Uzbrukums e-veselībai bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm 0

Trešdiena, 17 jan 2018, 09:00 Versija drukāšanai

Uzbrukums e-veselībai bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm
Uzbrukums Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, žurnālistiem sacīja Veselības ministrija (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš.


Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, tostarp tādas kā Trinidada un Tobago un citas. Nav skaidrs, vai uzbrukums organizēts no Latvijas. To tagad nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, sacīja Lapiņš.

 

Viņš norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, un Lapiņš tic, ka atbildīgajiem dienestiem, kuriem ir zināšanas, prasmes un rīki, izdosies noskaidrot precīzākus notikušā apstākļus. Tagad pats galvenais nodrošināt, lai nākotnē šādi uzbrukumi neatkārtotos. "Par vainīgo sameklēšanu atbildību uzņemties tie dienesti, kas to veic, mēs ar viņiem sadarbojamies un jau esam snieguši operatīvo informāciju, ko viņi lūguši, un arī šovakar turpināsim to darīt," sacīja valsts sekretārs.

 

Pēc Lapiņa paustā, uzbrukuma laikā notika vairāki desmiti tūkstošu pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli. Visa pieejamā informācija liecina, ka sistēmas darbība tika pārtraukta "pareizajā" brīdī, turklāt pret NVD informācijas sistēmu vēstais uzbrukums bijis tikai vienā virzienā, proti, uz serveri nevis no tā, kas nozīmē, ka iedzīvotāju datiem būtu jābūt drošībā.

 

Lapiņš informēja, ka NVD informācijas sistēmas darbība plkst.15.56 tika atjaunota, darbība tika pārtraukta gan tāpēc, ka tā bija traucēta, gan arī drošības apsvērumu dēļ. Pagaidām jauni traucējumi netiek novēroti, tomēr vienlaikus tiek veikti papildu pasākumi, lai visu atbilstoši novērotu, uzraudzītu un analizētu.

 

Vienlaikus valsts sekretārs skaidroja, ka gan šādā brīdi, gan laikā, kad sistēmas traucējumu dēļ nav iespējams veikt darbības, piemēram, izrakstīt recepti, VM aicina katru sistēmas lietotāju izdarīt izvēli un nepieciešamības gadījumā recepti rakstīt ar roku, īpaši gadījumos, kad tas ir pacientu interesēs.

 

To, vai uzbrukums bija saistīts ar netipiskajām darbībām e-veselības sistēmā pagājušajā nedēļā, Lapiņš nevarēja apstiprināt, tomēr norādīja, ka šāda versija tiek pārbaudīta, bet patlaban par tiešu saistību vēl nevar runāt.

 

VM informē, ka patlaban sistēma strādā darba režīmā, un plašāka informācija par izmeklēšanas rezultātiem tiks sniegta tiklīdz tas būs iespējams.

 

Kā ziņots, otrdien plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un e-veselībai noticis uzbrukums.

 

VM vietnē "Twitter" paziņoja par uzbrukumu un informēja, ka sadarbībā ar uzņēmumu "Lattelecom" un dienestiem tiek darīts viss, lai sistēmas darbību atjaunotu.

0
Autors:LETA
Foto:Evija Trifanova/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti