Daugavpils iedzīvotāji ir pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību dzīvojamajā mikrorajonā (VIDEO) 0

Trešdiena, 09 jan 2019, 10:40 Versija drukāšanai

 

Lēmums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību Daugavpils pilsētā domē pieņemts jau 2017. gadā, sekojot Eiropas savienības noteiktajām direktīvām par atkritumu pārstrādi. Rūpnīcas būvniecība palīdzētu mazināt dabas resursa nodokļa paaugstināšanās ietekmi uz iedzīvotājiem, kā arī ļautu daļu no sadedzināto atkritumu enerģijas pārstrādāt siltumenerģijā, novirzot to uz pilsētas siltumtīkliem. Daugavpils pilsētas iedzīvotāji nupat iestājušies pret būvniecības projektu, savācot vairāk kā 2000 iedzīvotāju parakstus.

 

Lai gan veselu gadu Daugavpils pilsētas iedzīvotāji šī jautājum apspriešanā neiesaistījās īpaši aktīvi, Vides pārraudzības valsts birojs nupat saņēmis vairāk kā 2000 iedzīvotāju parakstus pret atkritumu dedzināšanas rūpniecības būvniecību pilsētas Ķīmiķu mikrorajonā, kur attālums no plānotās rūpnīcas līdz dzīvojamajām mājām ir vien 400 metri. pilsētas iedzīvotājus šeit māc bažas par to, ka radīsies dabas piesārņojums un smaka, un solītie piesārņojumu mazinošie filtri

Lai gan šobrīd vēl nav uzsākta būvprojekta izstrāde un jautājums atrodas sabiedriskās apspriešanas stadijā un vēl nav pabeigta ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūra, jautājums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību pilsētā tiek arī politizēts – lēmumu par projekta virzību un provizorisko objekta atrašanās vietu 2017. gadā pieņēmis toreizējais pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, kurš šobrīd, kopā ar pārstāvēto “Latgales partiju”, uzskatāmi cīnās pret objekta izbūvi dzīvojamajā zonā, kamēr pilsētas vadība ir neizpratnē par pēkšņo iedzīvotāju negatīvo nostāju.

 

Šobrīd Vides pārraudzības valsts birojs jau ir saņēmis 6 iesniegumus saistībā ar atkritumu dedzināšanas rūpnīcas izbūves jautājumu, kurā kā vienu no punktiem iesniedzēji min nepietiekamo par projekta virzību pieejamo informāciju. Vides pārraudzības valsts biroja vadītājs intervijā arī atzina, ka iedzīvotāju bažām nav liela pamata, ja tiks ievērotas atbilstošās tehnoloģiskās prasības, jo šāda atkritumu dedzināšanas prakse pilsētu centros ir ierasta parādība visā pasaulē.

 

Kā vienu no iespējamajiem situācijas risināšanas variаntiem Daugavpils pilsētas domes deputāti minēja iespēju novirzīt atkritumu dedzināšanas rūpnīcas izbūvi uz sadzīves atkritumu poligonu "Cinīši" Daugavpils novada Demenes pagastā, taču šādā gadījumā nebūs iespējams izmantot dedzināšanas laikā radušos siltumenerģiju. Jau rīt, 9. janvārī, Latgales partijas biedre Inguna Kokina domes Būvniecības komitejā uzstāsies pret ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūras izstrādi objekta būvniecībai Ķīmiķu mikrorajonā.

0
Autors:Evika Muizniece

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti