Muzeju nakts programma Daugavpils novadā 0

Trešdiena, 18 maijā 2016, 07:53 Versija drukāšanai


21.maijā visā Latvijā noritēs ikgadējā akcija "Muzeju nakts", ka ir tradicionāls Eiropas mēroga pasākums maijā, kad vienu nakti durvis ver lielākā daļa valsts muzeju, rīkojot īpašus pasākumus un aicinot apmeklēt muzejus bez maksas. Daugavpils novadā apmeklētājus ar plašu programmu gaida Naujenes Novadpētniecības muzejs, Skrindu dzimtas muzejs , Raiņa māja Berķenelē un Kalkūnes muiža. Šī gada moto - durvis.


Ar muzeju programmu var iepazīties šeit.

 

„PAVER DURVIS PAGĀTNĒ!” - MUZEJU NAKTS NAUJENES NOVADPĒTNIECĪBAS MUZEJĀ

 

Maija mēnesis Naujenes Novadpētniecības muzejam ir īpašs ar 2 zīmīgiem notikumiem: sestdien, 21. maijā muzejs desmito reizi iesaistīsies starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts” un sāks svinēt savu 20 dzimšanas dienu.

 

1996. gada 29. maijā Naujenes pagasta padome pieņēma lēmumu par muzeja izveidošanu. Muzeja pastāvēšanas laikā ir paveikts daudz: savākti vairāk kā 19800 eksponāti, pateicoties Daugavpils novada domes un Daugavpils novada Kultūras pārvaldes atbalstam renovētas muzeja ēkas, izveidotas interesantas un modernas pastāvīgās ekspozīcijas, tai skaitā Daugavpils novada lepnums – tēlnieces Valentīnas Zeiles mākslas galerija un „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”. Apmeklētājiem tiek piedāvātas daudzveidīgas tematiskās izstādes, izglītojošas programmas, radošās darbnīcas, pasākumi un ekskursijas. Izņēmums nebūs arī šī „Muzeju nakts”, kura norisināsies ne tikai pamatekspozīcijā Skolas ielā 1, Naujenē, bet arī ārpusmuzeja ekspozīcijā „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”.

 

„Muzeju nakts” norises Naujenes Novadpētniecības muzeja pamatekspozīcijā Skolas ielā 1, Naujenē sāksies plkst. 15:00 un notiks līdz plkst. 24:00. Akcijas moto šogad ir koncentrēts vienā vārdā - "Durvis", ko iespējams interpretēt gan ļoti konkrēti, gan metaforiski, atbilstoši katra muzeja pamattēmām, aktuālajām norisēm un iztēles spēkam. Sekojot vadmotīvam Naujenes muzejs piedāvās saviem apmeklētājiem jaunu izstādi - „Durvis pagātnē: padomju laika šarms”, kurā ir aplūkojams improvizēts 50. – 60. – to gadu stilā veidots interjers, kas aicina iejusties padomju atmosfērā. Apmeklētājus uzrunās Art Deco stila mēbeles – bufete, spogulis un galds, dažādi sadzīves priekšmeti, tā laika mūzika un fotogrāfijas. Varēs iepazīties arī ar Pirmajam un Otrajam pasaules karam veltīto izstādi „Ugunsjoslu krustojumā”. Apmeklētājus gaidīs jau iemīļotās pastāvīgās ekspozīcijas: Daugavpils novada lielākā mākslas galerija – „Latgales parīziete Valentīna Zeile” ar atklāto mākslas priekšmetu krājumu „Valentīnas Zeiles darbnīca” un izstādi „Dzimtas mantojums”, Latgales zemnieku sadzīves priekšmetu un darbarīku kolekcija „Turīga zemnieka istaba” un „Latgaliešu sadzīves priekšmeti un darbarīki”, Latgales reģiona modernākā dabas ekspozīciju „SirdsDaugava”, kur varēs izmēģināt interaktīvās spēles un iepazīt īpaši aizsargājamā ainavu apvidus „Augšdaugava” un dabas parka „Daugavas loki” dzīvās dabas pasauli. Dabas ekspozīcijā būs apskatāma Špoģu Mūzikas un mākslas skolas Tautas lietišķās mākslas studijas „Pūpoli” pinumu izstāde. Radošo darbnīcu telpā, paverot durvis padomju pagātnē, varēs apskatīt fotopiederumu izstādi no muzeja krājuma un fotografēties improvizētā fotosalonā (līdzi jāņem fotoaparāts).Paredzētas aktivitātes arī ārpus muzeja telpām: pie muzeja darbosies vides objektu darbnīca, kurā katrs interesents varēs izgatavot kādu neparastu dārza dekoru no dabiskiem materiāliem vai iesaistīties kopdarbā veidojot lielu vides objektu un apgūstot noderīgas prasmes. Muzeja telpās varēs veidot Lielo Augšdaugavas musturdeķi. Apmeklētājiem būs iespēja pavērt durvis plašajā augu pasaulē. Eksperta pavadībā varēs iepazīt retus Juzefovas parka augus, ievākt un vēlāk arī nodegustēt zāļu tēju no patvāra.

 

„Muzeju nakts” norises ārpusmuzeja ekspozīcijā „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta” sāksies plkst. 16:00 un notiks līdz plkst. 22:00. Apmeklētāji varēs iepazīties ar ekspozīciju “Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”, kura tika renovēta 2015. gadā pateicoties Daugavpils novada domes un ELFLA atbalstītajam projektam „Vecticībnieku vēsturiskās apbūves atjaunošana un lauksaimniecības kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana Slutišķu sādžā”. Bez maksas būs pieejamas abas ekspozīcijas daļas: „Vecticībnieku dzīvojamā māja” un darbarīku kolekcija „Zirgvilkmes darbarīki Daugavpils novadā”. Darbosies arī radošā darbnīca bērniem un varēs baudīt pēc vecticībnieku receptes pagatavotu zāļu tēju ar barankām.

 

Muzeju nakts akcijas laikā no plkst. 16:00 - 22:00 norisināsies konkurss „Iemin takas Augšdaugavā!”. Konkursa nosacījumos ietilps 3 objektu apmeklējums, divi no kuriem ir obligāti [ārpusmuzeja ekspozīcija „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta” un Naujenes Novadpētniecības muzeja pamatekspozīcijas Skolas ielā 1] bet trešais pēc izvēles [Vasargelišķu skatu tornis vai Dinaburgas pils taka] Nofotografējoties objektos iepriekš norādītajās vietās dalībnieki saņems balvu.

 

Paver durvis pagātnē! Iesaistaties akcijā „Muzeju nakts”, lai nākamajā reizē ceļš uz muzeju jau būtu vieglāks un pazīstamāks! Naujenes muzejs, svinot 20 gadu jubileju, gada garumā sagādās vairākas iespējas bez maksas apmeklēt muzeja ekspozīcijas. Sekojiet plašākai informācijai par muzeju nakts norisēm un piedāvājumiem muzeja mājas lapā www.naujenesmuzejs.lv kā arī sociālajā tīklā https://www.facebook.com/Naujenesmuzejs/, un https://twitter.com/Naujenesmuzejs

 

SKRINDU DZIMTAS MUZEJA AKTIVITĀTES

 

Skrindu dzimtas muzejs apmeklētājiem durvis vērs jau no plkst.15.00, kad apmeklētāji varēs iepazīties ar izveidotajām izstādēm un ekspozīciju, kā arī vērot amatu meistarus darbībā - audēju Daci Teivāni un kokamatnieku Vari Vilcānu, ar kuriem muzejam ir izveidojusies laba sadarbība.

 

Skrindu dzimtas muzejs šajā naktī atskatīsies arī uz sava darba veikumu 20 darba gados, tāpēc aicināsim visus savus sadarbības partnerus uz kopīgu tikšanās pasākumu, lai kopīgi atskatītos uz paveikto. Pasākuma laikā notiks Irēnas Voitānes vēsturisko tērpu (19.-20 gs.) kolekcijas demonstrējumi, būs skatāma mākslinieces Silvas Linartes gleznu izstāde, kokamatnieka Vara Vilcāna darinājumi un audējas Daces Teivānes austo darbu izstāde. Ar mums kopā būs māksliniece Silva Linarte, maizes cepēja Vida Jaunušāne, kura piedāvās iespēju izgaršot pašas ceptās dažādu šķirņu maizes un daudzi citi, ar kuriem kopā esam sadarbojušies. Skrindu dzimtas muzejs savas darbības 20 gados ar VKKF un Latgales Kultūras programmas finansiālo atbalstu ir izveidojis 11 video dokumentālus ierakstus (videooperators Guntis Kaminskis) un 2 audioierakstus, apmeklētāji ar to visu varēs iepazīties Muzeju nakts pasākuma laikā. Gan uz muzeja iepriekšējos gados veikto pētījumu pamata, gan veicot šī brīža fotodokumentāciju, būs skatāma videoprezentācija “Arī durvis runā”. Durvis - valsts iestāžu durvis, dievnamu durvis, māju durvis… Durvis sargā ne tikai no aukstuma un trokšņiem un ir ne tikai ieeja konkrētā namā, bet tās liecina arī par mājas saimnieku, tā sociālo slāni un laika periodu, kad tās tika būvētas un būvniecībai izmantojamajiem materiāliem. Muzeju nakts apmeklētāji visas nakts garumā varēs baudīt karstu tēju un izgaršot dažādas maizes.

 

Muzeju naksts apmeklētājus gaidīs arī dažādi pārsteiguni.

 

Skrindu dzimtas muzeja durvis apmeklētājiem būs atvērtas līdz plkst.01.00

 

MUZEJU NAKTS RAIŅA MĀJĀ BERĶENELĒ "...pats laimei durvis ver."

 

Muzeju nakts moto:

 

“Pats cīnies, palīdz, domā, spried un sver,

Pats esi kungs, pats laimei durvis ver.”

 

Rainis

 

Šogad Muzeju nakts tēma ir “Durvis”. Līdz ar to Berķeneles muzeju nakts moto izvēlējamies citātu no dzejoļa “Pats” (no dzejoļu krājuma “Tālas noskaņas zilā vakarā”). Pasākums notiks visā Raiņa mājas Berķenele teritorijā: mājā, klētī, dārzā, pasākuma iecerēm tiks izmantotas arī 2015.gadā Ivo Folkmaņa veidotās dekorācijas uzveduma “Atmiņās iegāju te..”

 

19:00 – 21:00

 

Rotaļu, kalšanas, malšanas, svēršanas darbnīcas Berķeneles dārzā

 

Berķenelē rotaļas, jautrās stafetes vadīs Kalkūnes jaunieši, kalējs Heinrihs Kokins rādīs savas amata prasmes. Berķeneles dalībniekiem būs iespēja aplūkot un arī praktiski izmanto dažādus svarus.

 

19:00

 

Sintijas Kampānes gleznu izstādes “Mašīnas” atklāšana

 

“Mašīnas” – šādu nosaukumu savai pirmajai personālizstādei devusi Jēkabpils māksliniece un dzejniece Sintija Kampāne.

 

"Neparedzama savā galīgumā. Vienlaikus tā ir mašīna ar atmiņu par aizgājušu laikmetu," - tā savā personālizstādes pieteikumā darbos atainotās mašīnas raksturo jaunā māksliniece Sintija Kampāne.

 

Visi darbi gleznoti eļļas tehnikā uz kartona. Lai gan izstādes nosaukums vēsta, ka vienojošā tematika ir mašīnas, gleznās atainoti dažādi transportlīdzekļi: no vilcieniem līdz pat kuteriem un lauku darbu tehnikai. Katrs no tiem sevī slēpj kādu īpašu atmiņu stāstu.

 

"Ja saimnieks uzlūko šo mašīnu, kas atrodas koka pavēnī, tad viņam noteikti raisās atmiņas un viņa ir mēģinājusi šīs atmiņas padarīt dzīvas arī mums," turpina Butlere. "Mani ļoti pašu personīgi pārsteidz tas Sintijas ārējais trauslums ar šo interesi par tik nopietnām lietām kā mašīnām. Pie tam šīs mašīnas viņa attēlo ļoti krāsaini. Ļoti tādas pieejamas un mīļas."(informācija no portāla LSM.lv)

 

Ar šo izstādi vēlamies atgādināt, ka Berķeneles pusmuiža arī pēc Pliekšānu ģimenes pārcelšanās bija apdzīvota ēka. Tāpat kā visas Latvijas, arī Berķeneles pusmuižas vēsturē bija Padomju Savienības periods, kad vadošais saimniekošanas veids bija kolhozi. Kolhozi bieži asociējas ar lielu lauksaimniecības tehniku: traktoriem, kombainiem utt.- ar lietām, kuras ir gleznojusi Sintija Kampāne savā izstādē “Mašīnas".

 

20:00

 

Raiņa mājā viesojas Latgales priekšpilsētas mūzikas skolas koklētāju ansamblis "Liepa" (Rīga) un dziedošā aktrise Karīna Lučiņina

 

 

20:00 – 22:00

 

Radošās darbnīcas

 

Spēļu plostiņu veidošanas darbnīca (vada teātra studija “Berķeneles kamolītis”

 

Atslēgu piekariņu darināšanas darbnīca

 

(vada amatniece Elita Poļakova)

 

22:00

 

Medumu pamatskolas Marionešu teātra uzvedums. Vadītāja Nataļja Ogurcova.

 

Berķeneles viesi tiks cienāti ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem un liepziedu tēju!

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti