Daugavpilī pirmo reizi norisinājās Tautu forums 0

Otrdiena, 09 maijā 2017, 09:00 Versija drukāšanai

Daugavpilī pirmo reizi norisinājās Tautu forums
Tautu forums notika jau piekto reizi. Pirmo reizi par tā norises vietu tika izvēlēta nevis galvaspilsēta, bet Latgale. Šogad Tautu forums bija iekļauts Latgales kongresa simtgadei veltīto pasākumu programmā un norisinājās Daugavpilī- Vienības namā un Vienības laukumā, kas ir ļoti simboliski.


Foruma laikā tika runāts ne tikai par vēsturi, bet arī par to, kā apvienot visas tautas un izveidot vienotu pilsonisko sabiedrību. Savā uzrunā prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka Daugavpils, kur cilvēki netiek iedalīti savējos un svešajos, var kalpot par labu piemēru īstai integrācijai. Vēstures gaitu ir ietekmējusi tieši Latvijas tautas vienotība: latvieši, krievi, poļi, ebreji, ukraiņi, baltkrievi un citas tautas, kas vēlējās dzīvot brīvā valstī. Tieši Daugavpilī prezidents aicināja Latvijas iedzīvotājus aktīvāk kļūt par pilntiesīgiem pilsoņiem. Viņš izteica jaunu iniciatīvu. Viņaprāt, katram Latvijā dzimušajam bērnam ir automātiski jāsaņem pilsonība, ja nav iebildumu no vecāku puses.

 

Kultūras ministre Dace Melbārde norādīja, ka Latvijas nacionālo minoritāšu organizāciju aktivitāte ir ļoti augsta, to izteiktie priekšlikumi tiek uzklausīti un īstenoti dzīvē.

 

Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzsvēra, ka, ja kāds kārtējo reizi uzrakstīs rakstu vai uzņems filmu par to, ka pierobežas pilsētā viss ir apstājies, gaidot zaļo cilvēciņu parādīšanos, - neticiet. Reālās problēmas ir pavisam citas. Daugavpils ir celtnieku un strādnieku pilsēta. Ir nepieciešama politiskā griba, lai radītu apstākļus ražošanas nozares atjaunošanai reģionā. Pirmie soļi jau ir sperti, piemēram, ir izveidota Latgales speciālā ekonomiskā zona ar nodokļu atvieglojumiem uzņēmējiem. Taču ir jāiet tālāk, jāattīsta ekonomika. Par pilsētas vēsturi un ekonomisko potenciālu tika runāts arī zinātnisko lasījumu laikā.

Latvijas Televīzija nodrošināja trīs stundu tiešraidi no Daugavpils krievu valodā. Tomēr, tikai piedaloties svētkos klātienē, varēja patiesi izjust mūsu pilsētas draudzīgo atmosfēru.

 

Nacionālās kultūras biedrības bija uzklājušas uz galdiem baltos galdautus un cienāja visus ar saviem nacionālajiem ēdieniem. Viesi nogaršoja gan latgaliešu šmakovku, gan ukraiņu vareņikus, gan ebreju foršmaku.

 

Koncerts „Tango virs pilsētas” bija veltīts Daugavpilī dzimušajam komponistam Oskaram Strokam. Koncertā uzstājās Daugavpils akordeonistu orķestris un Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele, Rihards Mačanovskis un Dainis Skutelis.

 

Šajā dienā Slobodkā pie pieminekļa poļu karavīriem visi kopā – valsts un pilsētas vadība, nacionālo kultūras biedrību pārstāvji un ikviens, kurš vēlējās – iestādīja ozolu aleju.

 

Nākamajā gadā Tautu forums notiks Rīgas pilī.

 

0
Autors:TV DAUTKOM

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti