LLKC: Latvija piedzīvo jaunu ķiploku audzēšanas popularitātes vilni 0

Trešdiena, 19 jūl 2017, 16:28 Versija drukāšanai

LLKC: Latvija piedzīvo jaunu ķiploku audzēšanas popularitātes vilni
Latvija patlaban piedzīvo jaunu ķiploku audzēšanas popularitātes vilni, un katru gadu palielinās ar ķiplokiem apstādītās platības, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Valsts Lauku tīkla mājaslapā izvietotā informācija.


LLKC Valkas nodaļas uzņēmējdarbības konsultante Valda Empele informēja, ka platībmaksājumu atbalstam aizvadītajā gadā Lauku atbalsta dienestā bija pieteikti 89,73 hektāru lauku, kuros audzē ķiplokus. Taču tā ir tikai platība no laukiem, kas lielāki par 0,3 hektāriem, jo reālo ķiploku stādījumu ir vismaz divas reizes vairāk.

 

Tā kā pagaidām ar ķiploku ražību Latvijā ir salīdzinoši zema un nepārsniedz četras tonnas no hektāra, intensīvi jāstrādā pie ražības palielināšanas, lai varētu Latvijas tirgu nodrošināt ar pašaudzētiem ķiplokiem. Lai iegūtu lielāku ražu, ir svarīga kaitīgo ar organismu, slimību un kaitēkļu ierobežošana, norāda eksperte.

 

LLKC atgādināja, ka šā gada 11. jūlijā Beverīnas novada Trikātas pagasta zemnieku saimniecībā "Skujiņas" notika LLKC un Valmieras konsultāciju biroja rīkotā izmēģinājuma lauku diena – seminārs "Ķiploku kaitīgo organismu ierobežošana integrētajā augu aizsardzībā", kas tika organizēts divās daļās. Pirms došanās uz lauku notika izglītojošais seminārs, lai novērtētu, kā šogad auguši ķiploki.

 

Lauku dienas otrajā daļā dalībnieki devās uz lauka apskatīt ķiploku stādījumus. Pasākumā bija ieradušies ķiploku audzētāji no visiem Latvijas novadiem, un tālākie dalībnieki bija mērojuši ceļu no Durbes un Aknīstes. Tāpēc, apskatot ziemas ķiplokus uz lauka, dalībnieki varēja dalīties pieredzē par to, kā stādījumi izskatās citos Latvijas reģionos. Galvenais secinājums bija, ka noteicošākais ziemas ķiploku audzēšanā ir laika apstākļi. Nozares profesionāļi Gunita Bimšteine, Māris Narvils, Imants Missa un Beverīnas novada Trikātas pagasta zemnieku saimniecības "Skujiņas" saimnieks Gatis Skujiņš sniedza konsultācijas, kā par spīti dabas kaprīzēm palīdzēt ķiplokam izaugt. Cik zināms, šogad ziema, pavasaris un vasara nav labvēlīga ķiploku augšanai.

 

Jau ziņots, ka 11.jūlijā notika lauku izmēģinājums un seminārs "Ķiploku kaitīgo organismu ierobežošana integrētajā augu aizsardzībā", kurā tika runāts par ķiploku slimībām un to ierobežošanas iespējām. Tāpat pasākuma laikā notika arī izmēģinājuma lauku apskate un uzklausīta saimniecības pieredze ziemas ķiploku audzēšanā.

 

Demonstrējums "Ķiploku kaitīgo organismu ierobežošana integrētajā augu aizsardzībā" notika Beverīnas novada Trikātas pagasta zemnieku saimniecībā "Skujiņas" un tika ierīkots Valsts Lauku tīkla pasākuma "Ilgtspējīgas lauksaimniecības ražošanas pilotprojektu īstenošanas laukkopībā un dārzeņkopībā" ietvaros sadarbībā ar LLKC augkopības nodaļas speciālistiem.

0
Autors:LETA
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti