Karjeras nedēļā Daugavpilī darba tirgu iepazina 5004 jaunieši 0

Piektdiena, 21 okt 2016, 10:20 Versija drukāšanai

Karjeras nedēļā Daugavpilī darba tirgu iepazina 5004 jaunieši
Jau piekto gadu oktobra sākumā Daugavpilī notiek Karjeras nedēļa, ko organizē VIAA sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm. To atbalsta Eiropas Komisijas programmas Erasmus+ Karjeras konsultēšanas un informācijas tīkls Euroguidance.


Šogad vairāk nekā 5004 jaunieši Daugavpilī iepazinušies ar pilsētas darba tirgu un profesijām, piedalījušies mācību ekskursijās uz uzņēmumiem, konkursos, tematiskajās stundās, profesiju prezentācijās, darbnīcās, kā arī citās aktivitātēs. Kopumā Daugavpilī Karjeras nedēļas laikā notika 95 pasākumi gan skolās, gan ārpus tām, lai palīdzētu jauniešiem savas karjeras izvēlē pirms tālākās izglītības uzsākšanas.

 

Karjeras nedēļas mērķis – palīdzēt jauniešiem izzināt savas karjeras iespējas, veicināt uzņēmību un motivāciju mācīties un izvēlēties nākotnes nodarbošanos un izglītības ceļu atbilstoši savām spējām, interesēm un iespējām, parādīt jauniešiem, kā tas, ko viņi mācās šobrīd, kādas intereses izkopj, kādus lēmumus pieņem, ietekmē viņu nākotnes konkurētspēju darba tirgū.

 

Šī gada Karjeras nedēļa norisinājās ar moto „ES BŪŠU darba tirgū”, kas aicināja skolēnus un jauniešus iepazīt mūsdienu darba tirgu un tā daudzveidību. Veidojot Karjeras nedēļas programmu un piedāvājumu, uzmanība tika veltīta darba tirgus izpētei Daugavpilī – notika ekskursijas uz uzņēmumiem, tikšanās ar uzņēmējiem, NVA speciālistiem, dažādu jomu profesiju pārstāvjiem, lai gūtu priekšstatu, ko nozīmē darba tirgus, kāds tas ir mūsu pilsētā, kādas tendences un pieprasījums ir šobrīd Latvijā. No kopā piedāvātajām 95 aktivitātēm skolās kopskaitā tika organizēti 42 pasākumi, uz pārējiem 53 pasākumiem skolēni devās ārpus skolas, apmeklējot gan uzņēmumus, gan bibliotēkas, gan citas pilsētā esošās iestādes un organizācijas. Šogad par Karjeras nedēļas simbolu tika izvēlēts “Karjeras kompass”, ar ieceri palīdzēt skolēniem nospraust sev vēlamo virzienu izglītības ceļa meklējumos, gan orientēties darba tirgū un profesiju piedāvājumā.

 

Lai Daugavpils izglītības iestāžu skolēniem būtu iespēja pētīt un izzināt darba tirgu, tikties ar speciālistiem, kā arī piedalīties dažādās izzinošās aktivitātēs, Karjeras nedēļā tika iesaistīti vairāk nekā 24 valsts, pašvaldības un privātie uzņēmumi, iestādes un organizācijas, piecas profesionālās izglītības iestādes un Profesionālās izglītības kompetences centri, kā arī četras augstākās izglītības iestādes. Šogad Karjeras nedēļā iesaistījās arī 10 Daugavpils pirmskolas izglītības iestādes, izzinot apkārt sastopamās profesijas un tiekoties ar profesiju pārstāvjiem.

 

Karjeras nedēļa aizsākās ar pasākumu “Ar kompasu kabatā”, kura ietvaros uzmanība tika veltīta pamatlietām, kas jāņem vērā, lai skolēni ar izpratni veidotu un attīstītu savu karjeras ceļu. Jaunieši tika aicināti pārdomāt savas intereses, spējas, motivāciju, pētīt darba un izglītības iespējas gan Daugavpilī, gan citviet, mācīties veidot kontaktus un izprast to nozīmi pieredzes veidošanā. Pasākuma viesis, Daugavpils Cietokšņa Tūrisma un informācijas centra gids Māris Grunskis, stāstot savu dzīves stāstu, daloties pieredzē, uzskatāmi nodemonstrēja, kā katrs varētu pilnveidot un attīstīt savas karjeras vadības prasmes, plānojot, darbojoties un iesaistoties, kā mēģināt sasniegt savus izvirzītos mērķus un īstenot sapņus. Savukārt uzņēmējs, biedrības JCI Latvia Latgales nodaļas pārstāvis Renāts Isajevs aicināja nebaidīties no dzīvē sastaptajām grūtībām, bet pārvarēt tās, gūstot savu unikālo pieredzi, kas palīdzēs turpmākajā izglītības un profesionālajā ceļā.

 

Visas turpmākās nedēļas garumā skolēniem bija iespēja apmeklēt gan praktiskās nodarbības, gan atklātās lekcijas, gan organizētās tikšanās ar dažādu nozaru pārstāvjiem, piedalīties erudīcijas spēlē vai arī individuāli apmeklēt jauniešu pasākumus, izzināt izglītības un darba iespējas Daugavpilī, ielūkojoties dažādās darba tirgus nišās. Skolēnu un jauniešu iecienītākie pasākumi Daugavpilī bija mācību ekskursijas uz uzņēmumiem “Daugavpils ūdens”, “Daugavpils satiksme”, “Dautkom TV”, “Swedbank” un citiem. Kā atzīst “ Swedbank” AS klientu apkalpošanas vadītāja Lilita Šostaka: “Skolēnus interesēja viss, kas saistās ar bankas darbinieka ikdienu, sākot no tā, kā tiek organizēts darbs ar skaidru naudu, tās pārbaudīšanas un skaitīšanas tehniku, pretviltojuma pazīmēm un kā tās atpazīt ikdienā, līdz pat jautājumiem par bankas darbinieka atbildību, rīkojoties ar skaidru naudu. Īpašu interesi izraisīja depozitārija apmeklējums. Tika uzdoti jautājumi arī par bankas darbiniekam nepieciešamo izglītību, cik sarežģīti kļūt par bankas darbinieku, kā arī jautājumi par papildu izglītību un darbā nepieciešamajām prasmēm, interesēja arī ikdienas darba organizācija“.

 

Sarunās ar pedagogiem un jauniešiem gūts apliecinājums tam, ka vieglāk izprast jēdzienu “darba tirgus”, iepazīt darba vidi, apstākļus un darba režīmu var, apmeklējot uzņēmumus, kontaktējoties ar uzņēmumu pārstāvjiem, profesionāļiem. Tiek gūts arī ieskats un izpratne par uzņēmējdarbību, reālo darba vidi, ražošanas vai pakalpojuma sniedzēja klāstu Daugavpilī.

 

Lielu interesi skolēnos izraisīja profesionālās izglītības iestāžu organizētās profesiju darbnīcas, kurās skolēni praktiski varēja iejusties gan pavāra, gan pārdevēja, gan apdares darbu veicēja lomās. Skolēnus interesēja arī automehāniķa, elektriķa un transporta pakalpojuma speciālistu profesijas. Ņemot vērā, ka Daugavpilī apkalpojošo sfēru profesijām ir pietiekami liela vieta darba tirgū, interese ir pamatota.

 

Lai gūtu pirmās darba iemaņas un pieredzi, jauniešiem tika organizēti pasākumi par brīvprātīgā darba iespējām un iesaistīšanos jauniešu iniciatīvās. Neformālajā sarunu pasākumā “LAVKA” dalībniekiem bija iespēja tikties ar Daugavpilī pazīstamiem, aktīviem jauniem cilvēkiem, kuri dalījās ar savu pieredzi par sasniegto, tādējādi iedvesmojot jauniešus ar savu piemēru. Kā atzina kafejnīcas “Imbir” īpašniece Olga: “darot darbu, svarīgākais ir apzināties, ka šis darbs sagādās prieku un gandarījumu sev un citiem. Ja par mērķi izvirzīsiet tūlītēju lielu peļņu, tad iecerētais var arī neizdoties. Svarīga ir attieksme gan pret darbu, gan klientiem, tad arī nāks viss pārējais”.

 

Šogad Karjeras nedēļas pilsētas aktivitāšu klāstam pievienojās skolās organizētie pasākumi: zīmējumu izstādes un tematiskās klases audzināšanas stundas, uz kurām tika aicināti ne vien vecāki – dažādu profesiju pārstāvji, bet arī vietējie uzņēmēji, skolas absolventi.

 

Paldies visiem sadarbības partneriem – valsts, pašvaldības un privātajiem uzņēmumiem, kultūras un izglītības iestādēm, nevalstiskajām organizācijām un biedrībām, Daugavpils pilsētas domes struktūrvienībām, kas atbalstīja un piedalījās Karjeras nedēļas 2016 tapšanā un organizēšanā!

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti