Saules skola plāno izveidot dizaina un mākslas izglītības centru 0

Ceturtdiena, 21 maijā 2015, 09:37 Versija drukāšanai

Saules skola plāno izveidot dizaina un mākslas izglītības centru
Par savu ideju Daugavpilī izveidot mākslas izglītības centru portālam “Grani” pastāstīja Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas direktore Inguna Kokina. Plānots, ka kompleksā ietilps skolas vēsturiskās ēkas, kas atrodas Saules ielā 6/8, Muzeja ielā 3 un perspektīvā – arī nekustamais īpašums Saules ielā 2.


Jau ziņots, ka pašvaldības nesen iegādājusies ēkas un zemi Saules ielā 2. Šajā teritorijā kādreiz atradās uzņēmums “Daiļrade”, taču ēkas jau vairākus gadus bija pamestas un tajā bija apmetušies bezpajumtnieki. Tuvākajā laikā tiks veikti teritorijas sakopšanas darbi, un trīsstāvu ēkā Saules un Daugavas ielu krustojumā līdz pilsētas svētkiem plānots logu ailes aizklāt ar skaidu plātnēm. Taču tās nebūs parastas plātnes, tās būs Saules skolas audzēkņu apgleznotas. Skolas direktora sola, ka rezultāts būs skaists un pamanāms, taču kopējo māksliniecisko noformējumu neizpauž, cerot sagādāt pilsētniekiem un pilsētas viesiem pārsteigumu.

 

Saules skola plāno izveidot dizaina un mākslas izglītības centru
Inguna Kokina Saules skolu vada kopš pērnā gada oktobra. Līdz šim viņa strādāja Rīgā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, bet pirms tam bija Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja un pilsētas galvenā arhitekte. Un šodien viņa atsauc atmiņā, kā deviņdesmitajos gados kopā ar līdzīgi domājošajiem palīdzēja atdzimt mākslas vidusskolai Daugavpilī. Laiks lido vēja spārniem, jo 2017.gadā mākslas skola svinēs savu 25 gadu pastāvēšanas gadadienu. Šim pasākumam skola un tās audzēkņi jau sākuši gatavoties tagad. Viena no skolas attīstības iecerēm – pabeigt skolas rekonstrukciju, veidojot skolas kompleksu tās vēsturiskajā teritorijā, otrs, ne mazāk svarīgs uzdevums, ko skola vēlas paveikt – profesionālās izglītības kompetences centra statusa iegūšana. Šī statusa iegūšana būtiski mainītu skolas dzīvi – dotu papildus priekšrocības Eiropas fondu apgūšanai un vairāk motivētu studentus.

 

90.-tajos gados skolā strādāja brīnišķīgi pedagogi un mākslinieki – Leonīds Baulins, Silva Linarte, Valda Mežbārde un citi. Tagad skolā strādā viņu talantīgie skolnieki. “Kā direktore, pirmām kārtām, es vēlos turpināt to, kas ticis uzsākts iepriekš un, otrkārt, ieviest vairākus jauninājumus skolā. Cenšamies mācību plānus veidot tā, lai audzēkņi pēc skolas beigšanas varētu iekļauties darba tirgu. Ir jāslēdz līgumi ar organizācijām, kurās audzēkņi strādātu ražošanas praksē. Jau šodien ir noslēgti sadarbības līgumi ar Daugavpils teātri un Marka Rotko mākslas centru. Man ļoti gribētos, lai Saules skolas absolventi turpinātu apgūt mākslinieciskās un tehniskās zinības augstskolās. Mums ir lieliska sadarbība ar Daugavpils universitāti, turpināsim iepazīstināt audzēkņus ar izglītības iespējām Rīgas augstskolās, meklēsim sadarbības partnerus Kauņā, Tallinā”, - nākotnes plānos dalās I. Kokina.

 

Saules skola plāno izveidot dizaina un mākslas izglītības centru
Saules skola – tā ir ne tikai profesionālās izglītības iestāde, kurā desmit izglītības programmās zinības apgūst vairāk kā 100 studenti, tā ir arī bērnu mākslas skola, kurā mācās vairāk kā 200 audzēkņu. Mākslas skolas filiāles darbojas arī Aglonā un Ilūkstē, bet nākotnes plānos ietilpst filiāles atvēršana Daugavpilī, Jaunajā Forštadtē, Daugavpils 16.vidusskolā.

 

Informācijai: Daugavpils dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola” 2015./2016. mācību gadā uzņems audzēkņus šādās izglītības programmās: reklāmas dizains, interjera dizains, foto dizains, koka izstrādājumu dizains, tekstilizstrādājumu dizains, apģērbu dizains.. Visās programmās ir iespēja mācīties gan pēc pamatskolas, gan pēc vidusskolas. Studentam ar pamatizglītību skolā būs jāmācās četrus gadus, ar vidējo izglītību – divus gadus. Skolas absolventi iegūst vidējo profesionālo izglītību un dizaina speciālista kvalifikāciju.

 

Dokumentus mācībām būs iespēja iesniegt no 1. līdz 25.jūnijam un no 5.jūlija līdz 5.augustam. No šī gada, stājoties skolā, reflektantiem ir jākārto pārbaudes tests – jāizstrādā radošais darbs un jāpiedalās pārrunās. Papildus informāciju var atrast skolas mājas lapā: www.saules.lv, kā arī, zvanot pa tālruni – 65424576

 

Autors:Ludmila Vessele
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti