ST ierosinājusi lietu par Reliģisko organizāciju likuma normu iespējamu neatbilstību Satversmei 0

Piektdiena, 21 jūl 2017, 10:00 Versija drukāšanai

ST ierosinājusi lietu par Reliģisko organizāciju likuma normu iespējamu neatbilstību Satversmei
Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par Reliģisko organizāciju likuma normu iespējamu neatbilstību Satversmei, aģentūru LETA informē ST pārstāve Ketija Strazda.


Lieta ierosināta "Par Reliģisko organizāciju likuma 7.panta otrās daļas un 8.panta ceturtās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 99. un 102.pantam un par Reliģisko organizāciju likuma 7.panta trešās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91., 99. un 102.pantam".

 

Tiesa vērtēs, vai apstrīdētās normas, ciktāl tās ierobežo desmit vai vairāk draudzēm tiesības izveidot baznīcu, paredzot tām desmit gadu pārreģistrācijas periodu, un noteic, ka vienas konfesijas ietvaros var izveidot tikai vienu baznīcu, nepamatoti neierobežo reliģiskai organizācijai Satversmē garantētās tiesības uz reliģijas un biedrošanās brīvību. Pieteicēja arī uzskata, ka likumā noteiktais ierobežojums vienas konfesijas ietvaros izveidot tikai vienu baznīcu esot pretējs vienlīdzības principam. Apstrīdētās normas nevienlīdzīgā situācijā nostādot dažādas reliģiskas grupas vienas konfesijas ietvaros, jo ļauj tikai vienai no šīm grupām izveidot reliģisko savienību (baznīcu), turklāt tikai tai, kura to veic pirmā.

 

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2017.gada 19.septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2017.gada 19.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

 

LETA jau ziņoja, ka Augstākā tiesa (AT) 10.jūlijā apturēja "Latvijas Pareizticīgās autonomās baznīca" iesniegtās lietas izskatīšanu, lai iesniegtu Satversmes tiesai (ST) pieteikumu par Reliģisko organizāciju likuma iespējamo neatbilstību Satversmei.

 

AT savā ziņojumā par tiesvedības apturēšanu norādīja, ka pašreiz spēkā esošais Reliģisko organizāciju likums ierobežo vairāku baznīcu izveidi vienas konfesijas ietvaros, tādējādi nepamatoti paredz atšķirīgu attieksmi pret dažādām reliģiskām organizācijām vienas konfesijas ietvaros.

 

Tiesvedība lietā apturēta līdz ST nolēmuma spēkā stāšanas dienai.

 

AT 8.februārī skatīja pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pieteikums tika noraidīts.

 

Reliģiskās organizācijas "Latvijas Pareizticīgā autonomā baznīca" pārstāvis tiesas sēdē norādīja, ka organizācija nav jauna - tā bija reģistrēta Latvijā jau pirms 1940.gada, no 1936.gada tā kā autonoma pareizticīgā baznīca atradās kanoniskā saistībā ar Vispasaules Konstantinopoles Patriarhātu. Vispasaules Konstantinopoles Patriarhāts ir viens no deviņiem pareizticīgās baznīcas patriarhātiem.

 

Organizācijas pārstāvis norādīja, ka vēsturiskās Latvijas Pareizticīgās baznīcas pēcteči sāka tās juridiskā stāvokļa līdz 1940.gadam atjaunošanu, taču atjaunošana tika atteikta. Valsts kļūdaini esot atzinusi Latvijas Pareizticīgo baznīcu, kura saistīta ar Maskavas Patriarhātu. Pieteicēja arī lūdza tiesu ņemt vērā, ka jau 1996.gada 13.novembrī Latvijas Pareizticīgās autonomās baznīcas draudzes bija iesniegušas dokumentus par garīgi kanoniskā stāvokļa līdz 1940.gadam atjaunošanu.

 

Pieteicējas ieskatā uz Latvijas Pareizticīgo autonomo baznīcu nevar attiecināt prasību, kas attiecas uz jaunām baznīcām, proti, ka desmit gadus katru gadu jāpārreģistrē vismaz desmit draudzes, pirms tiek atļauts reģistrēt baznīcu.

 

UR pārstāve tiesas sēdē lūdza iesniegto kasācijas sūdzību noraidīt. Pārstāve norādīja, ka UR vērtē formālas prasības konkrētas reliģiskas organizācijas reģistrēšanai, bet nevērtē to vēsturisko pēctecību.

 

Arī Tieslietu ministrijas pārstāvis tiesas sēdē norādīja, ka patlaban nav pamata pieteikuma apmierināšanai, jo likums turklāt noteic, ka vienai konfesijai var reģistrēt vienu baznīcu, un šis jautājums, iespējams, risināms Satversmes tiesā, noskaidrojot, vai nepastāv likuma nepilnība. Savukārt jautājumā par pēctecību būtu jāvēršas vispārējās jurisdikcijas tiesā.

0
Autors:LETA
Foto:Evija Trifanova / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti