Astronomiskais rudens sākas ar atvasaru 0

Piektdiena, 22 sep 2017, 13:50 Versija drukāšanai

Astronomiskais rudens sākas ar atvasaru
Piektdienas vakarā sākas astronomiskais rudens un ir gaidāma ilgstoša sausa perioda iestāšanās, turklāt gaisa temperatūra šīs nedēļas nogalē sasniegs plus 20 grādu atzīmi, prognozē sinoptiķi.


Astronomiskais rudens šogad sākas vēlā piektdienas vakarā - plkst.23.02. Tā būs rudens ekvinokcija, savukārt Zemes dienvidu puslodē iestāsies pavasaris.

 

Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām.

 

Tā kā par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala - nevis centrs, - un ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 13 minūtēm pārspēs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 25.septembrī.

 

Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

 

Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21.decembrim, kad iestāsies astronomiskā ziema.

 

Sagaidāms, ka Eiropas ziemeļaustrumu daļā ilgstoši saglabāsies spēcīgs anticiklons, tāpēc nākamnedēļ Latvijā būs pārsvarā sauss laiks, vien dažās dienās palielināsies mākoņu daudzums un vietām var uzlīt.

 

Gaisa temperatūra nākamnedēļ pakāpeniski pazemināsies, bet vēl līdz nedēļas vidum maksimālā temperatūra prognozēta plus 15 līdz plus 20 grādu amplitūdā, savukārt no rītiem gaisa temperatūra daudzviet būs zem plus 10 grādiem.

 

Tuvākajās dienās virs Krievijas rietumu daļas nostiprināsies plašs augsta spiediena apgabals, kas noteiks laika apstākļus arī Latvijā, līdz ar to pēc ilgstošā lietainā laika beidzot būsim sagaidījuši sauso un saulaino atvasaru.

 

Brīvdienās mākoņu būs maz un gaisa temperatūra dienas laikā paaugstināsies līdz +16..+21 grādam. Naktīs, saglabājoties skaidram laikam, daudzviet gaisa temperatūra pazemināsies līdz +5..+8 grādiem, atsevišķos rajonos naktī un no rīta var veidoties migla.

 

Arī nākamajā nedēļā virs Latvijas teritorijas saglabāsies anticiklona ietekme, līdz ar to būtiskas laika apstākļu izmaiņas nav gaidāmas. Laiks būs sauss un lielākoties saulains, gaisa temperatūra pēcpusdienās paaugstināsies līdz +15..+20 grādiem. Savukārt naktis un rīti būs dzestri, gaiss atdzisīs līdz +4..+7 grādiem.

 

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi nākamās nedēļas nogalē, ja saglabāsies skaidrs laiks, gaisa temperatūra saullēktā Austrumlatvijā var noslīdēt līdz nulles atzīmei. Iespējama arī debesu pārklāšanās ar rudenim raksturīgo pelēko mākoņu segu - šādā gadījumā naktis un rīti būs mazāk dzestri, bet dienas kļūs drēgnākas.

0
Autors:LETA
Foto:Edijs Pālens/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti