Starptautiskais leļļu festivāls Preiļos pulcēja vairākus tūkstošus apmeklētāju 0

Ceturtdiena, 27 aug 2015, 09:26 Versija drukāšanai

Starptautiskais leļļu festivāls Preiļos pulcēja vairākus tūkstošus apmeklētāju
Ar brīnišķīgu autorleļļu izstādi Preiļu kultūras namā, izcilu mākslinieku meistarklasēm bērniem un vēl daudziem interesantiem pasākumiem Preiļu novada svētku ietvaros aizritējis 1. starptautiskais autorleļļu festivāls “Leļļu vasara Preiļos”.


Uz šo vēl nebijušo notikumu Preiļos bija ieradušies 27 starptautiski atzīti leļļu meistari no vairākām pasaules valstīm – Nīderlandes, Igaunijas, Azerbaidžānas, Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas. Triju dienu garumā – no 21. augusta līdz 23. augustam – Preiļu kultūras namā varēja vērot dažādu formu lelles no dažādiem materiāliem, papildinātas ar visdažādākajiem aksesuāriem un tērpiem. Izstādīto darbu vidū bija lelles no porcelāna, plastikas, modelēšanas masas, tekstila, papjē mašē, filca un metāla. Apmeklētāji varēja apskatīt arī "Teddy" lāču kolekciju, leļļu apavus un dažādus citus aksesuārus.

 

Preiļu Kultūras namā valdīja radošu cilvēku ideju un fantāzijas iemiesojums, ko festivāla laikā apskatīja vairāk nekā 8 000 apmeklētāju. Izstādē ikviens varēja sastapt arī leļļu māksliniekus, jautāt, interesēties par viņu radītajiem ‘brīnumiem’, gūt iedvesmu un mācīties. Jāteic, ka par izstādi gandarījumu pauda gan preilieši, gan pilsētas viesi no dažādām vietām Latvijā, gan no kaimiņu valstīm. Nemitīgi skanēja apbrīnas vārdi māksliniekiem par viņu veikumu, par fantastisko iespēju Preiļos skatīt leļļu meistaru mākslu.

 

Izstādes laikā apmeklētāji varēja izteikt savu viedokli, balsojot par interesantāko lelli un nosakot skatītāju simpātiju. Darbojās arī neatkarīga žūrijas komisija, kura vērtēja darbus trīs nominācijās. 22. augustā dienas noslēguma pasākumā Preiļu parka estrādē pašvaldība godināja visu nomināciju ieguvējus.

Nomināciju “Izcilākais tērps 2015” saņēma māksliniece no Maskavas Irina Gorjunova, par “Aksesuāru mākslinieku 2015” tika nominēts Baltkrievijas mākslinieks Sergejs Drozdovs, nominācija “Lelle ar raksturu 2015” tika pasniegta Nīderlandes māksliniecei Nel Groothedde. Skatītāju simpātiju balvu saņēma Vladlena - preiliete Jeļena Mihailova, par kuras lellēm bija nobalsojis lielākais vairākums izstādes apmeklētāju.

 

Triju dienu garumā Preiļu Mūzikas un mākslas skolā norisinājās arī meistarklases bērniem, kurās starptautiski atzītu mākslinieku vadībā varēja apgūt dažādas radošas iemaņas. Bērni mācījās pašūt brošu – lācīti, izgatavot lellei kurpītes un rotaļu zaķīti no plastikas, vērot, kā top margrietiņas zieds no zīda, izveidot sirsniņu papjē mašē tehnikā, enģelīti no tekstilijām. Meistarklases pasniedza vairāki izstādes dalībnieki - Tatjana Kolosova (Rīga), Viktorija Golubeva (Tallina), Ričards Blagovs (Rīga), Irina Gorjunova (Maskava), Svetlana Dubodel (Maskava), Irina Meščerjakova (Maskava) un Nadežda Ciganovska (Minska).

 

Festivāla noslēgumā Rīgas leļļu galerijā “Vladlena” notika preses konference un festivāla norišu rezumējums. Preiļu novada svētku un leļļu festivāla patrons – kinorežisors, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs, pasākuma viesi un mākslinieki atzina, ka leļļu festivāls noslēdzies veiksmīgi. Triju dienu garumā Preiļos valdīja skaistais, radošais, un notika pieredzes apmaiņa.

 

Festivālu organizēja Preiļu novada dome kopā ar Preiļu leļļu mākslinieci Jeļenu Mihailovu. Pateicamies visiem, kuri bija iesaistīti festivāla sagatavošanā un darbojās, lai tas sekmīgi noritētu ! Paldies izstādes apmeklētājiem, Preiļu novada iedzīvotājiem un viesiem !

 

1.starptautiskais leļļu festivāls “Leļļu vasara Preiļos” ir parādījis, ka arī nelielas pilsētas iedzīvotāji var paveikt lielus darbus, lai novadā ienestu vairāk prieka, radošuma, smaidu un gandarījuma sajūtas cilvēku sejās un sirdīs !

 

Lai mums visiem kopā izdodas arī turpmāk !

0
Autors:Preiļu novada dome
Foto:Ļubova Trana

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti