Oktobra sākumā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās pirmie rezultāti sāks pienākt ap pusnakti 0

Pirmdiena, 03 sep 2018, 12:35 Versija drukāšanai

Oktobra sākumā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās pirmie rezultāti sāks pienākt ap pusnakti

Oktobra pirmajā sestdienā gaidāmajā 13.Saeimas vēlēšanās pirmie rezultāti no mazākajiem iecirkņiem sāks pienākt ap pusnakti.


Kā aģentūrai LETA pavēstīja Centrālās vēlēšanu komiteja (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, pirmie rezultāti būs pieejami par atbalsta sadalījumu pa kandidātu sarakstiem. Arī iepriekšējās 12.Saeimas vēlēšanās 2014.gadā sākotnējā informācija par nodotajām balsīm sāka pienākt ap pusnakti.

 

No vidēji lieliem iecirkņiem rezultāti tiks gaidīti ap vieniem, diviem naktī uz svētdienu, 7.oktobri. Reizē, ja kādi vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs, kur laika starpības dēļ balsošana beigsies agrāk nekā Latvijā, būs pabeiguši balsu skaitīšanu, kamēr Latvijas iecirkņi vēl apkopos balsis, tad arī šos rezultātus CVK publicēs, bet ne agrāk kā pēc plkst.20 pēc Latvijas laika.

 

Vēlēšanu komisijā skaidro, ka balsu skaitīšanas protokols Latvijā sastāv no divām daļām. Vispirms tiek saskaitītas un paziņotas par kandidātu sarakstiem nodotās balsis, pēc tam - par deputātu kandidātiem nodotās balsis jeb kandidātu saņemtie plusi un svītrojumi.

 

"Jāņem vērā, ka vēlēšanu rezultātu apkopošana ir laikietilpīgs process, kura laikā vēlēšanu iecirkņa komisijai ir jāievēro noteiktas drošības procedūras, kā arī vēlēšanu iecirkņa rezultāti ir rūpīgi jādokumentē. Vēlēšanu rezultātu apkopošanā svarīgākais nav ātrums, bet precizitāte," norāda CVK Informācijas nodaļas vadītāja.

 

Pirms atvērt vēlēšanu kastes, iecirkņa komisijai būs jāveic virkne sagatavošanās darbu - jāaizzīmogo vēlēšanu kastes atvere, jāsagatavo telpa balsu skaitīšanai - jāiznes no telpas neizmantotās vēlēšanu zīmes, jāsaskaita, jāfiksē un jāiesaiņo neizmantotās vēlēšanu aploksnes, citi materiāli jānovieto tā, lai netraucē balsu skaitīšanai, jānoslēdz balsotāju saraksti, jāsaskaita, jāfiksē un jāpaziņo CVK iecirknī un vēlētāju atrašanās vietās nobalsojušo vēlētāju skaits.

 

Minēto darbu paveikšana aizņem vidēji 40 minūtes un tikai pēc to noslēgšanas vēlēšanu komisija drīkstēs atvērt vēlēšanu kastes. Balsošanas urnas atver pa vienai un sašķiro tajās esošās derīgās un nederīgās aploksnes. Ja vēlēšanu kastē ir zīmes bez aploksnes, tās dzēš, nogriežot zīmes stūri. Arī nederīgās aploksnes saskaita, dzēš un iesaiņo, lai netraucē turpmākai balsu skaitīšanai.

 

Pēc tam derīgo aplokšņu skaitu saskaita un salīdzina ar vēlētāju skaitu, kas fiksēts katrai vēlēšanu kastei atbilstošajos balsotāju sarakstos. Tad, ja derīgo aplokšņu skaits vienāds vai mazāks nekā vēlētāju skaits attiecīgajai vēlēšanu kastei atbilstošajos balsotāju sarakstos, balsu skaitīšanu drīkst turpināt, atverot derīgās vēlēšanu aploksnes, norāda vēlēšanu komisijā.

 

"Ja vēlēšanu aploksnē ir viena attiecīgā vēlēšanu apgabala zīme, to novieto atsevišķi skaitīšanai. Ja aploksnē nav vēlēšanu zīmju, ir vairākas zīmes vai saplēsta zīme, šos gadījumus dokumentē vēlēšanu gaitas žurnālā, pēc tam nederīgas zīmes ievieto atpakaļ aploksnēs un aploksnes iesaiņo," skaidro Bērziņa.

 

Kad šis darbs ir pabeigts, tad iecirkņa vēlēšanu komisijas darbinieki var pāriet pie derīgo vēlēšanu zīmju skaitīšanas pa kandidātu sarakstiem. Iecirkņi, kuros vēlēšanu rezultātu skaitīšanai lieto skeneri, šajā posmā derīgās zīmes ieskenē. Ja iecirknī skeneri neizmanto, tad derīgās zīmes sašķiro pa kandidātu sarakstiem, saskaita un vēlreiz pārskaita, lai pārliecinātos, ka skaitot nav pieļauta neuzmanības kļūda. Pēc tam skaitīšanas rezultātus ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā, izdrukā balsu skaitīšanas protokola pirmo daļu, kuru paraksta visi vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļi, bet tajā esošās ziņas nosūta publicēšanai CVK.

 

Pēc tam darbinieki turpina par deputātu kandidātiem nodoto balsu skaitīšanu, katra kandidāta saņemtos plusus un svītrojumus ierakstot vēlēšanu gaitas žurnālā. Kad šī skaitīšana pabeigta, vēlēšanu iecirkņu komisija izdrukā balsu skaitīšanas protokola otro daļu, noformē un paraksta balsu skaitīšanas protokolu. Parasti šis darbs noslēdzas, kad ir agrs rīts, skaidro Bērziņa.

 

CVK aicina izmantot iespēju pieteikties par vēlēšanu novērotājiem. Tā ir iespēja gūt gan vērtīgu pieredzi balsu skaitīšanā, gan iespēja klātienē pārliecināties, ka balsu skaitīšana notiek atbildīgi un vēlēšanu rezultāti tiek saskaitīti atbilstoši vēlētāju paustajai gribai, kas ir arī galvenais vēlēšanu komisiju uzdevums, norāda Centrālajā vēlēšanu komisijā.

 

Vēlēšanu dienā CVK apkopos vēlētāju aktivitātes rādītājus kā statistiku par stāvokli uz plkst.8., plkst.12 un plkst.16 un šī informācija tiks publicēta pusstundu vai stundu pēc attiecīgā laika.

 

Savukārt ziņas par nobalsojušo vēlētāju kopskaitu uz plkst.20 parasti pienāk pusotru, divu stundu laikā, jo šie dati jau ir daļa no iecirkņu balsu skaitīšanas protokola, tāpēc šīs informācijas apkopošanai nepieciešams ilgāks laiks.

 

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā no plkst.7 līdz plkst.20.

0
Autors:LETA
Foto:facebook

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti