Daugavpilī „Muzeju nakti 2017” apmeklēja vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku 0

Pirmdiena, 22 maijā 2017, 09:20 Versija drukāšanai

Daugavpilī „Muzeju nakti 2017” apmeklēja vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku
20. maijā Daugavpilī 12. reizi norisinājās starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Šī gada devīze – „Laika rats”. Pasākums notika 11 pilsētas kultūrvēsturiskajos objektos. Akcijā piedalījās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, pilsētas dome, Māla mākslas centrs, Daugavpils cietoksnis, Marka Rotko mākslas centrs, muzejs „Ebreji Daugavpilī un Latgalē”, Mārtiņa Lutera katedrāle, skrošu rūpnīca.


Pirmo reizi par „Muzeju nakts 2017” dalībniekiem kļuva medicīnas koledžas muzejs, Saules skola un Šmakovkas muzejs. No gidu stāstītā apmeklētāji varēja uzzināt par stiprā latgaliešu dzēriena rašanos un šmakovkas dzeršanas tradīcijām Latgalē. Daugavpils Dizaina un mākslas skola nolēma piedalīties šīgada akcijā vairāku ar tās vēsturi saistītu apstākļu dēļ.

 

Pirms dažām dienām Saules skolai tika piešķirts profesionālās izglītības kompetences centra statuss, kas paver plašas iespējas tālākai iestādes attīstībai. Muzeju nakts apmeklētājiem bija iespēja vērot aizraujošu priekšnesumu – „Ēnu spēles”. Pilsētas muzejā nodarbi pēc sirds patikas atrada gan bērni, gan pieaugušie. Ar lielu aizrautību viņi izmēģināja loka šaušanu un kartona mamutu medības, piedalījās meistarklasēs, aplūkoja muzeja ekspozīcijas un labprāt apsveicinājās ar spoku, kurš šajā nemierīgajā naktī mostas un klaiņo pa muzeju. Uz vienu dienu izstādes rīkotāji no Sanktpēterburgas pagarināja hologrāfijas mākslas izstādes „Gaismas maģija” apskates laiku. Daudzi mēģināja pieskarties šķietami nokarenajiem ceriņu ziediem un saprast, kā viņu acu priekšā olas pārvēršas par cālēniem. Muzeja pagalmā publiku izklaidēja radošo kolektīvu dalībnieki. Apmeklētāji atzina, ka viņi cenšas nepalaist garām nevienu „Muzeju nakts” pasākumu.

 

Daugavpils cietoksnī apmeklētāju uzmanību piesaistīja ne tikai bezmaksas ekskursijas, bet arī daudzās izstādes, mākslas instalācijas, koncerti, amatnieku tirdziņš, ielu kafejnīca, bet par svētku kulmināciju kļuva Martas balle, kas Daugavpilī norisinājās pirmo reizi, uz tās atklāšanu ieradās Pēteris I un Katrīna I ar svītu. Pasākumus cietoksnī apmeklēja vairāk nekā 11 000 cilvēku. Otro gadu akcijā piedalās arī Daugavpils pilsētas dome. Šoreiz apmeklētāji varēja aplūkot pilsētas muzeja sagatavoto izstādi par pagājušā gadsimta priekšvēlēšanu aģitāciju un paši piedalīties nepolitiskās vēlēšanās: nobalsot par objektu, kuru viņi noteikti vēlētos apmeklēt Muzeju nakts laikā. Balsošanā piedalījās 260 cilvēki. Visvairāk balsu ieguva Daugavpils cietoksnis, otrajā vietā – Šmakovkas muzejs, dalītu trešo vietu ieguva Rotko mākslas centrs un pilsētas muzejs. Apmeklētāji izmantoja iespēju ierakstīt video apsveikumu pilsētai tās dzimšanas dienā un atstāt novēlējumus nākamā sasaukuma deputātiem.

 

Tas, kādi būs „Muzeju nakts 2018” pasākumi, būs atkarīgs no starptautiskās akcijas nākamā gada tēmas.

 

0
Autors:TV DAUTKOM

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti