Tenisiste Ostapenko pirmo reizi karjerā sasniedz ''Grand Slam'' turnīra pusfinālu 0

Trešdiena, 07 jūn 2017, 07:53 Versija drukāšanai

Tenisiste Ostapenko pirmo reizi karjerā sasniedz ''Grand Slam'' turnīra pusfinālu
Latvijas dāmu tenisa otrā rakete Aļona Ostapenko otrdien Parīzē, spītējot spēcīgam vējam un divām lietus pauzēm, no kurām viena bija ilgāka par trīs stundām, Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfināla mačā ar 4-6, 6-2, 6-2 uzvarēja bijušo pasaules ranga līderi Karolīnu Vozņacki no Dānijas, pirmo reizi karjerā sasniedzot "Grand Slam" turnīra pusfinālu.


Ostapenko kļuvusi par pirmo Latvijas tenisisti, kura dāmu vienspēlēs spēlēs šāda līmeņa turnīra pusfinālā, tikmēr vīriem pirms trīs gadiem Francijas atklātā čempionāta pusfinālā spēlēja Ernests Gulbis.

 

Par pusfināla sasniegšanu Ostapenko ir nopelnījusi 780 WTA ranga punktus, kas viņai nākamajā nedēļā ļaus pietuvoties labāko divdesmitniekam, sasniedzot jaunu karjeras rekordu.

 

Ostapenko spēli pret Vozņacki sāka plkst.15 pēc Latvijas laika, bet mačam punkts tika pielikts vien neilgi pirms deviņiem, jo maču divas reizes apturēja spēcīgas lietusgāzes. Pirmo reizi mačs tika apstādināts otrajā setā, kad Ostapenko bija vadībā ar 5-2, bet atsākts vien pēc nedaudz vairāk kā trīs stundām.

 

Savukārt otra pauze, kas gan bija krietni īsāka, bija pēc trešajā setā trim aizvadītiem geimiem, tobrīd Ostapenko esot iedzinējos ar 1-2.

 

Tieši otrais pārtraukums Latvijas tenisistei nāca par labu, jo pēc tam viņa uzvarēja nākamajos piecos geimos un izcīnīja Latvijas tenisam vēsturisku panākumu. Zīmīgi, ka Ostapenko ceturto reizi tikās ar Vozņacku un izcīnīja ceturto uzvaru.

 

Pusfinālā Ostapenko tiksies ar šveicieti Tīmea Bačinski (WTA 31.), kura ceturtdaļfinālā ar 6-4, 6-4 uzvarēja mājinieci Kristīnu Mladenoviču (WTA 13.).

 

Pirmajā setā, kurā sportistes saskārās ar ļoti vējainiem apstākļiem, Ostapenko piekāpās ar 4-6, kaut bija iedzinējos arī ar 0-5, bet otrajā setā spēles apturēšanas brīdī viņa atradās vadībā ar 5-2. Tomēr pēc nedaudz vairāk kā trīs stundu gaidīšanas, kad lietus rimās un spēle atsākās, Ostapenko ar savu servi nodrošināja seta uzvaru nesošo punktu, triumfējot ar 6-2.

 

Jau pirmajā geimā tenisistēm nācās saskarties ar ļoti spēcīgu vēju, pūšot tenisistēm mālu acīs. Vozņacka šādiem apstākļiem pielāgojās veiksmīgāk un pēc 13 spēlētām minūtēm bija izvirzījusies vadībā ar 3-0. Turpinājumā Ostapenko arī otro reizi zaudēja savu servi, bet viņas nepiespiesto kļūdu skaits jau sasniedza 13, kamēr pretiniecei tādas bija tikai trīs.

 

Trešajā geimā Ostapenko tika pie trim breikbumbām un piektajā geimā ieguva vēl divas, tomēr nevienu no tām nespēja realizēt. Tomēr šajā brīdī nedaudz pierima vējš un uzspīdēja saule, kas ļāva sestajā un septītajā geimā Ostapenko beidzot iegūt pirmos punktus mačā. Nākamajā geimā viņa pat atspēlēja divas setbumbas, bet devītajā izmantoja trešo breikbumbu un deficīts jau tika samazināts līdz 4-5.

 

Tomēr izlīdzināt rezultātu Ostapenko tā arī neizdevās, jo nākamajā geimā viņa pieļāva vairākas pašas izraisītas kļūdas un pirmajā setā tomēr zaudēja ar 4-6.

 

Otrā seta pirmajos divos geimos uzvarēja servētājas, bet trešajā Ostapenko uzvarēja no rezultāta 0:40, pārņemot vadību. Tomēr jau uzreiz nākamajā geimā Vozņacka atspēlējās, rezultātam kļūstot 2-2. Arī nākamajā geimā Ostapenko uzvarēja, bet septītajā geimā ieguva pat divu breiku pārsvaru, tomēr ātri noslēgt setu Latvijas tenisistei neizdevās, jo šajā brīdī dueli apturēja.

 

Piespiedu pauze Ostapenko no sliedēm neizsita, jo atsākoties spēlei viņa darbojās droši, ar skaistu izspēli, atgūstoties no grūtas situācijas, nodrošinot uzvaru setā ar 6-2.

 

Tikmēr trešā seta ievadā punktus guva servētājas, bet Ostapenko trešajā geimā bija tuvu tam, lai izvirzītos vadībā, taču neizmantoja vienu breika iespēju.

 

Cīņa norisinājās Suzannas Lenglēnas vārdā nosauktajā kortā, kurš pēc nozīmes ir otrs svarīgākais "Roland Garros" laukumā.

 

Ostapenko, kura aizvada savu veiksmīgāko "Grand Slam" turnīru karjerā, pirmo reizi spēlēja šāda līmeņa ceturtdaļfinālā. Tikmēr Vozņacka, kura turnīrā bija izlikta ar 11.numuru, "Grand Slam" ceturtdaļfinālos iepriekš bija spēlējusi astoņas reizes, piedzīvojot vien divas neveiksmes. Tomēr Francijas atklātajā čempionātā viņa tik tālu iepriekš bija tikusi vien 2010.gadā, piedzīvojot zaudējumu.

 

Ostapenko pasaules rangā pašlaik atrodama 47.vietā, taču nākamajā nedēļā pirmoreiz karjerā iekļūs starp labākajām 30 sportistēm, pietuvojoties labāko divdesmitniekam.

 

Tikmēr Vozņacka atrodas ranga 12.pozīcijā, lai gan vēl salīdzinošo nesen bija starp planētas desmit labākajām spēlētājām. Savukārt Ostapenko iepriekšējos 12 mačos pret labākā divdesmitnieka tenisistēm bija guvusi tikai divas uzvaras, abus šos panākumus nopelnot pret Vozņacku.

 

Iepriekš abas tenisistes savā starpā bija spēlējušas trīs reizes, piedevām divas no tām šajā sezonā, visos mačos panākumus svinot Ostapenko. Pirmajā savstarpējā duelī pērn Ņūheivenas "Premier" turnīra pirmajā kārtā Latvijas tenisiste uzvarēja ar 7-5, 6-2, bet šogad Čārlstonas "Premier" sērijas sacensību ceturtdaļfinālā viņa bija pārāka ar 6-2, 6-4. Visbeidzot maija sākumā Prāgas "International" sērijas turnīra otrajā kārtā Ostapenko uzvarēja sīvā cīņā ar 5-7, 6-3, 7-6 (7:5), pēc tam atzīstot, ka šis viņai bijis grūtākais no trim savstarpējiem mačiem.

 

Zīmīgi, ka Čārlstonā Ostapenko sasniedza turnīra finālu, bet Prāgā aizkļuva līdz pusfinālam. Abas šogad aizvadītās cīņas notikušas uz māla seguma kortiem.

 

Ceļā uz Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfinālu Ostapenko pirmās kārtas sīvā cīņā ar 4-6, 6-3, 6-2 uzvarēja ranga 128.raketi Luisu Čiriko no ASV. Cīņa ilga vairāk nekā divas stundas un noslēgumā Latvijas tenisiste guva pirmo uzvaru karjerā šajā turnīrā.

 

Savukārt otrajā kārtā Ostapenko pārliecinoši ar 6-3, 6-2 pieveica pagājušā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni Moniku Puigu no Puertoriko, otro reizi karjerā sasniedzot "Grand Slam" turnīra trešo kārtu, kurā ar 6-1, 6-4 pārspēja Ukrainas pārstāvi Ļesju Curenko, kura ir planētas 42.rakete. Astotdaļfinālā Latvijas tenisiste ar 2-6, 6-2, 6-4 pārspēja 2010.gada turnīra finālisti un ranga 22.raketi Samantu Stosuru no Austrālijas, pirmo reizi karjerā sasniedzot kāda "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālu.

 

Tikmēr Dānijas labākā tenisiste Vozņacka ceļā uz ceturtdaļfinālu trijās no četrām cīņām aizvadījusi pa trim setiem. Vispirms viņa ar 6-4, 3-6, 6-2 apspēlēja "wild card" saņēmušo Austrālijas tenisisti Džeimī Furlisu (WTA 337.), tad ar 6-0, 6-0 sagrāva kvalifikāciju pārvarējušo kanādieti Fransuāzu Abandu (WTA 195.), trešajā kārtā ar 6-2, 2-6, 6-3 pieveica amerikānieti Katerīnu Belisu (WTA 48.), bet astotdaļfinālā ar 6-1, 4-6, 6-2 pārspēja 2009.gada 'turnīra čempioni Svetlanu Kuzņecovu no Krievijas, kura pasaules rangā ir devītā un "French Open" bija izlikta ar astoto numuru.

 

Ostapenko šosezon uz māla seguma spēlē ļoti sekmīgi, jo, skaitot arī kvalifikācijas mačus, viņa uz šī seguma tikusi pie 19 uzvarām 23 cīņās. Viņa šosezon uz māla sasniedza Čārlstonas WTA "Premier" turnīra finālu, kā arī iekļuva pusfinālā Prāgas WTA "International" sērijas turnīrā, abos turnīros, kā jau minēts, uzvarot arī Vozņacku.

 

Francijas atklātais čempionāts līdz šim bija vienīgais "Grand Slam" turnīrs, kurā Ostapenko bija bez uzvarām, taču nu arī šis robs ir aizpildīts. Pamatsacensībās Parīzē viņa debitēja pērn, turklāt uzreiz bija starp izliktajām tenisistēm, bet vēl gadu iepriekš Ostapenko zaudēja kvalifikācijas pirmajā mačā.

 

Pirms šī gada Austrālijas atklātā čempionāta Ostapenko bija piecu zaudējumu sērija "Grand Slam" mačos, tomēr Melburnā viņa pamanījās pirmoreiz šāda līmeņa sacensībās tikt līdz trešajai kārtai, kur bija ļoti tuvu panākumam pret čehu zvaigzni Karolīnu Plīškovu. Tagad sportiste pirmoreiz tikusi arī ceturtdaļfinālā.

 

Tikmēr Vozņacka aizvadīja savu atkārtoti labāko Francijas atklāto čempionātu karjerā, jo Parīzē līdz šim ceturtdaļfinālā bija spēlējusi vien 2010.gadā, bet pārējos astoņos turnīros nebija tikusi tālāk par trešo kārtu. Pērn dāniete šajā turnīrā nepiedalījās.

 

Pēdējā nepilna gada laikā Vozņacka ļoti labi iepazinusi Latvijas tenisistes, jo bez mačiem ar Ostapenko, viņa divas reizes spēlējusi arī pret Anastasiju Sevastovu, pērn ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā sagraujot viņu ar 6-0, 6-2, bet šogad februārī Dubaijas turnīra pusfinālā dāniete guva panākumu ar 6-3, 6-4.

 

Pagājušo gadu Dānijas tenisiste iesāka ranga 17.pozīcijā, bet potītes traumas dēļ nepiedalījās nevienā turnīrā uz māla seguma, tādējādi rangā sasniedzot sliktāko rezultātu kopš 2008.gada un brīdī, kad pirmoreiz tikās ar Ostapenko, bija vien 51.pozīcijā.

 

Pērnā gada nogalē viņa triumfēja sacensībās Tokijā un Honkongā, bet šogad trīs reizes spēlējusi finālos "Premier" kategorijas sacensībās Dohā, Dubaijā un Maiami, tomēr visos titula mačos zaudējusi.

 

Ja skaita tikai šī gada rezultātus, Vozņacka ir pasaules ceturtā labākā tenisiste, atpaliekot vienīgi no ukrainietes Jeļinas Svitoļinas, čehietes Karolīnas Plīškovas un britu tenisistes Džoannas Kontas.

 

Vozņacka 2009. un 2014.gadā spēlēja ASV atklātā čempionāta finālā, bet abas reizes zaudēja. Karjeras laikā Vozņacka izcīnījusi 25 WTA titulus un no 2010.gada oktobra līdz 2012.gada janvārim dāniete tikai uz vienu nedēļu bija zaudējusi WTA ranga līderpozīciju. Ranga pirmajā divdesmitniekā viņa noslēgusi katru sezonu kopš 2008.gada.

 

Jau vēstīts, ka Ostapenko Francijas atklātajā čempionātā startēja arī dāmu un jauktajās dubultspēlēs, kur gan cieta neveiksmes pirmajās spēlēs.

 

Tikmēr Latvijas dāmu ranga līdere Anastasija Sevastova Parīzē sasniedza vienspēļu trešo kārtu, kurā zaudēja horvātietei Petrai Martičai, bet dubultspēlēs izstājās pēc pirmās cīņas. Savukārt vīru vienspēļu turnīrā, Ernests Gulbis pirmajā kārtā zaudēja planētas astotajai raketei Marinam Čiličam. Gulbis ATP rangā ir vien 230.pozīcijā, kas viņam ir zemākā kopš profesionālās karjeras paša sākuma, bet nākamnedēļ viņš pasaules rangā atkritīs uz sesto simtu, zaudējot valsts pirmās raketes godu.

 

Tāpat Francijas atklātajā čempionātā meiteņu turnīrā startēja 16 gadus vecā Daniela Vismane, kura WTA rangā ieņem 1252.pozīciju. Viņa pirmdien cieta neveiksmi otrās kārtas mačā.

0
Autors:LETA
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti