Preilietis Jānis Plivda iegūst Jāzepa Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā 0

Trešdiena, 19 sep 2018, 08:46 Versija drukāšanai

Preilietis Jānis Plivda iegūst Jāzepa Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā

15. septembrī Preiļu Kultūras namā notika ceturtā Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktā mākslas plenēra noslēgums un 4. Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija. Pasākums pulcēja māksliniekus un sabiedrībā pazīstamus mākslas aprindas pārstāvjus, Jāzepa Pīgožņa ģimeni, skolu jaunatni, preiliešus un ikvienu interesentu, kam tuva ir Latvijas ainava.


Svinīgajā pasākumā piedalījās un klātesošos uzrunāja Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes direktora vietniece Una Jansone un kinorežisors, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs. Ar gandarījumu katrs no runātājiem atzīmēja šī apjomīgā un kultūrvēsturiskā notikuma nozīmi visas Latvijas mērogā.

 

Pasākumu vadīja Preiļu Kultūras centra vadītājs Guntis Skrimblis, ceremoniju emocionāli bagātināja Preiļu novada Saunas pagasta folkloras kopa “Golūda”, savus apsveikumus klātesošajiem veltīja mūzikas grupa “Imanta Dimanta un draugi”.

 

Svinīgā ceremonija bija noslēgums arī 4. Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktajam profesionālo mākslinieku plenēram Preiļos. Šoruden Preiļus savos darbos gleznoja Dace Saulīte, Aija Bāliņa, Sarmīte Caune, Laura Pīgozne, Silvija Meškone, Inguna Grants, Laila Balode, Osvalds Zvejsalnieks, Jonas Pleckevičius, Vladimirs Serkovs, Jānis Plivda, Andris Vītols, Pēteris Postažs un Indulis Landaus.

 

Šogad Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā izstāde pulcējusi 149 māksliniekus, kas žūrijas vērtējumam iesniedza 264 darbus. Žūrijā darbus vērtēja mākslinieki Aldis Kļaviņš, Leontīne Pīgozne, Jānis Anmanis, Juris Ģērmanis, Sandra Krastiņa, Ilze Preisa un Agnija Ģērmane. Galvenās balvas pretendenti tika paziņoti izstādes atklāšanā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 17. martā, tie bija: Laila Balode, Indulis Landaus, Silvija Brigita Meškone, Ilze Muceniece-Adamaite, Pēteris Postažs, Jānis Plivda un Andris Vītols.

 

Ilgi gaidītākais un svarīgākais mirklis pasākumā bija konkursa laureāta paziņošana, ko atklāja žūrijas komisijas priekšsēdētājs, mākslinieks Aldis Kļaviņš un Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēma mākslinieks Jānis Plivda ar darbu “Gaiļmuiža”.

 

Konkursā šogad tika paplašinātas robežas ar jauniedibināto balvu jauniešiem Latvijas ainavu glezniecībā, aicinot tajā piedalīties 14 līdz 18 gadus vecus jauniešus no mākslas skolām. Konkursā piedalījās 21 audzēknis no 9 izglītības iestādēm. Žūrijā darbus vērtēja mākslinieces Laura Pīgozne un Signe Vanadziņa, kinorežisors un mākslinieks Jānis Streičs.

 

Māksliniece Laura Pīgozne un Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda svinīgajā pasākumā pasniedza Atzinības rakstus sekojošiem mākslas skolu audzēkņiem: Anastasijai Kovaļkovai (Vecumnieku Mūzikas un mākslas skola), Brendai Brakovskai (PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola), Irinai Adeļevičai (Zilupes Mūzikas un mākslas skola), Rūtai Loginai (Preiļu Mūzikas un mākslas skola) un Justīnei Atvarei (Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola).

 

Godalgoto 3. vietu un Preiļu Mūzikas un mākslas skolas gādāto 50 eiro naudas balvu saņēma Olaines Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Vasilisa Marduseviča ar darbu “Rīts” (pedagoģe Zanda Remerte), 2. vietu un 70 eiro naudas balvu saņēma Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkne Aleksandra Kuksinoviča ar darbu “Saulriets” (pedagoģe Inga Onževa) un PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Elza Cēsniece ar darbu “Jugla, Rīga, LV 17” (pedagoģe Ilze Raudina). Augsto 1. vietu un naudas balvu 100 eiro apmērā ieguva PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Linda Gusta ar darbu “Prieks” (pedagoģe Gunta Stiere).

 

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, pasniegšanu iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa jauno talantu atbalsta fondu, un idejas autoriem - kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču un māksliniekam Jāni Anmani un Jāni Strupuli. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. 2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte un 2017. – mākslinieks Aldis Kļaviņš.

0
Autors:preses - relīze
Foto:Publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti