Kas ir ārkārtas fonds un cik daudz naudas tajā vajadzētu investēt? 0

Trešdiena, 10 jan 2018, 14:15 Versija drukāšanai

Kas ir ārkārtas fonds un cik daudz naudas tajā vajadzētu investēt?
Dzīvojot mūsdienu sabiedrībā, kurā maksimāli tiek veicināta patēriņa un izdevumu kultūra un, kur absolūti vieglākais veids, kā iegūt aizdevumu (lättast att få lån), ir nosūtīt īsziņu savam aizdevējam, var būt grūti atcerēties par uzkrājumu veikšanas pozitīvo pusi. Tāpat kā tādas darbības kā rūpīgi pārraudzīt savu budžetu un regulāri veikt veselības pārbaudes, ārkārtas fonda izveide ir kaut kas tāds, par ko mēs visi zinām, ka mums vajadzētu to darīt ik dienas, bet tas bieži vien noslīd mūsu prioritāšu saraksta pašā apakšā. Mēs ne vienmēr spējam atcerēties, ka naudas uzkrājumi rada daudz vairāk iespēju mūsu nākotnes perspektīvām, kuras naudas tērēšana nekad nespētu aizvietot.


Ārkārtas vai avārijas naudas fonds ir vienkāršs krājkonts, kas var tik izveidots gan kādā no bankām, gan arī vienkārši noguldīts stikla burciņā kādā no jūsu drēbju atvilktnēm. Šis fonds spēs izmainīt jūsu finanšu labklājību uz pozitīvo pusi un tam ir vairāki iemesli, kāpēc tā. Brīžos, kad jūsu dzīvē notiek vai parādās kaut kas negaidīts, kas prasa papildus naudas līdzekļus, jūsu ārkārtas naudas fonds spēs aizsargā jūsu un citus jūsu ilgtermiņa ieguldījumus no izputēšanas. Papildus ārkārtas fonda naudas līdzekļi spēj noturēt jūs stabilā pozīcijā arī sliktākos dzīves brīžos, kad visi citi cilvēki vēlas pārdot lietas, lai apmaksātu tēriņus, ļaujot jums pelnīt naudu gan labos, gan sliktos laikos, gudri ieguldot nekustamā īpašuma vai akciju tirgos.

 

Ārkārtas fonds ir tāds finanšu instruments, kas ļauj jums atlikt noteiktu naudas summu ārkārtas īstermiņa finanšu jautājumu risināšanai, piemēram, darba zaudēšanas vai slimības gadījumos. Tāpēc pirms šāda fonda ieviešanas savā dzīvē, jums ir precīzi jāzina, kas tieši veido jūsu ienākumus un cik lieli tie ir mēneša griezumā. Dažiem no mums šis ir pavisam vienkāršs jautājums, jo saņemam tikai vienus ikmēneša ienākumus – algas izskatā, bet, ja esat brīvmākslinieks vai jums ir vairāki ienākumu avoti, ir vērts izpētīt, cik daudz naudas jūs apgrozāt viena mēneša ietvaros. No tā, cik daudz jūs nopelnāt, būs arī atkarīgs, cik lielu spēsiet izveidot savu ārkārtas līdzekļu fonu.

 

Jautājums par to, cik daudz naudas vajadzētu investēt ārkārtas fondā, ir ļoti individuāls. Kad jūs esat veikuši savu “mājasdarbu”, izpētot un uzzinot, kādi ir jūsu ikmēneša ienākošie un izejošie maksājumi un izdevumi, ir pienācis laiks pieņemt lēmumu par to, cik daudz naudas jums būtu nepieciešams atlikt minētajam fondam. Lai noteiktu, cik daudz naudas jums vajadzētu atlikt, ir vērts uzdot sev vienu jautājumu: “Ja jūs pēkšņi rīt kļūtu par bezdarbnieku, cik daudz naudas jums būtu nepieciešams, lai jūs varētu ērti dzīvot nākamos trīs līdz sešus mēnešus, pirms atradīsiet jaunu darbu?" Tātad, vienkāršos vārdos runājot, cik daudz naudas jums vajadzētu, lai paliekot bez darba, SMS kredīts bez kredītvēstures jeb smslån utan uc nebūtu jūsu vienīgā opcija? Ja esat pārliecināts, ka jūs viegli varēsiet atrast jaunu darbu sešu mēnešu griezumā, tātad jūsu ārkārtas fondā būtu jābūt vismaz sešu mēnešu lielai finansiālai vērtībai, lai ar to jūs varētu segtu būtiskākos izdevumus.

 

Tas vistiešākajā veidā ir atkarīgs no tā, cik pārliecināts jūs esat par to, kad spēsiet atkal nokļūt algota darbinieka statusā. Dažiem tie ir divi mēneši, citiem – seši mēneši vai pat vairāk. Lielākā daļa finanšu ekspertu ir vienisprātis, ka ir vērts izveidot ārkārtas fondu, kas sastāv no trīs līdz deviņu mēnešu algas apmēra, lai finansiālas stabilitātes sajūta būtu patiešām droša. Tātad, ja jūs nopelnāt 1000 eiro mēnesī uz rokas, jūs varētu vēlēties, lai jūsu ārkārtas fondā ar laiku tiek uzkrāti 3000 līdz 9000 eiro. Ja jūsu būtiskie izdevumi ir salīdzinoši zemi, ārkārtas fondā varat droši atvēlēt arī mazāk naudas.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Press foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti