Silva Linarte ieguva Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā 0

Trešdiena, 21 sep 2016, 10:19 Versija drukāšanai

Silva Linarte ieguva Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā
17. septembrī Preiļos pasniegta Jāzepa Pīgožņa balva "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā." Jāņa Strupuļa veidoto apzeltītu sudraba medaļu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēmusi māksliniece Silva Linarte ar darbu “Marts”. Plenērā piedalījās 16 mākslinieki, tajā skaitā 3 balvas nominanti.


Pēc kinorežisora Jāņa Streiča ierosinājuma šogad Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienu katrs mākslinieks pavadīja, gleznojot kopā ar kādu no Preiļu mūzikas un mākslas skolas jaunajiem talantiem, sniedzot ieskatu glezniecības noslēpumos.

 

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, kā arī Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē līdz pat 12. novembrim būs aplūkojami konkursam pieteikto 62 mākslinieku 82 darbi.

 

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, sadarbojoties Preiļu novada pašvaldībai, Rīgas domei un Latvijā pazīstamiem māksliniekiem. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. Balvu plānots piešķirt katru gadu.

 

Jāzeps Pīgoznis (1934-2014) ir viens no izcilākajiem Latvijas ainavu gleznotājiem, kura darbi atspoguļo Latvijas dabas ziemeļniecisko krāšņumu un daudzveidību visos gadalaikos. Savos darbos tiecas pēc vispārināta dabas tēla atklāsmes reālistiski tvertās ainavās un mazpilsētu skatos. Katra glezna ir pati pilnība, kurā rezumējas harmonija un latviskā mentalitāte.

 

Par mākslinieci Silvu Linarti.

 

Silva Linarte dzimusi 1939. gada 26. februārī bijušā Daugavpils rajona Līksnas pagastā, skolotāju ģimenē, kas tikusi izsūtīta uz Krasnojarskas apgabalu. Mācījusies Sibīrijā, Prokopjevskas skolā. Atgriežoties Latvijā, Silva Linarte 1961. gadā absolvēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas interjera nodaļu, 1977. gadā – Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas pedagoģijas nodaļu, iegūstot pedagoga un gleznotāja kvalifikāciju.

 

Strādājusi par pasniedzēju Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, direktora vietnieci mācību darbā Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, kompozīcijas, gleznošanas mācību priekšmetu pasniedzēja, Kompozīcijas kabineta vadītāja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, Daugavpils pilsētas galvenā māksliniece.

 

Māksliniece strādā galvenokārt eļļas glezniecības tehnikā, veido lakoniskas kompozīcijas, kā galveno izteiksmes līdzekli izmantojot krāsu niansēti izsmalcinātā kolorītā. Gleznošanu uztver kā darbošanos reālajā laikā, jo neesot iespējams formulēt, kas to ierosina, uzskatot to par neizdibināmu un nejaušu procesu. Izstrādājusi logo Daugavpils Universitātes deju kolektīvam „Laima”, veidojusi televīzijas reklāmas. Darbi privātkolekcijās ASV, Zviedrijā, Kanādā un Vācijā.

 

Izstādēs piedalās kopš 1965. gada.

 

Nozīmīgākie darbi: „Logs” (1983), „Bēniņi” (1985), „Pagalmā” (1989), „Klusā daba ar āboliem” (2001), „Sniegputenis” (2006), „Kūla” (2007), „Redzējums” (2009).

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:lsm.lv kultūras redakcija

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti