Raiņa mājā Berķenelē aizritējusi 20. mākslas akcija 0

Trešdiena, 29 aug 2018, 11:30 Versija drukāšanai

Raiņa mājā Berķenelē aizritējusi 20. mākslas akcija
Šogad aprit 20 gadi kopš pirmās mākslas akcijas Raiņa mājā Berķenelē. Lai atcerētos šo notikumu, visas pagājušās nedēļas garumā Raiņa mājā notiek mākslinieku simpozijs ar zīmi “20.” Viens no simpozija galvenajiem mērķiem ir apvienot māksliniekus ar lielu pieredzi un tos, kas ir tikai sava ceļa sākumposmā, kas, kopā darbojoties, ik gadu rada jaunus Raiņa kādreizējās dzīvesvietas un darbu iedvesmotus vides objektus.


Šogad mākslas simpozijs Raiņa mājā Berķenelē pulcējis 15 māksliniekus no dažādām Latvijas vietām, lai pieredzējušiem un jaunajiem māksliniekiem darbojoties kopā, taptu jauni mākslas un iedvesmas objekti. Pirmo, pirms divdesmit gadiem rīkoto mākslas simpoziju iniciatori bija Daugavpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne, Kultūras mantojuma daļas bijusī vadītāja Vanda Baulina un toreizējā muzeja direktore Inese Andiņa.

 

Raiņa mājas Berķenelē direktore Inese Bērziņa atklāj, ka daudzi no objektiem, kas atrodas Raiņa mājas dārzā, nav mainījušies laika ietekmē pat 20 gadu garumā, tādēļ svarīgs ir arī objektu izejmateriāls: “’Šie mākslinieki veic tā kā parka atjaunošanu – nu tā skaļi skan, bet glezno un veido vides objektus. Protams, ka te ir pārdomas par to, lai te izskatās tā kā tas Žaniņš (Žaniņš – Raiņa bērnības iesauka) pa taciņām ir gājis, kā tad būtu izskatījies. Svarīgi, lai tas vides objekts darbotos, lai tas būtu tāds, ko var paņemt, kustināt, kurā var ienākt iekšā, lai viņa būtu kaut kāds raksturs. Un nozīme ir arī materiālam – tātad metāls, koks un akmens, tās ir 3 lietas, kuras, ja tēlnieks ir izmantojis, tad nu tam ir kaut kāds mūžības stāsts.”

 

Iepriekšējo mākslas akciju laikā tapušie vides un mākslas objekti it kā savieno pagātni ar tagadni, jo visi darbi tapuši Raiņa daiļrades un Pliekšānu ģimenes dzīvesstāsta iespaidā. Arī šī gada simpozija dalībnieki, daudziem no kuriem šī ir pirmā reize apmeklējot Raiņa māju Daugavpils novadā, atzīst, ka iedvesmojas gan no paša Raiņa dzīvesstāsta un darbiem, bet vēl jo vairāk no vides, kas kādreiz iedvesmojusi arī Jāni Pliekšānu. Jaunā māksliniece no Daugavpils Meldra Kraukle iedvesmu smeļas gan no Raiņa daiļrades, gan Berķeneles mājas: “Rainis mācēja pateikt lietas tik ļoti skaistos vārdos, un arī neskaistas lietas skaistos vārdos, un tad tu no tā atsperies, un tev top kaut kas jauns. Arī vide, kur Rainis ir dzīvojis Berķenelē, tā ir vienkārši fantastiska – te nav laika ierobežojuma, te neviens tevi neaiztiek, zona telefonā pazūd, un tu vienkārši sāc dzīvot tagad un tūlīt, nevis kaut kur citur.”

 

Jauno mākslinieku idejas par vides objektu izveidi un iekļaušanu parka ainavā koordinē pirmo mākslas akciju Berķenelē dalībnieki mākslinieki Ivars Mailītis un Igors Dobičins Arī šīs mākslas akcijas dalībnieku uzdevums ir radīt mākslas darbus, kuriem ir simboliska saistība ar Berķeneli, Raini un dzejnieka daiļrades devumu Latvijas brīvvalsts tapšanā. Praktiska pielietojuma vides objektu simpozija laikā veidoja vietējā Daugavpils māksliniece Sanri (Sandra Poplavska), kura darbojās kā keramiķe: “Es veidoju vides objektus, kuru funkcija būs ķert mušas un odus, kuru šeit ir ļoti daudz.”

 

Simpozijā tapa arī Kalkūnes pagasta jauniešu un teātra studijas “Berķeneles kamolītis” darbi, jau pieminētais Sanri “Lietus ķērājs”, Vladislava Lazuko vides objekts “Ēnmiers”, kurā tika ievietots grafikas mākslinieces Dārtas Stafeckas apgleznotais katls, Līgas Merginas tēlniecības darbi par mātes tēmu, Ivara Mailīša veidotais “Zelta kamolīti”, Mairas Veisbārdes gleznas un Unas Libertes fotogrāfijas. Grafikas māksliniece Dārta Stafecka uzsvēra, ka plenērā pavadītais laiks bijis īpašs arī ar mākslinieku savstarpējo iepazīšanos: “No tā, no kā Rainis iedvesmojas, es arī iedvesmojos – no cilvēku attiecībām, no tā kas šeit ir, jo diezgan lielu enerģiju arī mākslinieki rada paši ap sevi, kad viņi darbojas kopā.” Mākslinieku darbi jau apskatāmi Raiņa mājas dārzā.

0
Autors:Evika Muizniece
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti