Lieldienās olas var dabīgā veidā nokrāsot visdažādākajos toņos, izmantojot galda etiķi un dažādus augus – arī garšvielas. Tāpat šo svētku ēdienkartē noteikti ir iekļaujams kāds olu ēdiens, bet iederas arī dažādi salāti, deserti un konditorijas izstrādājumi, kā arī garajās brīvdienās vērts pagatavot kādu sātīgu gaļas pamatēdienu.
“Olu krāsošana ir populāra gandrīz katrā ģimenē, īpaši, ja tajā aug bērni, bet tradicionālo sīpola mizu novārījumu vai veikalā nopērkamas pārtikas krāsvielas var aizstāt ar krāsu maisījumiem, ko iegūst no galda etiķa un bagātīga garšvielu klāsta. Šāds olu krāsošanas veids būs laikietilpīgāks, jo izvārītajām olām dabīgajā krāsvielu ūdenī, kas sajaukts ar galda etiķi, vēlams pastāvēt 6 - 8 stundas, toties olu iegūto toņu gamma būs pārsteidzoša. Ar tādām lepni var pārsteigt ciemiņus un piedalīties jebkurā Lieldienu olu kaujā! Tik krāsainas un raibas olas var arī iztikt bez cita veida dekoriem, jo pašas par sevi izskatīsies skaisti. Ja ir vēlme, Lieldienu galda dekorēšanai var izmantot diedzētu zāli, sūnas, plaucētus bērza zariņus, pavasarīgus ziedus,” svētkos būt radošiem aicina AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
6 garšvielas, ar kurām dabīgi krāsot olas
Malta paprika - gaiši brūnas olas
Karijs – dzeltenas olas
Safrāns – saulaini dzeltenas olas
Kurkums – dažādu toņu dzeltenas olas
Persilāde – gaiši zaļas olas
Čili – sarkanbrūnas olas
Dabīgi krāsotas olas
4 porcijas
Laiks: 6 - 8 stundas
Ir pavisam vienkārši pašiem nokrāsot olas Lieldienu brīvdienām ar dažādiem dabīgiem augiem un garšvielām!
Zilas olas
1 tējk. galda etiķis
3 ēd.k. mellenes
250 ml verdošs ūdens
Dzeltenas olas
1 tējk. galda etiķis
1 tējk. kurkuma
250 ml verdošs ūdens
Brūnas olas
1 tējk. galda etiķis
200 ml stipra kafija
Rozā olas
1 tējk. galda etiķis
50 g sasmalcināti sarkanie kāposti
250 ml verdošs ūdens
Gaiši brūnas olas
1 tējk. galda etiķis
1.5 malta paprika
250 ml verdošs ūdens
1. Vāra olas 5-8 minūtes.
2. Sagatavo traukus krāsošanai, pievienojot krāsu sastāvdaļas un verdoša ūdens krūzi.
3. Atvēsina olas aukstā ūdenī un notīra ar galda etiķi un sausu drānu.
4. Uz 6-8 stundām iemērc olas traukā ar krāsu. Kad olas ieguvušas vēlamo krāsas intensitāti, uzliek tās uz sausa papīra.