DU turpinās ķīniešu valodas apguve 0

Pirmdiena, 22 okt 2018, 09:16 Versija drukāšanai

DU turpinās ķīniešu valodas apguve

Līdz ar Ķīnas ekonomikas attīstību un Ķīnas starptautisko kontaktu paplašināšanos, pasaulē strauji audzis pieprasījums pēc ķīniešu valodas studijām. Izmantojot Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Spānijas pieredzi nacionālo valodu popularizēšanā, 2004.g. Ķīna ārvalstīs uzsāka dibināt bezpeļņas sabiedriskās struktūras ar mērķi popularizēt ķīniešu valodu un Ķīnas kultūru. Šīm struktūrām tika dots nosaukums „ Konfūcija institūti”.


Daugavpils Universitātē arī tiek piedāvātā iespēja apgūt ķīniešu valodu “Konfūcija klasē”, kas atklāta universitātē 2015. gadā, taču jau kopš 2013. Gada šeit katru gadu tiek komplektētas grupas, kurās ķīniešu valodas un kultūras apguvi uzsāk gan DU studējošie, gan citi interesenti. 2016. gada studiju semestra noslēgumā sertifikātus par sekmīgu ķīniešu valodas apmācību saņēma 16 kursanti. Šobrīd klasē ir divas pedagoģes, viena no kurām šeit strādā jau otro gadu, jo Latvija viņai ļoti iepatikusies.

 

Konfūcija klases darbības mērķis ir veicināt sabiedrības interesi apgūt ķīniešu valodu un sadarbību starp Latvijas un Ķīnas augstskolām, popularizējot ķīniešu valodas un kultūras apmācību ārzemēs un Daugavpilī. Jaunās pedagoģes atzīst, ka studenti Latvijā ir ļoti zinātkāri un ar prieku apgūst ar Ķīnu un ķīniešu valodu saistītās zināšanas.

 

Pēc ķīniešu valodas skolotāju teiktā, ķīniešu valodu pamata līmenī iespējams apgūt aptuveni pusgada laikā. Lai gan valodas studentiem ir dažādas motivācijas mācīties ķīniešu valodu, tās apguve dod iespēju kārtot valodas eksāmenus, kuru pirmajam līmenim nepieciešams zināt vismaz 150 hieroglifus, bet otrajam – ap 300. Sekmīga šo eksāmenu nokārtošana ļauj studējošajiem doties uz nometnēm vai dziļākiem valodas apgūšanas kursiem uz Ķīnu, kur šobrīd studē divas pasniedzējas Bai studentes no DU. Savukārt pašām pedagoģēm Latvija šķiet laikapstākļu ziņā auksta, bet cilvēku ziņā ļoti patīkama vieta dzīvošanai.

 

Lai gan aptuveni 10 gadu laikā Konfūcija institūtu attīstība ir bijusi ļoti strauja un pasaules tautām – uz 2013.g. beigu posmu 120 pasaules valstīs un reģionos tika nodibināti 440 Konfūcija institūti un 646 Konfūcija klases, pedagoģes intervijās atzina, ka hieroglifu pielietojums ar Ķīnas kultūru vai ēdināšanu saistītos uzņēmumos, tāpat kā to izvēle tetovējumiem, norāda uz nepilnīgām ķīniešu valodas zināšanām, un, cienot hieroglifu seno attīstības vēsturi, izvēloties ar tiem strādāt, labāk vērsties pēc padoma pie ekspertiem.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti