Baltijas valstu prezidentu un Trampa tikšanās notiks aprīlī 0

Ceturtdiena, 22 feb 2018, 14:21 Versija drukāšanai

Baltijas valstu prezidentu un Trampa tikšanās notiks aprīlī
Triju Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās notiks šī gada 3.aprīlī Vašingtonā, ceturtdien preses konferencē pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Džonu Salivanu apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).


Viņš žurnālistiem norādīja, ka ir norisinājies ilgstošs darbs pie ASV-Baltijas valstu prezidentu samita. Rinkēvičs skaidroja, ka šī tikšanās būs iespēja pārrunāt vairākus nozīmīgus jautājumus, tostarp drošības, ekonomikas un izglītības jautājumus, piebilstot, ka samitam ir arī liela simboliska nozīme, jo šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu simtgade.

 

"Visu trīs Baltijas valstu prezidentu tikšanos ar Trampu un ASV administrācijas amatpersonām redzam kā mūsu stratēģiskās partnerības apliecinājumu," teica Rinkēvičs, uzsverot, ka samita sagatavošana vēl turpinās, tādēļ 5.martā paredzēta Baltijas valstu ārlietu ministru vizīte Vašingtonā un tikšanās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu.

 

Ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka puses pārrunājušas sadarbību aizsardzībā. Ministrs pateicās ASV gan par tās finansiālo atbalstu Latvijas aizsardzībā, gan karavīru klātbūtni. Tāpat pārrunāta sagatavošanās gaidāmajam NATO samitam, sadarbība hibrīdkara elementu novēršanā un kiberdrošības uzlabošanā.

 

Savukārt Salivans izmantoja izdevību sveikt Baltijas valstis to simtgadēs, kā arī apstiprināja, ka aprīlī plānotajam samitam gatavošanās notikusi ilgi un cītīgi.

 

Pēc ASV valsts sekretāra vietnieka domām, tikšanās apliecinās ciešo saikni starp Baltiju un ASV.

 

ASV amatpersona arī uzsvēra, ka ASV un Latvija izprot apdraudējumus ar kādiem saskaras NATO. Tie var nākt no dažādām pusēm, ir apzināti arī draudi, kas nāk no Krievijas un ir manāmi centieni destabilizēt NATO dalībvalstis no Krievijas puses, teica Salivans.

 

Viņš apliecināja, ka Latvija un ASV drošības jautājumos ir ļoti cieši partneri gan divpusēji, gan caur Eiropas Savienību.

 

Salivana vizīte ir ASV prezidenta administrācijas līdz šim augstākās amatpersonas vizīte Latvijā.

 

Tagad notiek darbs pie Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ASV prezidentu saskaņošanas, to apliecināja gan Latvijas Ārlietu ministrijā, gan Valsts prezidenta kancelejā.

 

Valsts prezidents Raimonds Vējonis iepriekš atzina, ka Latvijas simtgades svinības var kalpot par papildus signālu iespējamai Baltijas valstu prezidentu tikšanās organizēšanai ar ASV prezidentu.

 

Kā norādījuši Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites un Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas padomnieki, tikšanās laikā galveno uzmanību paredzēts pievērst drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumiem.

 

Lietuvas prezidentes padomnieks Nerijus Aleksejūns uzsvēris, ka šī tikšanās būs lieliska iespēja pārrunāt jūlijā gaidāmā NATO samita darba kārtību, kā arī ekonomiskos sakarus, tai skaitā jautājumu par ASV sašķidrinātās dabasgāzes importu Lietuvā.

 

Aleksejūns arī pievērsis uzmanību apstāklim, ka ASV gaidāmo tikšanos īpaši novērtējušas, piešķirot tai augstu diplomātisko statusu - diplomātiskajā valodā tā tiek dēvēta nevis par darba vizīti, bet par ASV un Baltijas valstu samitu.

 

Arī Igaunijas prezidentes padomnieks Lauri Kūzings norādījis, ka tikšanās uzmanības centrā būs drošības un divpusējo ekonomisko attiecību aktivizēšanas jautājumi.

 

"Mūsu sadarbība drošības jomā ir ļoti laba, un visas četras valstis 2018.gadā aizsardzībai atvēl vismaz 2% iekšzemes kopprodukta. Vienlaikus puses ir arī ieinteresētas nostiprināt biznesa kontaktus un ekonomisko sadarbību, un Vašingtonā plānota ne tikai valstu līderu tikšanās, bet arī uzņēmējdarbības forums," viņš piebildis.

0
Autors:leta
Foto:flickr

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti