Nelegālās cigaretes no Baltkrievijas – visas Eiropas problēma 0

Pirmdiena, 23 mar 2015, 08:49 Versija drukāšanai

Nelegālās cigaretes no Baltkrievijas – visas Eiropas problēma
Ņemot vērā Baltkrievijā ražoto nelegālo cigarešu plūsmas intensitāti, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atbalsta Lietuvas kolēģu centienus pievērst pastiprinātu uzmanību Latvijas un Polijas robežai, jo Baltkrievu izcelsmes nelegālās cigaretes pēdējo gadu laikā kļuvušas par visas Eiropas Savienības problēmu, un informē, ka Latvijas VID uz šo tendenci reaģēja savlaicīgi, jau saņemot pirmos signālus.


Atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par to, ka Lietuvas muita pastiprina kontroli uz Latvijas robežas nelegālās cigarešu plūsmas dēļ, VID norāda, ka saskaņā ar Nilsen Company veikto analītisko pārskatu par cigarešu apriti Latvijā, konstatēts, ka pēdējos divus gadus 69% no kopējā nelegālo cigarešu patēriņa veido tieši Baltkrievijas cigaretes. Savlaicīgi reaģējot uz šo tendenci Latvija jau pirms vairākiem gadiem pastiprināja kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Rezultātā respektablais KPMG „Project Sun” atzinums atklāj, ka Latvija ierindojusies to piecu valstu starpā, kurās pēdējo astoņpadsmit mēnešu laikā vērojama stabila nelikumīgā cigarešu patēriņa samazināšanās (par 1,8%). Jāatzīmē, ka iepriekš KPMG pētījumā tika secināts - laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam nelegālo Baltkrievijas izcelsmes cigarešu invāzija pieaugusi no trim līdz vienpadsmit valstīm. Izplatība tik plašā Eiropas reģionā norāda, ka šādu mērogu vairs nevar vērtēt kā atsevišķu valstu problēmu.

 

VID atzīmē, ka starp Latvijas un Lietuvas tiesībaizsardzības iestādēm un muitas dienestiem ir ilgstoši laba sadarbība gan ikdienas informācijas apmaiņas jomā, gan veicot atsevišķus kontroles pasākumus un izmeklēšanu krimināllietās. Tajā skaitā, ir izstrādāts „Baltijas valstu muitas dienestu savstarpējās sadarbības plāns 2014.-2016.gadam”, kura ietvaros tiek plānoti kontroles pasākumi un kopīgas operācijas.

 

Uz Latvijas robežas 2014.gadā ir izņemts 73 miljoni cigarešu. Liela daļa no šīm cigaretēm ir ar Baltkrievijas akcīzes markām. Tās tika mēģināts ievest Latvijā gan pa dzelzceļu, gan ar kravas automašīnām un vieglo autotransportu, gan pār „ zaļo robežu”, gan ar plostiem pāri Daugavai.

 

0
Autors:Valsts ieņēmu dienests
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

15. maijā, 09:31 Radošās rakstīšanas dienas nometne 7. - 9. klašu skolēniem Daugavpilī
8. maijā, 14:53 Klimata un enerģētikas ministrijas vadību nosver uz šķeldas svariem Daugavpilī
29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti