Ģimenes ārsti nevienojas ar VM, tāpēc 3.jūlijā sāksies streiks 0

Otrdiena, 27 jūn 2017, 09:01 Versija drukāšanai

Ģimenes ārsti nevienojas ar VM, tāpēc 3.jūlijā sāksies streiks
Veselības ministrijas (VM) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) streika sarunās šodien vienošanās nav panākta, tāpēc 3.jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks, aģentūrai LETA sacīja LĢĀA prezidente Sarmīte Veide.


"Diemžēl vienošanās ar VM šodien nav panākta, jo VM piedāvājums bija tāds pats kā iepriekš un nekāda pretimnākšana nav bijusi. Palikām katrs savās pozīcijās, līdz ar to vairs sarunu nebūs un 3.jūlijā plkst.12 Latvijā sāksies ģimenes ārstu streiks," sacīja Veide.

 

Viņa piebilda, ka šodien varētu būt izdevies vienoties tikai par māsu atalgojuma palielināšanu, ja to akceptēs Māsu asociācija.

 

Veide sacīja, ka 3.jūlijā sāktais streiks būs beztermiņa un turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. "Patlaban jau ir izveidota streika komiteja, kas šonedēļ informēs par to, kā streika laikā tiks nodrošināta pacientu aprūpe," piebilda Veide.

 

LGĀA informēja aģentūru LETA, ka streika laikā ģimenes ārstu prakses vietas, kurās strādā māsa vai ārsta palīgs (vai reģistrators), būs atvērtas, nodrošinot māsas vai ārsta palīga pieejamību, sniedzot konsultācijas savas kompetences ietvaros - bez ģimenes ārsta iesaistes, izglītojot pacientus un viņu piederīgos veselības veicināšanas un veselības aprūpes jomā, veicinot pacientu pašaprūpes spējas un veicot citus savus darba uzdevumus, kā arī sniedzot pirmo un neatliekamo medicīnisko palīdzību.

 

Tāpat LĢĀA norāda, ka streika laikā medicīnisko palīdzību būs iespējams saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, vēršoties pie dežūrārstiem, dodoties uz steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem, vēršoties slimnīcu uzņemšanas nodaļās, kā arī dzīvībai kritiskos gadījumos zvanot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

 

LĢĀA arī aicina pacientus vēl šonedēļ pirms streika vērsties ģimenes ārstu prakses vietās, lai pagarinātu receptes un saņemtu citu nepieciešamo ģimenes ārsta veikto veselības aprūpi.

 

VM pagājušajā nedēļā jau vairākkārt tikās ar Ģimenes ārstu asociāciju, lai pārrunātu ģimenes ārstu prasībās saistībā ar pieteikto streiku.

 

Veide iepriekš pastāstīja, ka ministrijas un ģimenes ārstu domas visvairāk atšķiras divos jautājumos - kapitācijas maksājuma palielināšanā, kā arī veselības aprūpes sistēmas reformā ietvertajā kopprakšu izveidē.

 

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda, uzvēra Veide.

 

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

 

Veide norādīja, ka asociācija lūgusi VM pārskatīt veselības aprūpes reformā iekļautās sadaļas par primāro aprūpi, tās izstrādājot no jauna. Pēc asociācijas domām, šajās sadaļās ir daudz labu piedāvājumu, tomēr nepieciešami dažādi uzlabojumi un precizējumi.

 

Vienlaikus asociācijas prezidente skaidroja, ka ģimenes ārsti gatavi sākt darbu e-veselības sistēmā no 1.septembra, bet ar nosacījumu, ka sistēma strādā tehniski pietiekami ātri, kā arī, lai no darba nespējas lapas ārā tiktu izņemta diagnoze. Šo sadaļu plānots izņemt un cēloņus mainīt tikai nākamā gada martā.

 

"Ja mēs sākam no septembra, tad sākam no septembra, un soli pa solim sākam ar vienu, piemēram, darba nespējas lapu. Tad, kad darba nespējas lapa strādā kvalitatīvi, ātri un atbilstoši mūsu darba grupā izstrādātajām izmaiņām likumos, tad var sākt ņemt tālāk receptes," skaidroja Veide.

 

Viņa norādīja, ka patlaban, divus mēnešus pirms jāsāk darbs e-veselībā, viņas kolēģi, kas jau strādā ar sistēmu, norādījuši, ka e-veselība nedarbojas tā, lai netraucētu pacientu aprūpei, proti, sistēma ir pārāk lēna un rada lielas problēmas. "Piemēram, pagājušās nedēļas piektdienā sistēma vispār atslēdzās, un trīs dienas nevarēja sistēmai pieslēgties, tā nevar strādāt," piebilda Veide.

 

Kā ziņots, ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar VM par izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ar ministriju. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Čīka/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti