Vējonis izsludinājis likuma grozījumus par pabalstu pensionāru atraitņiem 0

Ceturtdiena, 03 maijā 2018, 11:12 Versija drukāšanai

Vējonis izsludinājis likuma grozījumus par pabalstu pensionāru atraitņiem
Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien izsludinājis likuma grozījumus, kas paredz ieviest gadu ilgu pabalstu pensionāru atraitņiem.


Likums paredz, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir Latvijas vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs, pamatojoties uz viņa pieprasījumu, gadu piešķirs pabalstu 50% apmērā no mirušajam laulātajam piešķirtās pensijas.

 

Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva vairāki ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

 

No šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām. Tomēr likuma grozījumi paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

 

 

Tāpat grozījumi paredz izmaiņas attiecībā uz apbedīšanas pabalstu. Likums nosaka, ka pensija saņēmēja nāves gadījumā viņai ģimenei un personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensiju apmērā. Tā kā piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam nav pensijas sastāvdaļa, tā netiek iekļauta apbedīšanas pabalsta apmērā. Taču aizvien lielāku cilvēku neizpratni rada tas, ka pensionāra nāves gadījumā pabalsts ir mazāks nekā mirušā iepriekš saņemtie divu mēnešu ienākumi, norādīja grozījumu autori.

 

Ņemot vērā, ka no 1.jūlija daļai pensionāru piemaksas tiks palielinātas, šī starpība būšot vēl lielāka. Līdz ar to likumā veikti grozījumi, kas paredz, ka apbedīšanas pabalstu izmaksātu mirušā divu pensiju apmērā, ieskaitot pie tās piešķirto piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada beigām.

 

Likums stāsies spēkā 2018.gada 1.jūlijā. Tomēr izmaiņas attiecībā uz apbedīšanas pabalstu un gadu ilgu pabalstu pensionāru atraitņiem stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī un attieksies uz gadījumiem, kad pensijas saņēmēja nāve iestājusies pēc 2019. gada 1. janvāra.

 

Grozījumu anotācijā norādīts, ka piemaksu palielināšanai papildu nepieciešams finansējums šogad būtu 1,03 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 2,05 miljoni eiro, bet apbedīšanas pabalsta palielināšanai nepieciešamie papildu finanšu līdzekļi 2019.gadā būtu 1,8 miljoni eiro.

 

Izdevumi pārdzīvojušā laulātā pabalsta izmaksai būtu ap 8 miljoniem eiro gadā.

 

Saeima 26.aprīlī šos grozījumus izskatīja steidzamības kārtībā, atbalstot divos lasījumos. Galīgajā lasījumā likumprojektu atbalstīja 80 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret vai atturējies balsojumā.

 

Trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) Vējonis norādīja, ka diskusijas par šo jautājumu sabiedrībā un politiķu aprindās ir bijušas daudzus gadus, taču beidzot parlaments ir piedāvājis vienu risinājumu. «Tas ir atbildīgi pret cilvēkiem, kuri zaudē otru pusīti, un, manuprāt, šī sistēma būtu atbalstāma,» teica Valsts prezidents.

0
Autors:tvnet
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti