Celtniekiem neizmaksā nopelnīto algu… 0

Piektdiena, 12 jūn 2015, 10:16 Versija drukāšanai

Celtniekiem neizmaksā nopelnīto algu…
Laikraksta “СейЧас” redakcijā vērsās būvniecības uzņēmuma VIORS darbinieki, kuri veica Daugavpils pilsētas pirmsskolas iestāžu ēku renovācijas darbus. Darbinieki strādāja par valstī noteikto minimālo algu, bet arī šo solīto nelielo atalgojumu par pēdējo nostrādāto mēnesi – februāri – vēl joprojām uzņēmums darbiniekiem nav izmaksājis.


Būvdarbu pasūtītājs projekta ietvaros ir Daugavpils pilsētas dome. Līdzekļus pirmsskolas iestāžu ēku renovācijai no KPFI fonda piesaistīja Daugavpils pilsētas domes Attīstības departaments. Tika izsludināts iepirkums un noteikts būvdarbu izpildītājs. Apmaksu par izpildītajiem darbiem no KPFI piešķirtajiem līdzekļiem veica Attīstības departaments. Šobrīd tiek skaidrots, vai visi izpildītāja veiktie darbi tika apmaksāti saskaņā ar apstiprināto darba tāmi un uzņēmuma piestādītajiem rēķiniem. Šobrīd rodas iespaids, ka par šīs situācijas ķīlniekiem ir kļuvuši vienkāršie strādnieki, kas cer saņemt atalgojumu par paveikto darbu.

 

Cilvēki netic taisnīgumam


Viens no apkrāptajiem darbiniekiem stāsta, ka darba attiecības ar uzņēmumu VIORS uzsāka janvāra vidū. Darba objekts pienākumu veikšanai tika noteikta Daugavpils 20. pirmsskolas iestādes ēka. Šis darbinieks tika pieņemts darbā uz nepilniem diviem mēnešiem, ar valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.

Vīrietis nostrādāja darba līgumā norādīto termiņu. Darba algu par janvāra mēnesi saņēma, par februāri – joprojām gaida.

 

“Viņš nav vienīgais, kuram netika samaksāta darba alga. Līdzīgā situācijā nonāca apmēram 60 citi šī uzņēmuma darbinieki. Lielākā daļa klusē un nesūdzas. Cilvēki netic tam, ka var panākt taisnīgu attieksmi!” – uzskata darbinieka dzīvesbiedre. – “Ar lūgumu izvērtēt uzņēmuma rīcību, es vērsos Valsts Darba inspekcijā, bet atbildes vietā man paskaidroja, ka inspektoriem nav iespējas veikt dokumentu pārbaudi uzņēmumā, jo uzņēmuma faktiskajā adresē Lāčplēša ielā 81, ieejas durvis ir slēgtas. Līdz ar to, mana iesnieguma darbības termiņu pagarināja, liekot man noprast, ka tam visam nav nekādas jēgas. Uzmeklēju uzņēmuma VIORS valdes locekli Artūru Gončarovu sociālajos tīklos un uzrakstīju viņam ar cerību, ka viss cilvēciskais viņam nav svešs un tikšu vismaz uzklausīta. Reaģējot uz manu vēstuli, Gončarova kungs vienkārši nobloķēja manu profilu sociālajos tīklos, lai netraucēju. Attiecas, kā pret suņiem!”

 

“Tad ar lūgumu sniegt informāciju par uzņēmuma veiktajām iemaksām valsts budžetā nolēmu vērsties Valsts ieņēmumu dienestā. VID darbinieku sniegtā informācija pārsteidza. Izrādījās, ka nodokļi par aprēķināto februāra darba algu ir iemaksāti valsts budžetā. Kaut gan darbinieku bankas kontos nekas netika iemaksāts! VID paskaidroja, ka tā rīkojas daudzi uzņēmumi, lai valsts neceltu prasību par nenomaksātiem nodokļiem.”

 

Uzņēmuma VIORS darbinieki, vērsās pēc palīdzības pie pilsētas domes deputāta Vladislava Bojarūna. “Vērsāmies ar cerību, ka deputāts palīdzēs atgūt nesamaksāto darba algu. Bojarūna kungs sagatavoja vēstules dažādām valsts iestādēm ar lūgumu noskaidrot lietas apstākļus un rast risinājumu situācijai.”

Darbinieki neslēpj to, ka vairs necer panākt taisnīgu situācijas risinājumu…

 

Būvdarbu līgumos norādītās summas būtiski atšķiras no darbiniekiem solītā darba atalgojuma. Piemēram, 2014. gadā uzņēmums VIORS uzvarēja izsludinātajos Daugavpils 20. un 22. pirmsskolas iestāžu ēku renovācijas iepirkumu konkursos. Kopējā līguma summa sastādīja 490 tūkst. eiro bez PVN. Savukārt, 2014. gada novembrī, par papildus būvdarbu veikšanu minētajās iestādēs, līgums tika noslēgts ar pietuvināto uzņēmumu VIORS LV . Līguma kopējā summa sastādīja 35 tūkst. eiro bez PVN. Daugavpils pilsētas Attīstības departamenta vadītāja p.i. Sabīne Šņepste skaidro, ka pašvaldība no savas puses izpildīja visas saistības pret darbu veicēju un apmaksu par saņemtajiem pakalpojumiem veica pilnā apmērā.

 

Vladislavs Bojarūns norāda: “ Uzņēmuma VIORS darbinieki, kuri vērsās pie manis, stāsta, ka viņu darba devējs radušos situāciju pamato ar to, ka dome nepilda saistības pret uzņēmumu un līdz ar to darba devējam nav iespējas izmaksāt darbiniekiem darba algu.”

 

Laikraksta “СейЧас” žurnālists sazinājās ar SIA “VIORS” valdes locekli Sergeju Korabļovu un lūdza sniegt komentāru par radušos situāciju. Mūs pārsteidza fakts, ka Korabļova kungs tiešām ir pārliecināts, ka dome uzņēmumam ir parādā 10 tūkst. eiro. Kā iemeslu Korabļovs norāda slikti sastādīto renovācijas projektu. “Piemēram pastāstīšu par citu objektu - Celtniecības arodvidusskolu, kas atrodas Jātnieku ielā. Attālums starp apakšējo grīdas punktu un augšējo baļķi – 90 cm. Projektā norādīts, ka durvis ir nepieciešams ievietot 1,1 m augstumā! Ar šādām un līdzīgam neatbilstībām tehniskajos projektos mēs sastopamies regulāri! Rodas sajūta, ka projektētāji sastāda projektus, neizejot no sava ofisa. Neatbilstības tiek konstatētas tikai darbu izpildes laikā…”

 

Darba inspekcija regulāri konstatē pārkāpumus


Attīstības departamenta vadītāja p.i. Sabīne Šņepste norāda, ka SIA “VIORS” būvdarbu izpildei ir iesniedzis papildus izmaksu tāmi tiem darbiem, kas netika iekļauti projektā un lūdza veikt apmaksu. Finansējums tiek piešķirts stingri ievērojot projektā norādīto. Dome nav tiesīga maksāt vairāk– tik, cik pieprasīs strādnieki.” Īsāk sakot, tāda pašdarbība no būvnieku puses nav pieļaujama.

 

Tomēr, grūti noticēt, ka neviens nezināja par to, ka projekts neparedzēja visus faktiski nepieciešamus darbus. Piemēram, vice mērs Dmitrijs Rodionovs, kurš tajā laikā kontrolēja Attīstības departamenta darbu, taisnojas, ka regulāri ir sarunājies ar strādniekiem un ar Korabļova kungu un neatzīst zemu tehniskā projekta kvalitāti un nepieciešamību veikt papildus darbus šī projekta ietvaros.

 

Projekta kvalitāti ir vērtējis Vides fonds. Ja projekts būtu atzīts par nekvalitatīvu, tam tiktu atteikts finansējums, kā tas bija gadījumā ar neseno ielu apgaismošanas projektu. Bērnudārzu renovācijai finansējums tika piešķirts, no tā izriet, ka projekts tika atzīts par kvalitatīvu”, - sacīja D.Rodionovs. Tāpat viņš norāda, ka par visiem izpildītajiem projekta darbiem Dome ir veikusi samaksu un ir pārliecināts, ka “Daugavpilī ar Korabļova kungu vairs neviens nevēlēsies strādāt, jo visi saprot, ka šie uzņēmumi nav uzticami”.

 

Pats Sergejs Korabļovs mūs mēģina pārliecināt, ka nesaņemto papildus samaksu no pašvaldības tomēr cer saņemt un tiklīdz viņš to saņems, darbiniekiem tiks samaksāts iekavētais atalgojums. “Mēs ar darbiniekiem vienmēr norēķināmies, taču, jāatzīst, ka dažkārt tas notiek ar kavējumiem. Jo būvniecības nozarē tā ir bijis vienmēr, it īpaši, ja tie ir Eiropas projekti. Eiropas projektu ietvaros veikto darbu apmaksa parasti notiek pēc pāris mēnešiem. Tiklīdz mēs saņemam naudu, izmaksājam to cilvēkiem” – turpina skaidrot Korabļovs, papildinot, ka “nesen firmā ir veikts pilnīgs audits, kurā tika konstatēti viens trīs nenozīmīgi pārkāpumi, par kuriem uzņēmumam uzlikts sods nepilnu 100 euro apmērā”.

 

Naudas sodus SIA “VIORS” regulāri uzliek arī Darba inspekcija. Kā mūs informēja Darba inspekcijas vecākā sadarbības un attīstības nodaļas eksperte Aiga Liere, pēdējo divu gadu laikā uzņēmumam par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzlikts sods piecas reizes. Pārbaužu gaitā tika konstatēti gan darba tiesību pārkāpumi, gan darba aizsardzības prasību pārkāpumi. “Pārbaudēs esam konstatējuši gan neizmaksātas algas, gan neapmaksātus rēķinus. Par pārkāpumu konstatēšanu inspekcija uzņēmumam uzlika sodus”, - norādīja Darba inspekcijas priekšsēdētājs.

 

Cerība uz to, ka šoreiz algas tomēr tiks izmaksātas, vēl ir. Taču tagad viss ir atkarīgs no Domes deputātu vēlmes. Jo ir jāpārskata noslēgtais līgums ar SIA “VIORS” un iesniegtā sākotnējā tāme un jāsalīdzina ar veiktajiem darbiem, tādējādi konstatējot SIA “VIORS” pašdarbību. To izvērtējot, deputāti izrādīs patiesas rūpes par apkrāptajiem darbiniekiem un nepieļaus līdzīgus precedentus nākotnē. Īsāk sakot, lēmums noteikti nebūs viegls.

Jāatzīst gan, ka šobrīd šis jautājums Domes deputātu dienas kārtībā nav iekļauts, bet jācer, ka tuvākajā laikā šis jautājums tiks atrisināts.

-1
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti