Daudzbērnu ģimenei atteikts pabalsts bērnudārza apmaksai 0

Trešdiena, 13 maijā 2015, 15:01 Versija drukāšanai

Daudzbērnu  ģimenei atteikts pabalsts bērnudārza apmaksai
Pēdējā laikā sūdzības par Daugavpils Sociālo lietu pārvaldes (SLP) darbu ir norma. Daudzi šīs iestādes klienti vēršas pēc palīdzības masu medijos. Kāda daudzbērnu mamma vērsās portālā grani.lv un pastāstīja par savu pieredzi par Sociālo lietu pārvaldi.


Pamatojoties uz viņas teikto, par iestādes klienti daudzbērnu ģimene kļuva samērā nesen. Pagājušā gada beigās sieviete gandrīz visu dienu nostāvēja rindā un saņēma viņas ģimenei pienākušos pabalstu, tostarp, iespēju viņas bērniem apmeklēt bērnudārzu bez maksas. Tieši šo pabalstu bija jāpagarina martā, jo tas tiek piešķirts tikai uz trim mēnešiem. Visu nepieciešamo dokumentu savākšana sievietei aizņēma nedēļu, pēc kā daugavpiliete ieradās SLP, kur viņu informēja, ka pieteikums tiks izskatīts mēneša laikā.

 

Atbildi, kurā tika minēts, ka daudzbērnu ģimenei tiek atteikts pabalsts bērnudārza apmaksai, sieviete saņēma tikai pēc pusotra mēneša. Par atteikuma iemeslu bija fakts, ka daudzbērnu ģimene šī gada sākumā iegādājās lielāku dzīvokli, bet savu mazākas platības dzīvokli pārdeva. Darījums tika veikts vienā dienā pie viena notāra.

 

Nekustamā īpašuma pārdošanu SLP uzskatīja par gūto peļņu, kas pārsniedza pieļaujamo normu. Bet tas, ka līdzekļi tika pārskaitīti par jaunas dzīvojamās platības iegādi un vecāki nekādus ienākumus no sava īpašuma pārdošanas neguva, SLP darbiniekus neinteresēja.

 

Daudzbērnu mātei piedāvāja atkārtoti savākt nepieciešamos dokumentus un atnākt uz SLP jūnijā.Ņemot vērā, ka lēmums tiek pieņemts mēneša laikā, tad atbildi šī ģimene, labākajā gadījumā, saņems ne ātrāk kā jūlijā. Kā rezultātā daudzbērnu ģimene no saviem minimālajiem ienākumiem būs spiesta maksāt par divu bērnu atrašanos bērnudārzā apmēram 70 eiro mēnesī. Izrādās, par vēlmi uzlabot savus dzīves apstākļus, ģimenei būs jāsamaksā ar tik ļoti ģimenei nepieciešamā pabalsta zaudēšanu.

 

Portālam grani.lv SLP darbiniece Jeļena Vasiļjeva paskaidroja, ka, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, dzīvokļa pārdošana uzskatāma par ienākumu, tāpēc atteikums piešķirt pabalstu bija likumisks. Ienākumi pabalsta piešķiršanai tiek aprēķināti par pēdējiem trim mēnešiem, tāpēc klientei tika piedāvāts atnākt ar pieteikumu jūnijā.

 

Lēmums izskatās neloģisks, jo darījums tika veikts vienā dienā, un SLP darbinieki ņem vērā tikai ienākumus, bet neņem vērā izdevumus? Lai pieņemtu lēmumu, ir nepieciešams individuāli un objektīvi izvērtēt katru situāciju.

 

Ņemot vērā, ka SLP darbinieki vadās pēc noteikumiem, kurus izstrādā un apstiprina pašvaldība, tad portāls grani.lv pēc komentāra vērsās pie Sociālās komitejas priekšsēdētāja Pētera Dzalbes. Viņš paziņoja, ka šāda problēma pastāv valsts līmenī.

 

“Normatīvajos aktos norādīts, ka, lai piešķirtu pabalstu, ir jāizvērtē ienākumi, bet nekur nav teikts, ka jāizvērtē izdevumi. Turklāt, tiek uzskatīts, ja gada laikā tu iegādājies dzīvokli, tad naudas tev ir pietiekoši”, sacīja priekšsēdētāja vietnieks.

 

Tas nozīmē, ka šobrīd varam runāt par spēkā esošo normatīvo aktu nepilnībām un, lai novērstu līdzīgas situācijas, nepieciešams veikt grozījumus.

 

“Grozījumus normatīvajos aktos jāveic valsts līmenī, bet, ja mēs varam kaut ko mainīt pašvaldības līmenī, tad mēs piestrādāsim pie tā un veiksim to tuvākajā laikā. Cilvēki, kuri maina dzīves apstākļus, piemēram, finansiālu apsvērumu dēļ, nedrīkst kļūt par situācijas ķīlnieku,”- rezumēja Pēteris Dzalbe.

 

Pēteris Dzalbe daudzbērnu ģimenei ieteica pārsūdzēt SLP atteikumu Daugavpils pilsētas domes Sociālo jautājumu komitejā.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti