Daugavpils tūrisma objektos palielinājies apmeklētāju skaits 0

Piektdiena, 25 nov 2016, 14:54 Versija drukāšanai

Daugavpils tūrisma objektos palielinājies apmeklētāju skaits
Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras apkopotie dati par apmeklētāju skaitu Daugavpils tūrisma objektos 2016. gada 1. maijā – 30. septembrī liecina, ka to kopējais skaits šajā laika periodā bija 231 478, kas ir par 5 465 apmeklētājiem jeb 2,4% vairāk nekā šajā pašā laika posmā 2015. gadā.


Jāatzīmē, ka 2016. gadā Daugavpilī tika izveidoti jauni inovatīvi tūrisma produkti, kas kopumā pozitīvi ietekmēja tūrisma nozari. 2016. gadā tika atvērts Šmakovkas muzejs, Daugavpils sikspārņu centrs un kvesta istaba „Escape Room”. Šīs vasaras sezonā darbojās arī 1. krasta lunete Daugavpils cietoksnī. Jāpiebilst, ka daudzus ārvalstu un iekšzemes tūristus piesaistīja Daugavpils pilsētas svētki, Muzeju nakts pasākumi, Starptautiskais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls „Dinaburg –1812” un spīdveja čempionāti. Minētie pasākumi pilsētā viennozīmīgi pielielināja pieprasījumu pēc tūrisma pakalpojumiem: objektu apmeklētību, tūristu mītnēm, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kultūras un izklaides vietām, informācijas un ekskursiju nodrošinājumu.

 

Apkopojot pieejamo informāciju, jāsecina, ka Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā apmeklētāju skaits pieauga par 15% jeb 4 892 apmeklētājiem. Daugavpils Māla mākslas centrā apmeklētāju skaits pieauga par 38%, bet Latgales Zoodārzā - par 6% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada šādu pašu laika periodu. Balstoties uz statistikas datiem, šajā tūrisma sezonā pieci populārākie tūrisma objekti bija Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (57 919 apmeklētāji jeb 25% no kopējā rādītāja), Daugavpils cietoksnis un Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs (32 923 apmeklētāji jeb 14%), Latgales Zoodārzs (26 060 apmeklētāji jeb 11%), Daugavpils cietokšņa 1. krasta lunete (16 328 apmeklētāji jeb 7%), kā arī Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs (9 272 apmeklētāji jeb 4%), kas kopā veidoja vairāk nekā 60% no apmeklētāju kopskaita.

 

Ārvalstu un iekšzemes tūristu skaita samērs 2016. gada 1. maijā – 30. septembrī Daugavpils tūrisma objektos bija sekojošs: 84% - iekšzemes tūristi un ceļotāji, un 16% - ārvalstu apmeklētāji. Vislielākais apkalpoto ārvalstu tūristu skaits reģistrēts no Lietuvas - 26%, Vācijas – 12%, Apvienotās Karalistes – 10%, Krievijas - 9%, Polijas - 8% un Baltkrievijas – 5%. Analizējot ārzemju apmeklētāju statistikas datus, tika novērots samērā liels tūristu skaits no ASV (848 tūristi jeb 2%) un Turcijas (699 tūristi jeb 2%). Kā zināms, doto apmeklētāju ceļojuma motīvs galamērķī, lielākoties, bija darījumu un nostaļģiskais tūrisms.

 

Daugavpils tūrisma informācijas centrā (TIC) šajā sezonā tika apkalpoti 69% iekšzemes tūristi un ceļotāji, un 31% ārzemju tūristi. TIC samazinājās iekšzemes tūristu un ceļotāju skaits, taču pieauga ārvalstu tūristu skaits. Tūrisma tirgus attīstības tendence liecina, ka arvien vairāk tūristu kā galveno informācijas iegūšanas avotu izmanto interneta resursus, t.sk. sociālos tīklus. Elektroniskās tehnoloģijas nosaka jaunu informācijas komunikācijas vidi tūrismā, ļaujot lielam datu apjomam būt pieejamam jebkurā laikā un vietā, atbilstoši klienta prasībām, vajadzībām un vēlmēm. Tādēļ, viens no TIC galvenajiem darba virzieniem ir pielāgoties šīm tendencēm un izmantot TIC oficiālo interneta vietni - www.visitdaugavpils.lv kā primāro tūrisma informācijas sniedzēju. Pamatojoties uz Google Analytics datiem, 2016. gada 1. maijā – 30. septembrī lapas skatījumu skaits sastādīja 280 029 apmeklējumus un palielinājās par 12% salīdzinājuma ar šo pašu laika periodu pērn. Lietotāji visvairāk interesējās par pilsētas apskates objektiem, naktsmītnēm un notiekošiem pasākumiem. Potenciālo tūristu un apmeklētāju informētības līmeņa paaugstināšanai tiek izmantoti arī citi informācijas sniegšanas kanāli: informatīvo materiālu izplatīšana Latvijas tūrisma informācijas centros, Daugavpils tūristu mītnēs u.c. Jāpiebilst, ka Daugavpils 2016.gadā Latvijas nacionālajā stendā tika pārstāvēta vairākās starptautiskās galapatērētāju tūrisma izstādēs – Somijā, Nīderlandē, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, kā arī Rīgā – starptautiskajā tūrisma izstādē – gadatirgū „Balttour”, kur apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar Daugavpils tūrisma pakalpojumu klāstu un iegūt informatīvos materiālus potenciālā ceļojuma plānošanai.

 

Pēc tūristu plūsmas intensitātes tūrismā nozarē vissvarīgākā ir aktīvā tūrisma sezona, kam raksturīga lielāka tūristu plūsma un maksimāla tūrisma objektu apmeklētība, kā arī augsts pieprasījumu uz tūrisma pakalpojumiem. Kā ierasts, aktīvā tūrisma sezona sākas 1.maijā un noslēdzas 30. septembrī.

0
Autors:www.daugavpils.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti