Sapulces ar iedzīvotājiem nezaudē savu aktualitāti 0

Trešdiena, 06 apr 2016, 14:31 Versija drukāšanai

Sapulces ar iedzīvotājiem nezaudē savu aktualitāti
Noslēgušās ikgadējās sapulces ar iedzīvotājiem, kuru laikā pagastu pārvalžu vadītāji prezentāciju veidā atspoguļoja pērnā gada paveikto, iepazīstināja ar nākotnes iecerēm, kā arī novadniekiem bija iespēja izteikt viedokli un uzdot sev interesējošos jautājumus novada domes vadībai, deputātiem un speciālistiem. Novērojumi liecina, ka interese par iedzīvotāju sapulcēm nemazinās, bet tieši otrādi – kļūst arvien apmeklētākas. Vidēji katru sapulci apmeklēja 50 interesentu, viskuplākais dalībnieku skaits pulcējās Naujenes pagastā.


Katram pagastam ir individuāla situācija un problēmas, tomēr dažas aktualitātes vairāk vai mazāk skar visus novada iedzīvotājus. Neskatoties uz maigo ziemu, viena no sasāpējušām problēmām ir neapmierinātība ar ceļu uzturēšanu. Izskanēja aizrādījumi, ka vairāk uzmanības jāpievērš operatīvākai ceļu attīrīšanai, īpaši tiem posmiem, kuros ir intensīva satiksme un notiek skolēnu pārvadāšana. Tāpat izskanēja abpusēji pārmetumi par zemnieku izdangātiem ceļiem.

 

Bieži tika uzdots jautājums par bērnu rotaļu lauku izveidošanu. Iedzīvotāji tika aicināti ar biedrību palīdzību rosināt šo iniciatīvu, rakstot projektus un pašvaldību, budžeta iespēju robežās, centīsies šīs idejas atbalstīt. Novada domes vadība aicināja pagastu pārvaldēm vienoties ar skolām par esošo rotaļu laukumu izmantošanu arī vasaras periodā un veicināt to pieejamību pagasta bērnu vajadzībām.

 

Gadu no gada sasāpējis ir jautājums par klaiņojošajiem suņiem un neatbildīgiem saimniekiem. Šobrīd pašvaldība sadarbojas ar biedrību “Otrā māja dzīvniekiem” Demenes pagastā – tiek atbalstīti biedrības projekti ar pašvaldības līdzfinansējumu, lai mazinātu bezsaimnieku dzīvnieku klaiņošanu. Diemžēl, turpinās cilvēku bezatbildība un klaiņojošo suņu nepaliek mazāk.

 

Tāpat aktualitāti nezaudē atkritumu apsaimniekošanas problēma. Joprojām daudzos pagastos aktuāls bija jautājums par līgumu slēgšanu – piemēram, Demenes pagastā līgumus ir noslēguši tikai 24% no visām mājsaimniecībām. Iedzīvotāji izteica pretenzijas par negodīgiem līdzpilsoņiem un apsprieda atkritumu apsaimniekošanas likuma nepilnības. Pagastu pārvalžu vadītāji mudināja noslēgt līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem tos, kas to vēl nav izdarījuši. Jāatzīmē, ka Višķu pagasta pārvalde ir ieviesusi praksi šajā jautājumā sadarboties ar policijas darbiniekiem, kas sagatavo aktu par līguma neslēgšanu, piemērojot par to naudas sodu. Tabores, Sventes un Kalkūnes pagastā izskanēja neapmierinātība par pilsētas iedzīvotājiem, kuri, braucot uz vasarnīcām, negodprātīgi atstāj savus atkritumus pie pagastu konteineriem.

 

Vairākos pagastos cilvēki pauda bažas par slikto vai pat neesošo ielu apgaismojumu diennakts tumšajā laikā. Lai gan domē ir sagatavots projekts par ielu apgaismojuma uzstādīšanu piecos pagastos, šobrīd nav pieejama neviena Eiropas Savienības programma, kas paredzētu finansējumu šim mērķim. Speciālisti aicināja meklēt citus, lētākus un videi draudzīgākus risinājumus, piemēram, vienojoties daudzdzīvokļu māju sapulcēs, pie kāpņu telpu ieejām uzstādīt gaismu ar kustību sensoru vai laternas ar saules baterijām. Sapulcēs iedzīvotāji tika mudināti aktīvāk iesaistīties daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas projektos, izmantojot iespēju apgūt pašvaldības iedalītos budžeta līdzekļus.

 

Arī šovasar turpināsies jauniešu vasaras nodarbinātības programma. Jaunieši tiek mudināti pieteikties – šogad tiks ieviesta palielinātā stundu tarifu likme tiem, kuri strādās lauku saimniecībās. Iedzīvotāji minēja, ka daudzi zemnieki nav gatavi uzņemt jauniešus, tāpēc pašvaldībai vajadzētu palielināt darbinieku skaitu savās iestādēs. Šādu varbūtību dome pieļauj ar nosacījumu, ka tas būs pamatoti. Piemēram, kā Līksnas pagastā, kur tiek lūgti papildspēki Līksnas Muižas parka sakopšanā. Tomēr par galveno prioritāti paliek lauku uzņēmēju atbalstīšana.

 

Tāpat iedzīvotāji tika informēti par jauno ieceri par Stipendiju fonda izveidi, kas ļaus atbalstīt jauniešu studijas tajās specialitātēs, pēc kurām jūt vajadzību vietējie uzņēmēji un kas ļautu jaunajam speciālistam atgriezties dzimtajā novadā ar nodrošinātu darba vietu.

 

“Lielākā daļa jautājumu ir risināmi vai uz tiem varēja sniegt konkrētu atbildi. Mani priecē, ka aktualitāti zaudē jautājumi par komunālo saimniecību, tarifiem daudzdzīvokļu mājās vai dzīvojamā fonda apsaimniekošanu,” noslēdzot sapulču maratonu secināja pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika. “Protams, joprojām ir globālākas problēmas, kurām šobrīd konkrēta risinājuma nav vai kuras prasa ļoti lielus ieguldījumus. Piemēram, Vaboles vidusskolas sporta zāles pārbūve vai ambulances ēkas remonts, kapličas un saieta nama izbūve Kalupē.”

 

Pagastu sapulču rīkošana atkal tiks atsākta nākamā gada pavasarī. Ieviestā prakse pierāda, ka iedzīvotāju priekšlikumi, ierosinājumi un kritika ir indikators, kas sniedz iespēju novērtēt pagasta pārvalžu darba kvalitāti un konstatēt situāciju uz vietas. Paldies visiem, kuri piedalījās sapulcēs un rosināja jaunas idejas, kā dzīvi novadā padarīt labāku!

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti