Daugavpils magnēti – Rotko un cietoksnis 0

Trešdiena, 13 maijā 2015, 11:57 Versija drukāšanai

Daugavpils magnēti – Rotko un cietoksnis
Daugavpils cietoksnis un Marka Rotko centrs ir vieni no pašiem populārākajiem tūrisma galamērķiem Latvijā. Turklāt ap 40% Daugavpils viesu ir ārvalstnieki, kas vēlas redzēt pasaulē slavenā mākslinieka darbus, izjust 19. gadsimta sākuma militāro būvju atstāto auru, iegriezties skrošu rūpnīcā, tuvāk iepazīt vienu no retajām sinagogām vai ar plostu doties pa Daugavu.


Urbāna, bet romantiska


Var domāt, kas gan skaists var būt militārās būvēs, jo tās saistās ar skarbumu un nāvi, taču, ja runa ir par Daugavpils cietoksni, tad tas stāsts izklausās pavisam savādāk. Daugavpils cietoksnis ir kā pilsēta pilsētā, kas pamazām no tā sākotnējiem mērķiem radītās auras pārtop par romantikas, mākslas un garīgā līdzsvara gūšanas citadeli. Vienā no Daugavpils cietoksnī atjaunotajām ēkām, kas senāk kalpojušas par Arsenāla ēku, tagad iekārtots Marka Rotko centrs, ko var uzskatīt par ievērības cienīgu tūrisma objektu ne tikai Ziemeļeiropā, bet visā pasaulē.

 

Pakāpeniski tiek atjaunoti arī citi cietokšņa elementi – gluži vai no jauna tapuši Nikolaja vārti un pavisam nesen pabeigta pie vārtiem esošās I krasta lunetes atjaunošana. Daugavpils novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Lolita Kozlovska uzsver: «Pie Nikolaja vārtiem, kas ir galvenā ieeja cietokšņa teritorijā, ir izbūvēts ērts stāvlaukums autobusiem un privātajam transportam. Cietoksnī izvietots arī Tūrisma informācijas centrs, kur var saņemt plašu informāciju gan par cietoksni, gan citām ievērojamām vietām un tūrisma maršrutiem, taču es iesaku izvēlēties ekskursiju kopā ar gidu, kura pavadībā tā ilgst pusotru stundu. Atzīmēšu, ka, sākot ar šo sezonu Daugavpilī strādā tikai sertificēti gidi, kā arī esam izstrādājuši gidu apmācību programmu jaunu tūristu gidu sagatavošanai, lai tūristiem nodrošinātu augstas kvalitātes pakalpojumus.»

 

Vēl viens no industriālajiem tūrisma objektiem ir svina skrošu fabrika, kur veiksmīgi tiek sabalansēta skrošu liešana pēc vecajām tehnoloģijām un tūrisma industrija. Skrošu fabrika pieteikusi dalību Muzeju nakts norisē un atradusi interesantu risinājumu, kā sasaistīt skrošu fabriku ar Raini un Aspaziju, kas ir šā gada Muzeju nakts tēma. Kā tas izdevies, lai paliek noslēpums!

 

Izklaide un māksla


Vaicāta, uz cik dienām labāk braukt uz Daugavpili, Lolita teic: «Vismaz uz divām, jo vajadzētu atvēlēt laiku ne tikai pilsētas ievērojamāko objektu apskatei, bet noskatīties arī Daugavpils teātra izrādi vai izbaudīt citu kultūras un mākslas pasākumu. Mūsu pilsētā un apkārtnē ir daudz dažādu raksturu naktsmītņu, kurās var baudīt nesteidzīgu atpūtu un saņemt Eiropas tradicionālajiem standartiem atbilstošu apkalpošanu. Izvēles iespējas ir plašas.»

 

Kā viens no šīs vasaras jaunumiem ir motorizētais plosts Sola, kas latviešu valodā nozīmē Sala, uz kura vietas pietiek pat 20 cilvēkiem. Plosts ceļu sāk pie Markam Rotko veltītās piemiņas zīmes 18. novembra krastmalā un apmēram stundu ceļo līdz cietoksnim. Kā jau ierasts, pa Daugavu arī šogad vizinās laiva Dina. «Mēs esam viesmīlīgi ļaudis un viesus protam uzņemt. Lai pilnvērtīgi iepazītu šo pilsētu, kas neiekļaujas Latvijas tradicionālo pilsētu standartos un rāmīšos, Tūrisma informācijas centrs piedāvā kartes ar izstrādātiem maršrutiem un visu zinošus audiogidus,» tā Lolita.

0
Autors:nra.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

15. maijā, 09:31 Radošās rakstīšanas dienas nometne 7. - 9. klašu skolēniem Daugavpilī
8. maijā, 14:53 Klimata un enerģētikas ministrijas vadību nosver uz šķeldas svariem Daugavpilī
29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti