KNAB Dūklava īpašuma lietā kriminālprocesu nesāka pierādījumu neesamības dēļ 0

Pirmdiena, 04 sep 2017, 06:00 Versija drukāšanai

KNAB Dūklava īpašuma lietā kriminālprocesu nesāka pierādījumu neesamības dēļ
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs resoriskajā pārbaudē par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) iespējamo nedeklarēto īpašumu lēma nesākt kriminālprocesu, jo tapa skaidrs, ka nekādus pierādījumus, ka šāds fakts noticis, birojs nespēs iegūt, TV3 raidījumam "Nekā Personīga" klāstījis KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.


Jau ziņots, ka KNAB atteicies sākt kriminālprocesu par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu. Tāpat KNAB sācis jaunu resorisko pārbaudi par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no amatpersonas puses.

 

Raidījums skaidro, ka pēc publikācijām presē KNAB sāka pārbaudi, vai tagad būtu pamats sākt kriminālizmeklēšanu pret Dūklavu. Tomēr gadu laikā mainīts likums, un par iespējamu īpašumu nedeklarēšanu KNAB pārbaudē vairs nedrīkst izmantot operatīvā ceļā ierakstītu, neatslepenoto Dūklava un ekspolitiķa Ainara Šlesera sarunu. Abi izsaukti uz KNAB, un pēc Šlesera un Dūklava iztaujāšanas, KNAB lēmis lietu nerosināt.

 

Raidījums ziņo, ka arī pārbaude par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu, beigusies ar atteikumu sākt kriminālprocesu tieši tāda paša iemesla dēļ, proti, nespēju gūt pierādījumus. Raidījums ziņo, ka šī epizode bijusi par publicēto Dūklava atklāsmi, ka par valdības sēdē dotu atļauju izcirst priedes Jūrmalā. Šlesera privātmājas teritorijā, tobrīd premjera pienākumu izpildītājs Dūklavs būtu atlīdzībā saņēmis konjaku.

 

Savukārt "oligarhu lietu" uzraugošajam prokuroram Mārim Lejam publicētā saruna par Dūklāva īpašumu esot bijis pārsteigums, jo viņš šādu sarunu "Rīdzenē" nav dzirdējis, un arī izmeklēšana par Dūklava iespējamām slēptām īpašumtiesībām nav notikusi, skaidro "Nekā Personīga". Viņš atzinis, ka "oligarhu lietā" šādas sarunas nekad nav bijis, un pirmo reizi to lasījis žurnāla "Ir" publikācijās.

 

Tā laika KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs un tagad Rīgas domes deputāts Juris Jurašs (JKP) raidījumam apgalvojis, ka izmeklēšana pret Dūklavu nav sākta, jo KNAB dabiniekiem bijis skaidrs, ka Dūklavs "stāstot pasakas". "Šis konkrētais stāsts, zinot to sarunu no paša sākuma, ir skaidrs, ka tas ir blefs. Vienkārši ir cilvēks, kuram gribas būt tikpat ietekmīgam, kas slēpjas aiz citām firmām, citām personām līdzīgi kā [Andris] Šķēle, kā Šlesers. Tikai stāsts ir, ka viņam apsolīta prēmija, ka zemes gabals tiks pārdots," raidījumam komentējis Jurašs.

 

Jau vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

 

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

 

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tāpat publikācijās lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

 

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

 

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

0
Autors:LETA
Foto:Evija Trifanova/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti