Ar reģiona jauniešiemrunā par reproduktīvo un seksuālo veselību 0

Piektdiena, 15 jan 2021, 05:00 Versija drukāšanai

Ar reģiona jauniešiemrunā par reproduktīvo un seksuālo veselību

No 2020. gada novembra nogales “Veselības veicināšanas un izglītošanas biedrība” kopā arpartneriem īsteno projektu ar mērķi pilnveidot reģiona jauniešu zināšanas par nozīmīgākajiem jautājumiem reproduktīvās un seksuālās veselības kontekstā. Šobrīd projekta partneri, kas ir apstiprinājuši savu dalību projekta aktivitātēs, ir jauniešu biedrība “19 naglas” no Daugavpils novada, jauniešu biedrība “Kalmārs” no Balvu novada, Daugavpils pilsētas Jaunatnes departaments, jauniešu biedrība “Dagne” no Dagdas novada, Latvijas Sarkanā krusta Daugavpils nodaļas jaunieši, Krāslavas ģimnāzijas aktīvākie jaunieši, kuri plāno studēt medicīnu.


Aptaujas anketa, ko aizpildīja 203 jaunieši no 8 pašvaldībām reģionā, parādīja, ka jautājumi par reproduktīvo veselību ir svarīgi, bet, ņemot vērā sensitīvo tēmu, jaunieši ne vienmēr tos atļaujas uzdot klātienē. Jaunieši aktīvi iesaistījās anketas aizpildīšanā, norādot tematus, par kuriem ir vērts runāt lekcijās. Aptaujas anketa tika izsūtītas projekta partneru organizācijām, kā arī publicēta sociālajos medijos. No visiem respondentiem, kas to aizpildīja, 60% bija sievietes un 40% vīrieši, 60% savu viedokli pauda latviski un 40% krieviski.

 

Balstoties uz šo informāciju, biedrība kopā ar sertificētām ārstniecības personām īstenoja tiešsaistes apmācības 35 jauniešiem latviešu un krievu valodās par uzticamām un pārdomātām attiecībām jauniešu vidū, par to, cik pārdomātiem un saudzīgiem ir jābūtlēmumiem attiecībā pret reproduktīvo veselību. Par uzskates materiāliem apmācībās tika izmantoti eksponāti no lielākās kontracepcijas līdzekļu kolekcijas Latvijā, kura ir izvietota Daugavpils cietoksnī. Kā atzīst apmācību dalībnieki, tad būtu labāk, ja plašsaziņas līdzekļos mazāk parādītos informācija, ka ģimenēm Latgales laukos jāņem ātrie kredīti, lai veiktu neplānotas grūtniecības pārtraukšanu.Apmācītie jaunieši turpmāk veidos mentoru tīklu reģionā un, piesaistot citu projektu konkursu finansējumu, turpinās aktualizēt šos jautājumus vienaudžu vidū. Apmācības tika īstenotas arī 10 skolotājiem, daloties pieredzē, kā runāt par sensitīviem jautājumiem ar mūsdienu jauno paaudzi.

 

 

Pēc apmācībām ir uzsākts darbs pie informatīvās kampaņas, kur apmācītie jaunieši veidos vizuālo materiālu un tekstu, lai atgādinātu vienaudžiem par reproduktīvo veselību, saslimšanām, kontracepciju, attiecībām, drošu seksu, mudinot jauniešus izmantot drošus un uzticamus informācijas avotus. Darbā pie kampaņas ir iesaistīti 20 jaunieši no visām partneru organizācijām. Tā tiks izplatīta sociālajos tīklos 2021. gada sākumā, tuvāk Valentīna dienai.

 

“Veselības veicināšanas un izglītošanas biedrības” projekta mērķis bija izglītot jauniešus par reproduktīvo un seksuālo veselību, izveidojot mentoru tīklu Latgalē, nodrošinot kvalitatīvas apmācības jauniešiem, skolotājiem un biedrības un partneru organizāciju brīvprātīgajiem. Iesaistītie dalībnieki pārstāvēja arī dažādas kopienas un riska grupas.

 

Projekta “Mentoru tīkla izveide Latgales reģionā par jauniešu reproduktīvās un seksuālās veselības izglītošanu”īstenošanu atbalsta biedrība "Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs", un tas ir tapis sadarbībā ar BritishCouncil pārstāvniecībuLatvijā “People to PeopleCulturalEngagement” programmas ietvaros. Vairāk par BritishCouncil darbību Latvijā meklē www.britishcouncil.lv.

 


0
Autors:prezes relīze

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti