Ap plašiem pasākumiem svin Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu 0

Piektdiena, 04 maijā 2018, 09:00 Versija drukāšanai

Ap plašiem pasākumiem svin Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu
Piektdien ar plašu un bagātīgu svētku pasākumu programmu piemin 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākā padome pieņēma deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.


Šajā dienā ikviens tiek aicināts svinēt cilvēka un valsts pamatvērtību - brīvību, pacelt valsts karogu, pulcēties pie klāta galda, kavēties atmiņās par izšķirošajiem notikumiem 1990.gada maijā un izvirzīt nākotnes mērķus stiprākai Latvijai tās nākamajā simtgadē.

 

Ikviens tiek aicināts veidot Baltā galdauta svētkus - savā kopienā, ģimenē, pagalmā, draugu lokā vai darba vietā. Šajos svētkos baltais galdauts ir kā pašapziņas un lepnuma simbols, svētku būtība ir kopā būšana un saruna. Baltā galdauta svētki ir Kultūras ministrijas (KM) Latvijas valsts simtgades biroja ierosinātā tradīcija svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu, pieminot 1990.gada 4.maiju.

 

Īpašas svētku programmas gaidāmas visā Latvijā. Rīgā paredzēta plaša svētku programma, kur iedzīvotājus un pilsētas viesi varēs apmeklēt svētku koncertus, Latvijas filmu maratonu, teātra izrādes, izstādes, bet viens no vērienīgākajiem svinību pasākumiem būs "Brīvības ielas stāsti".

 

Pasākuma "Brīvības ielas stāsti" aktivitātes notiks līdz plkst.22 visas ielas garumā, sākot no Brīvības laukuma līdz Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, akcentējot vairākas norises vietas - Brīvības laukumu, Esplanādi, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, Dailes teātri, Vidzemes tirgu, VEF Kultūras pili un Brīvdabas muzeju.

 

Rīgā Latvijas Mākslas akadēmijas studenti sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju aicina svinēt Baltā galdauta svētkus Esplanādē no plkst.12 līdz 18. Ikviens interesents aicināts piedalīties radošajās aktivitātēs akadēmijas pagalmā - paredzētas performances, keramikas, tēlniecības, glezniecības un tekstilmākslas nodaļu darbnīcas, muzikāla uzstāšanās un kopīgs foto.

 

Strenčos paredzēti notikumi visas dienas garumā - dienas sākumā uzstāsies Mūzikas skolas audzēkņi, savukārt plkst.21 norisināsies nakts orientēšanās.

 

Durbes pils pagalmā 4.maiju un Baltā galdauta svētkus sagaidīs ar spēlēm, milzu ziepju burbuļiem un gardām pankūkām, kam sekos meditatīva konference, kas veltīta Latvijas valsts un Imanta Ziedoņa attiecībām brīdi pirms simtgades.

 

Talsos svētki gaidāmi ezera promenādē - plkst.12 vides objekta "Latvijas saule" pamatos tiks iemūrēta kapsula ar vēstījumu, kam sekos kopīga cienasta baudīšana, muzikālie priekšnesumi un radošās darbnīcas - rotājumu ar Latvijas simboliku izgatavošana.

 

Mārupē Baltā galdauta svētki atklās tūrisma sezonu un plkst.12 notiks velobrauciens, kurā dalībnieki īpaši aicināti tērpties baltā krāsā vai iekļaut baltus elementus. Krāšņākajiem dalībniekiem vietējie uzņēmēji būs sarūpējuši balvas.

 

Darbnīca "Koki" ir aicinājuši uz meistarklasēm, lai izgatavoto pašiem savu masīvkoka galdu. Tirdzniecības centrs "Domina Shopping" jumta stāvlaukumā rīko svētkus, aicinot baudīt Latvijas kino pērles un cienāties ar gardumiem.

 

Kā liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" aprīļa nogalē veiktā aptauja, Latvijā Baltā galdauta svētkus plāno svinēt 25% iedzīvotāju, svinētāju īpatsvaram, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaugot par desmit procentpunktiem.

 

Ieradumi, kā Latvijas iedzīvotāji plāno svinēt Baltā galdauta svētkus, ir saglabājušies aptuveni tādi paši kā pirms gada. Aptuveni puse jeb 49% potenciālo Baltā galdauta svētku svinētāju tos atzīmēs mājās ģimenes vai draugu lokā. Vairāk nekā trešā daļa svinētāju jeb 37% apmeklēs Baltā galdauta svētkiem veltītos publiskos pasākumus. Nedaudz mazāk nekā trešā daļa jeb 31% svinētāju gatavos īpašu maltīti un uz galda klās baltu galdautu. Piektā daļa jeb 19% Baltā galdauta svētkus svinēs pie dabas ģimenes vai draugu lokā. Tikmēr desmitā daļa jeb 11% Baltā galdauta svētku atzīmētāju šos svētkus izmantos kā brīvdienu un vienkārši atpūtīsies.

 

Vienlaikus aptaujā secināts, ka Baltā galdauta svētkiem veltītos publiskos pasākumus vairāk gatavi apmeklēt ir ārpus Rīgas dzīvojošie citu pilsētu un lauku iedzīvotāji, kamēr rīdzinieki biežāk ir noskaņoti šos svētkus izbaudīt kā vienkāršu brīvdienu.

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Leiniša / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti