Biķernieku pamatskolā mācās īstenie novada sargi 0

Trešdiena, 06 jūl 2016, 09:26 Versija drukāšanai

Biķernieku pamatskolā mācās īstenie novada sargi
Jūnija beigās Biķernieku pamatskolā norisinājās jauniešu nometne „Novada sargi”. Nometnes uzdevums bija ar radošām un praktiskām aktivitātēm, izmantojot neformālās izglītības metodes, veicināt jauniešu sociālās prasmes un sniegt iespēju lietderīgi pavadīt brīvo laiku vasaras brīvlaikā.


27. jūnijā nometnes dalībnieki ieradās nometnē. Vispirms, kopīgi sanākot, tika atklāta nometne „Novada sargi”, nākamajā posmā nometnes vadītāja Nadežda Petroviča iepazīstināja dalībniekus ar nometnes iekšējās kārtības noteikumiem, skolas direktors Aleksejs Mackevičs dalībniekus iepazīstināja ar plānoto nometnes gaitu un ieguvumiem, savukārt skolas medmāsa Sandra Golubeva izstāstīja par drošu uzvedību, neapdraudot savu un citu veselību un dzīvību nometnes laikā. Nometnes dalībnieki izveidoja trīs komandas – „Sportisti. Esi pirmais!”, „Ātrie gliemeži” un „Dzintariņš”. Pēc tējas pauzes notika „iepazīšanās” aktivitātes, kuras ir svarīgas pat tādā situācijā, kad izglītojamie viens otru pazīst, jo šajā brīdī viņi viens otru iepazina kā vienas, lielas nometnes komandas un trīs mazāku komandu dalībniekus, nevis kā kaimiņus vai skolas biedrus. Iepazīšanās aktivitātēs viņi paši sev apliecināja, ka pat zināmā situācijā var atrast daudz jaunu rakursu, kā vērot apkārtējo pasauli un vērtēt jau zināmas lietas, vērtības u.tml. Pēc pusdienām notika saliedēšanās un sporta spēles, kuras radīja prieku un lielāku uzticēšanos un draudzību starp dalībniekiem. Kopumā diena tika vērtēta kā izdevusies.

 

28. jūnijā nometnes dalībnieki, pēc spēku gūšanas brokastīs, kopā ar nometnes vadītāju N.Petroviču un skolas direktoru A.Mackeviču devās izglītojošā ekskursijā uz robežkontroles punktu „Pāternieki”. Ekskursiju vadīja robežkontroles punkta priekšnieks pulkvežleitnants Vilis Kusiņš, kurš arī pastāstīja, kur robežsargi iegūst izglītību, cik ilgi noris mācības, kādus mācību priekšmetus jāapgūst, kādas ir prasības utt. Robežkontroles punktā nometnes dalībnieki iepazina dažādos amatus un darba pienākumus, ko veic robežkontroles un muitas darbinieki. Izglītojamie redzēja, kā robežsargi strādā ar dažāda veida skeneriem, svariem un dezinfekcijas ierīcēm. Robežsargi demonstrēja, kādas redzamības kameras viņiem ir, cik tālu tās spēj izšķirt. Izglītojamie tika vesti gar robežu, lai vērotu, kā ikdienā robežsargi veic savus darba pienākumus, savukārt kinologi demonstrēja, kā kopā ar četrkājainajiem draugiem veic darba pienākumus, pastāstot par sava darba specifiku. Tā kā visi nometnes dalībnieki vienlaikus ir jaunsargi, tad šī ekskursija bija iedvesmojoša, it sevišķi, kad viņiem vēlreiz tika apliecināts, ka, apmeklējot jaunsardzes nodarbības, vēlāk ir vieglāk iestāties Robežsardzes koledžā.

 

29. jūnijā nometnes dalībnieki kopā ar nometnes vadītāju N.Petroviču un medmāsu S.Golubevu, kā arī skolas direktoru A.Mackeviču veica rīta vingrojumus, pēc tējas pauzes nometnes dalībnieki piedalījās sporta nodarbībā „Brīvā cīņa”, kuras laikā brīvās cīņas sportistes Irīna Petrova, Jekaterina Jermaļonoka un Ramina Mamedova ar izglītojamajiem iesildījās, kopā veica vingrinājumus un sporta veida paņēmienus, un vēlāk izglītojamie varēja arī „paspēkoties” ar sportistēm. Sportiste un karjeras izglītības un jaunatnes lietu speciāliste I.Petrova pastāstīja arī par sportistu karjeru, kādas ir prasības, ko nozīmē disciplīna un treniņi, kā tikt galā ar traumām, kā arī atbildēja uz citiem izglītojamo jautājumiem, kas radās saistībā ar karjeras izglītību. Pēc pusdienām nometnes dalībnieki piedalījās jautrajās stafetēs un sporta spēlēs.

 

Arī trešā konkursa diena tika novērtēta kā izdevusies, jo bija iespēja piedalīties treniņā ar profesionālā sporta sportistēm, iespēja uzzināt dažādas nianses, kuras ir katrā sporta veidā, kā arī kaut nedaudz iepazīt harizmātiskas un interesantas sporta jomas personības.

 

30.jūnijā nometnes dalībnieki kopā ar nometnes vadītāju N.Petroviču un medmāsu S.Golubevu, un skolas direktoru A.Mackeviču pēc rīta vingrojumiem un tējas pauzes piedalījās izdzīvošanas nodarbībā „Tu esi spēks”, kuru laikā pedagogs A.Mackevičs izglītojamos informēja, kā jārīkojas ekstrēmās situācijās, ko nozīmē paļauties uz savu fizisko un garīgo spēku, radošumu, izdomu un jau esošām zināšanām. Pēc pusdienām nometnes dalībnieki piedalījās sporta aktivitātēs „Veiklība un gudrība”, kuru laikā turpināja rīta cēliena aktivitāšu ideju, ka fiziskais spēks ir labs pavadonis, bet tam „jāiet līdzās” saprātam. Sporta aktivitātēs skolēni pieradīja savu attapību, jo dažkārt, lai veiktu uzdevumus, bija nepieciešams pielikt ne tik daudz fiziska spēka, cik gudrību un izdomu, lai tos paveiktu.

 

Nometnes pēdējā dienā pēc spēku gūšanas brokastīs, nometnes dalībnieki devās piedzīvojumu pārgājienā pa Biķernieku pagastu. Pārgājiens bija projektu izstrādes laiks, kurā nometnes dalībnieki izmantoja savas iegūtās zināšanas un veidoja projekta materiālu, aizpildot un veicot noteiktos uzdevumus, kurus saņēma pirms pārgājiena. Pēc pusdienām katra izglītojamo komanda prezentēja savu izstrādāto projektu. Pēc darbu prezentēšanas notika nometnes gaitas apspriešana, kuras laikā tika pārrunāti nometnes ieguvumi un trūkumi. Pēc sarunas tika apbalvoti projektu dalībnieki, nometnes vadītāja N.Petroviča teica nometnes noslēguma runu, un skolas direktors izklāstīja savu redzējumu par nometnes norisi.

 

Kopumā nometnes „Novada sargi” nedēļa bija ļoti piepildīta un interesanta, jo izglītojamajiem bija gan radošas, gan fiziskas aktivitātes, izglītojoša ekskursija un pārgājiens, bija tikšanās ar dažādu sfēru speciālistiem un interesantām personībām. Nometnes pozitīvais vērtējums saistīts arī ar to, ka nometnē bija visas ērtības un viss nepieciešamais interesantām un lietderīgām brīvā laika pavadīšanas iespējām, bez tam nometnes dalībniekiem bija garšīgas un sātīgas brokastis un pusdienas.

 

Nometnes vadītāja N.Petroviča un skolas direktors A.Mackevičs nometnes „Novada sargi” dalībnieku un viņu vecāku vārdā pateicas Daugavpils novada domei, robežkontroles punkta „Pāternieki” priekšniekam pulkvežleitnantam V.Kusiņam, trenerei I.Kopolovai un sportistēm R.Mamedovai un J.Jermaļonokai.

 

Nometne norisinājās Daugavpils novada jaunatnes projektu konkursa „Attīsti sevi!” ietvaros.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti