Aizvadīts online seminārs “Reimigrācija Latgalē” 0

Pirmdiena, 29 okt 2018, 07:42 Versija drukāšanai

Aizvadīts online seminārs “Reimigrācija Latgalē”

Ar Vides un Reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbalstu, 2018. gada februārī Latvijā ir uzsākts pilotprojekts “Reģionālais koordinators reimigrācijas veicināšanai” , kura īstenošanā iesaistīti visi plānošanas reģioni.


Projekta galvenā prioritāte ir ģimenes ar bērniem, kuras noteiktā brīdī ir izvēles priekšā – atgriezties mājās vai iesakņoties uz dzīvi ārvalstīs, līdz ar bērnu skolas gaitu sākšanos. Tāpat projekta prioritāte ir arī jaunieši. Latgales plānošanas reģiona reimigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska atzīst, ka katrs reimgranta stāts ir unikāls, un tam jāspēj pielāgoties, tādēļ pilotprojekta laikā koordinatore ir izveidojusi speciālistu tīklu, pie kā vērsties pēc palīdzības.

 

Nupat projekta ietvaros Daugavpilī aizvadīts online seminārs “Reimigrācija Latgalē”, kurā tikās VARAM, Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras (LTRK), Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pārstāvji un citi jomas speciālisti, lai sniegtu informāciju ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem par iespējām atgriezties dzimtenē. VARAM piedāvā grantu sistēmu tiem reimigrantiem, kas gatavi uzsākt savu uzņēmējdarbību. Tāpat atbalstu var saņemt arī no NVA puses gan pārkvalifikācijas un valodas apmācības kursu veidā, gan arī finansiālā atbalsta veidā tiem cilvēkiem, kas uzsāk savu biznesu, un te runa nav tikai par reimigrantem.

 

Savukārt LRTK Latgales nodaļas vadītāja Inga Zemdega-Grāpe intervijā atzina, ka visizšķrošākais reimigrācijas aspekts ir tieši uzņēmumi un piedāvājamās darba algas, kas Latvijā un sevišķi Latgalē vēl joprojām nesasniedz Eiropas līmeni. Kā iespējamās situācijas risināšanas metodes Inga Zemdega-Grāpe intervijā minēja gan nodokļu atlaides, gan speciālās ekonomiskās zonas, taču visbūtiskākais šobrīd būtu izglītības sasaiste ar nākotnes potenciālo darbu, sadarbojoties profesionālajām un augstākajām mācību iestādēm studiju plāna izveidē, jo, bez kvalificēta darbaspēka trūkuma, Latvijā aktuāls ir arī postpadomisks uzņēmumu pārvaldības modelis, kas nav tendēts uz darbinieku pašizaugsmi un motivāciju.

 

Īstenojot projektu, noteikti arī vairāki Latvijas novadi, uz kuriem šī iniciatīva neattiecas, kas lielākoties atrodas Pierīgas teritorijās. Balstoties uz iepriekš veikto pētījumu, reimigrācijas piltoprojekta īstenošanai tika noteiktas 10 pašvaldības: Daugavpils pilsēta, Tukuma novads, Jelgavas pilsēta, Ozolnieku novads, Rundāles novads, Neretas novads, Saldus novads, Skrundas novads, Gulbenes novads un Smiltenes novads, kuras sadarbībā ar plānošanas reģionu koordinatoriem nodrošinās praktisku atbalstu potenciālajiem reemigrantiem.

0
Autors:Grani.lv
Foto:youtube screenshot

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti