Ģimenes ārstus neapmierina piedāvātā 1049 eiro alga, jo tā ir mazāka nekā vidēji citiem ārstiem 0

Pirmdiena, 03 jūl 2017, 09:05 Versija drukāšanai

Ģimenes ārstus neapmierina piedāvātā 1049 eiro alga, jo tā ir mazāka nekā vidēji citiem ārstiem
Veselības ministrija (VM) ģimenes ārstiem nākamgad piedāvāja algu 1049 eiro apmērā, kas ir par aptuveni 200 eiro mazāk nekā vidēji būs atalgojums citiem ārstiem, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.


Šāds piedāvājums ģimenes ārstus neapmierina, apliecināja Veide. Šobrīd ģimenes ārsta alga ir vidēji 886 eiro pirms nodokļu nomaksas. 2018.gadā tā tikusi piedāvāta par aptuveni 200 eiro mazāka nekā vidēji būs ārsta atalgojums, bet 2020.gadā - par 320 eiro mazāka.

 

"Ja ņem vērā, ka ģimenes ārsts ne tikai nodarbojas ar ārstniecību, bet vada savu praksi, viņu darbu varētu pielīdzināt slimnīcas nodaļas vadītāja amatam," sacīja Veide, piebilstot, ka šāda darbinieka atalgojums ir lielāks nekā parastam ārstam.

 

Veselības ministre Anda Čakša intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka ģimenes ārstiem vairākkārt ir skaidrots, ka šī atšķirība veidojas uz nakts stundu rēķina. Proti, stacionārā režīmā strādājošie mediķi par nakts darbu saņem piemaksu.

 

Veide gan uzsvēra, ka mediķus uztrauc ne tikai atalgojums. Otrs jautājums ir veselības ministres piedāvātā reforma, bet trešais - e-veselības jautājums.

"Pēdējā gada laikā ir tikai solīts, ka būs. Tā kā esam jau pirms gada stāvējuši pie Ministru kabineta, neredzam citas iespējas, kā tikai streikot," norādīja Veide. Streikā iesaistīties esot gatava aptuveni puse ģimenes ārstu jeb vairāk nekā 650 mediķi.

 

"Valsts medicīna ir uz ļoti kritiskas robežas. Ja finansējums nebūs, pirmais, kas sabruks, būs ģimenes ārstu prakses, tad stacionāri un beigu beigās valsts medicīnas vairs nebūs. Jo sliktāk iet valsts medicīnai, jo privātā medicīna var zelt un augt, bet vai mūsu iedzīvotāji var to atļauties," pauda Veide.

 

LĢĀA vadītāja arī apgalvoja, ka no VM ir saņemta vēstule, ka streikojošie ģimenes ārsti nedrīkstēs izrakstīt ne kompensējamās zāles, ne valsts laboratoriskos izmeklējumus, ne izmeklējumus pie valsts apmaksātiem speciālistiem. Viņasprāt, šādi ministrija caur pacientiem soda ģimenes ārstus, tomēr faktiski zaudētājs ir pacients.

 

Veide sacīja, ka piektdien premjeram un veselības ministrei ir nosūtīta vēstule, lūdzot mediķus pēc iespējas ātrāk aicināt uz streika sarunām.

 

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka viņas pārstāvētajai asociācijai ir tikai viena prasība, proti, kopumā palielināt finansējumu veselības aprūpei. Tam asociācija vēlas rakstisku apliecinājumu. Kozlovska tic, ka par šo prasību ir iespējams vienoties.

 

Viņa nemācēja pateikt, cik Lauku ģimenes ārstu asociācijas biedru piedalīsies streikā, jo daļa darbojas arī LĢĀA.

 

Kozlovska informēja, ka šovakar plkst.17 ir paredzēta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas ārkārtas valdes sēde, kurā tiks runāts par konkrētiem soļiem streika laikā un iespējamu konstruktīvu dialogu.

 

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 streiku sāks ģimenes ārsti. Tā kā VM un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, ģimenes ārsti nolēma no pirmdienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

0
Autors:LETA
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti