Kā tikt galā ar negaidītiem tēriņiem, ja nav izveidots uzkrājumu fonds? 0

Otrdiena, 20 jūn 2017, 08:22 Versija drukāšanai

Kā tikt galā ar negaidītiem tēriņiem, ja nav izveidots uzkrājumu fonds?
Kā jau visiem labi zināms, lai pasargātu sevi un savas finanses no negaidītiem izdevumiem, ir jāveido brīvi naudas uzkrājumi. Diemžēl realitātē šādus uzkrājumus veido vien retais. Tikai neliela daļa cilvēku ir parūpējušies par to, lai viņu finanses patiešām būtu drošībā. Pārējie vai nu paļaujas uz īstermiņa aizdevumiem jeb väikelaenud, vai arī vienkārši cer, ka nekad nenonāks finansiālās problēmās. Tomēr, savu nākotni paredzēt never neviens, turklāt ātrie kredīti ne vienmēr ir pieejami un tie ir arī ļoti riskanti. Ja negribat iekulties vēl lielākās nepatikšanās, ar ātro kredītu ņemšanu steigties nevajadzētu. Šeit būs daži noderīgi padomi, lai varētu segt negaidītos tēriņus, arī tad, ja uzkrājumu fonda jums nav.


1. Izprotiet situāciju

 

Neparedzētās finanšu situācijas var būt ļoti dažādas un ne vienmēr vienīgais risinājums tām ir nauda. Piemēram, ja jums saplīst auto, nevajag krist panikā, bet gan padomāt, kā uz laiku bez šī auto iztikt. Ja esat sabojājis kāda īpašumu vai mantu, mēģiniet rast izlīgumu un vienojieties par zaudējumu segšanu. Ja uzradušies negaidīti izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem, lūdziet iespēju pakāpeniski atmaksāt rēķinu. Ar to mēs gribam pateikt, ka ir situācijās, kurās steidzama naudas meklēšana nemaz nav vajadzīga un ir iespējams visu nokārtot citādāk. Protams, tas neattiecas uz pilnīgi visiem gadījumiem un reizēm naudu tomēr jāmeklē.

 

2. Pārdodiet mantas, bez kurām kādu laiku varat iztikt

 

Kaut gan lielākoties preču vērtība ar laiku zūd, tomēr, gandrīz jebkam, kas mums pieder ir kāda vērtība. Ja situācija tiešām ir steidzama, tad varbūt ir vērts pārdot savas mantas, kas nav gluži pirmās nepieciešamības preces, piemēram, televizoru, datoru, mēbeles, rotaslietas utt. Tas noteikti nebūs īpaši izdevīgs darījums, jo ja gribēsiet naudu iegūt ātri, viss būs jāpārdod zem tirgus vērtības, turklāt, kad jūsu finansiālā situācija būs nostabilizējusies, viss atkal būs jāpērk no jauna un jātērē lielākas summas, tomēr tas ir labākais risinājums, kā dabūt naudu ātri un bez lieka riska.

 

3. Palūdziet avansu darbā

 

Daudzi cilvēki ir tā pieraduši pie ātrajiem kredītiem, ka pat piemirst par opciju vienkārši palūgt avansu darbā. Avansi ne vienmēr tiek piešķirti, taču lielākoties darba devēji ir visai pretimnākoši it īpaši pret lojāliem, uzticamiem darbiniekiem. Tas ir daudz izdevīgāk nekā ņemt kredītus, jo par to nav jāmaksā procenti, kā arī risks ir ievērojami mazāks. Tomēr, ja tiek ņemts avanss, ir jārēķinās ar to, ka nākamajā mēnesī alga būs ievērojami mazāka un jau laikus ir jāsāk taupīt. Principā avansa ņemšana ir vien izdevumu atlikšana uz nākamo mēnesi, kas dos laiku ietaupīt, nevis vienkārši papildus nauda, kas neuzliek nekādu slogu.

 

4. Ņemiet pārdomātu aizdevumu

 

Ja tomēr nekas no augstāk minētā neatbilst jūsu situācijai un iespējām, būs vien naudu jāaizņemas. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz jāiet vieglākais ceļš un jāņem ātrais kredīts, kas pieejams dažu minūšu laikā. Ir rūpīgi jāizvērtē savas iespējas, riskus un ieguvumus. Varbūt jums ir iespēja aizņemties naudu no tuviniekiem? Arī tas, protams, ir riskanti, taču, ja visu kārtīgi izrunāsiet un ja tuviniekiem šī nauda pašiem tuvākajā laikā nebūs nepieciešama, tad ietaupīsiet naudu uz procentu maksājumiem un neriskēsiet ar parāda piedziņas un tiesu procesiem. Ja tuvinieku, no kā aizņemties naudu nav, ir jāizskata visi sev pieejami kredītu veidi un jāatrod piemērotākais. Piemēram, patēriņa kredītiem un kredītlīnijām ir zemākas procentu likmes nekā ātrajiem kredītiem, taču tie ir grūtāk pieejami. Padomājiet, kāds aizdevums būs labākais tieši jums?

 

Kā redzams, ir dažādi veidi, kā izķepuroties no negaidītiem tēriņiem, bet diemžēl neviens no tiem nav ļoti vienkāršs un ikkatrs uzliek papildus slogu. Tieši šeit arī parādās nepieciešamība pēc uzkrājumu fonda neparedzētām situācijām. Tā ir vienīgā vieglā izeja neparedzētu tēriņu segšanai, tāpēc vismaz mācieties no savām un citu kļūdām. Citus noderīgus finanšu padomus jum sniegs portāls laenpro.ee.

0
Autors:Preses relīze
Foto:Press foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti