Daļa politiķu pozitīvi vērtē iespēju atkārtoti uzticēt SAB vadību Maizītim 0

Svētdiena, 14 jan 2018, 17:00 Versija drukāšanai

Daļa politiķu pozitīvi vērtē iespēju atkārtoti uzticēt SAB vadību Maizītim
Liela daļa politiķu pagaidām izvairīgi komentē jautājumu par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju nākamajā pilnvaru termiņā, savukārt tie, kuri ir noformulējuši savu nostāju, pozitīvi vērtē iespēju atkārtoti uzticēt SAB vadību Jānim Maizītim.


Pašreizējais Maizīša pilnvaru termiņš beidzas maijā. Kandidātu SAB vadītāja amatam izvirza Nacionālā drošības padome (NDP), bet gala lēmumu par šo jautājumu pieņem Saeima.

 

Daļa NDP locekļu pagaidām atturas no komentāriem šajā jautājumā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) aģentūrai LETA nekomentēja, vai atbalstītu Maizīša kandidatūru vēl vienam termiņam SAB direktora amatā.

 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V), kurš arī darbojas NDP, aģentūrai LETA pauda, ka atbalstītu Maizīša pilnvaru pagarināšanu. Atzinīgi Maizīti vērtē arī bijusī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kura arī uzteica viņa sadarbību ar komisiju. Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka sabiedrībai un starptautiskajiem sadarbības partneriem būtu grūti izskaidrot, ja atkārtotam pilnvaru termiņam netiktu virzīta amatpersona, kura labi strādājusi un nav pieļāvusi pārkāpumus.

 

Saeimas politiskie spēki gan vēl nesteidz paust savu nostāju, norādot, ka NDP kandidātu šim amatam vēl nav izvirzījusi. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija gan liecina, ka neoficiālās sarunas par SAB vadītāju nākamajām termiņam Saeimā ir notikušas.

 

Katrs no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātiem pašlaik formulē savu viedokli attiecībā uz iespējamību SAB direktora amatā atbalstīt Maizīti, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš neizslēdz iespēju, ka ZZS varētu nolemt atbalstīt Maizīša pārvēlēšanu, reizē nevarot izslēgt, ka publiskajā telpā varētu parādīties arī cita vai citas kandidatūras uz šo posteni. Tādā gadījumā būtu jāvērtē arī tās.

 

Vaicāts par partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāja Aivara Lemberga ietekmi uz SAB direktora izvēli, Brigmanis norādīja, ka "Latvija un Ventspilij" ir ZZS sadarbības partija, kuras pozīcija tiks izsvērta, tāpat kā pārējo Zaļo un zemnieku savienības pārstāvju viedoklis. Politiķis atgādināja, ka ZZS iepriekš atbalstīja Maizīša apstiprināšanu SAB direktora amatā.

 

Arī "Vienotība" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK par šo jautājumu vēl nav lēmusi. Diskusijas par nākamo SAB vadītāju gaidāmas drīzumā, aģentūrai LETA pauda šo politisko spēku pārstāvji.

 

Opozīcijā esošā frakcijas "Saskaņa" arī plāno sagaidīt NDP nostāju, un izvērtēs padomes piedāvāto kandidatūru SAB vadītāja amatam, sacīja "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

 

Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Šics aģentūrai LETA norādīja, ka Maizīša kandidatūras izvirzīšanas gadījumā aicinās frakciju atbalstīt viņa pārvēlēšanu SAB direktora amatā. Viņš norādīja, ka "oligarhu sarunās" izteiktais apgalvojums, ka līdz ar Maizīša kā tā laika ģenerālprokurora atkārtotu neapstiprināšanu amatā viņam ir "iedots pa rīkli", liecina, ka no viņa baidās cilvēki, kas rīkojas negodīgi un "bīda rebes". Šics arī uzskata, ka attiecībā uz "čekas maisu" dokumentu izpēti Maizītis rīkojies atbilstoši, jo neviens nevar vienpersoniski atslepenot kaut ko slepenu, akcentēja politiķis.

 

Partijas "No sirds Latvija" (NSL) Saeimas frakcija vēl nav lēmusi par šo jautājumu, aģentūrai LETA sacīja NSL frakcijas vadītāja Inguna Sudraba. Ja SAB direktora amatam tiks izvirzīta Maizīša kandidatūra, deputāti viņu aicinās uz frakcijas sēdi, jo, lai par kādu spriestu, ir nepieciešams viņu uzklausīt, uzsvēra politiķe.

 

Kā ziņots, Maizītis Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paziņoja, ka viņam pagaidām nav bijuši nopietni piedāvājumi kandidēt uz vēl vienu termiņu SAB vadītāja amatā.

 

Maizītis SAB priekšnieka amatā tika apstiprināts 2013.gada 14.martā. Pienākumus viņš sāka pildīt tā paša gada 2.maijā. SAB direktoru ieceļ amatā uz pieciem gadiem.

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Čīka/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti