Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu 0

Ceturtdiena, 16 nov 2017, 15:46 Versija drukāšanai

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.


Sastāvdaļas:

 

3 glāzes pilngraudu auzu pārslas

2,5-3 glāzes ūdens

2 šķipsnas

sāls

3 rupjmaizes garoziņas

 

1.Traukā ieber auzu pārslas un pievieno rupjmaizes garoziņas, kas palīdzēs auzu pārslām ātrāk ieskābt. Visu pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 2-3 cm virs pārslām.

 

2.Pārklāj trauku ar drāniņu un atstāj siltumā ieskābt uz 2-3 dienām, pēc pāris dienām iemērcot pirkstu un pagaršojot, vai skābuma ir gana.

 

3.Kad tīkamais skābuma līmenis ir sasniegts, pusizšķīdušās maizes garoziņas nosmeļ, auzas izkāš un kārtīgi nospiež caur smalku sietu vai marli, līdz iztecējis viss pienainais šķidrums.

 

4.Nokāstajam šķidrumam pielej vēl 2 glāzes ūdens, pievieno sāli un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, karsē uz mazas liesmas, līdz šķidrums sabiezē un sāk burbuļot.

 

5.Padoms: ja maisot redzi, ka veidojas kunkuļi, tātad ķīselis ir par biezu un tam jāpievieno vēl nedaudz ūdens.

 

6.Vēl karstu ķīseli salej trauciņos. Silts auzu ķīselis vislabāk garšos ar piciņu sviesta, bet auksts un saželējis – ar aukstu pienu.

 

7.Ja vēlas baudīt siltu ķīseli, to var atsildīt uz pannas, pievienojot sviestiņu.

 

Lai labi garšo!

Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

1. augustā, 16:56 Elektriskie skrejriteņi ir mūsu nākotne, kas notiek jau tagad
1. jūlijā, 15:27 Tumsas pabērni (Raidījums nr. 1)
25. maijā, 13:33 Aksesuāri velosipēdistiem, kas noderēs ikdienā
20. maijā, 12:11 Kā tikt vaļā no nevēlamiem matiņiem vasaras sezonā?
19. maijā, 12:26 Svarīgākie dārza darbi jūnijā
18. maijā, 09:51 Laivu motors - kā izvēlēties?
26. aprīlī, 17:37 X Starptautiskais festivāls “Poļu folklora Latgalē” Daugavpilī
25. februārī, 13:13 Kas ir vasaras riepas un vai tās var izmantot visu gadu?
18. februārī, 15:11 Cigarešu dūmi un bīstamās vielas tajos
24. decembrī, 06:06 Jaungada apņemšanās – atmest smēķēšanu
8. decembrī, 13:38 Jauno ķīmiķu skola pēc AS beigām atvērta ikvienam interesentam
22. novembrī, 08:34 Andrejs Zelčs, SIA “Auto Welle” valdes priekšsēdētājs: “Būt kustībā –– ŠKODA nostiprina savas pozīcijas Latgales reģionā”
13. novembrī, 08:41 Skrejceļš var būt pirmais solis ceļā uz aktīvu dzīvi
5. oktobrī, 08:00 Āda aukstajā sezonā: kā par to parūpēties?
4. oktobrī, 13:07 8 noliktavas pakalpojumu priekšrocības, kas sniedz labumu biznesam

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti