Medicīnas speciālistu piesaisti Daugavpilij kavē pilsētas imidžs 0

Otrdiena, 10 mar 2015, 08:51 Versija drukāšanai

Medicīnas speciālistu piesaisti Daugavpilij kavē pilsētas imidžs
Medicīnas speciālistu piesaisti Daugavpilij zināmā mērā kavē arī pilsētas imidžs, pieļāva Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe."Vēsturiski Daugavpils ir izveidojusies par pilsētu, kurā lielākā daļa iedzīvotāju savstarpējā saziņā izmanto krievu valodu. Iespējams, ka šis ir viens no apstākļiem, kas attur speciālistus no citām Latvijas vietām no pārcelšanās uz Daugavpili," teica Dzalbe.


Daļa atbildības par neveiksmēm medicīnas speciālistu piesaistē, pēc Daugavpils vicemēra domām, ir jāuzņemas arī atsevišķu ārstniecības iestāžu vadībai, kas ar savu rīcību nav spējusi ieinteresēt potenciālos darba ņēmējus. Šajā situācijā pašvaldības mēģinājumi piesaistīt speciālistus, piešķirot topošajiem mediķiem stipendijas, kā arī piesolot citus labumus, izskatās nepietiekami.

 

Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga norādīja, ka situācija ar dzīves un darba apstākļiem pilsētā nemaz neesot sliktāka kā citviet Latvijā. Savukārt Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzina, ka patlaban daudzi Daugavpils jaunieši izvēlas medicīnas studijas un ir cerības, ka pēc to beigšanas viņi atgriezīsies atpakaļ pilsētā.

 

Atskaitot jau minēto neirologu trūkumu, Daugavpilī patlaban pietrūkst arī ausu, kakla un deguna ārstu, ģimenes ārstu un citu speciālistu.

 

Jau informēts, ka Daugavpilī neirologu trūkuma dēļ ar laiku var būt apdraudēta neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai insulta slimniekiem.

 

"Nosacīti šodien un vēl varbūt arī rīt Daugavpils reģionālā slimnīca spēs nodrošināt neatliekamo neiroloģisko palīdzību, tad parīt tas var nebūt iespējams speciālistu trūkuma dēļ," aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja slimnīcas vadītāja Inta Vaivode.

 

Šādā gadījumā insulta slimnieki neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai būs jāved uz Rīgas ārstniecības iestādēm. "Insulta gadījumā pacientam ir nepieciešama ātra diagnostika un ārstēšanas taktikas izvēle un tikai neirologam ir tiesības veikt diagnosticēšanu un šo primāro četru stundu terapiju, un šāds pakalpojums ir pieejams tikai Insulta vienībā," norādīja Vaivode.

 

Lai arī pagaidām Daugavpils reģionālajā slimnīcā tiek sniegta neiroloģiskā palīdzība akūtos saslimšanas gadījumos, ārstniecības iestādē nopietni tiek apsvērta arī iespēja atteikties no šī pakalpojuma, jo patlaban četru ar pusi neirologu vietā slimnīcā strādā tikai divi ar pusi. Šāda situācija ārstniecības iestādē ir izveidojusies, jo daļa neirologu ir aizbraukuši no pilsētas, daļa - aizgājuši no darba slimnīcā.

 

Izveidot dežūru grafikus pagaidām izdodas, lielā mērā pateicoties tam, ka uz dežūrām Daugavpils reģionālajā slimnīcā brauc speciālisti no Krāslavas un privātpraksēm. Sakarā ar speciālistu trūkumu slimnīcas Neiroloģijas nodaļā no 60 līdz 40 ir nācies samazināt gultasvietu skaitu.

 

Daugavpils reģionālā slimnīca jau patlaban nespēj pilnībā nodrošināt neirologu pakalpojumus un vairākas dienas mēnesī pacienti ar neiroloģiskajām diagnozēm neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanai tiek vesti uz tuvējām, tostarp Rēzeknes, slimnīcām. Bet arī šajā Latgales otrajā lielākajā ārstniecības iestādē kadru trūkuma dēļ pēc dažiem gadiem var rasties līdzīgas problēmas.

 

Līdz šim nevis tehnoloģiju, bet gan speciālistu trūkuma dēļ Daugavpils reģionālajai slimnīcai ir nācies atteikties no akūtās sejas žokļa ķirurģijas, no akūtās lora palīdzības. Daugavpils reģionālajā slimnīcā patlaban ir 30 ārstu vakances.

 

Smaga situācija slimnīcā ir arī ar terapeitiem un internistiem sākumposmā, šī iemesla dēļ jau vairāk nekā gadu slimnīcas Uzņemšanas nodaļā dienas posmā strādā arī kāds feldšeris. Nopietni slimnīca izjūt arī okulistu un traumatologu trūkumu.

 

"Ja "izkritīs" viens traumatologs, mēs nespēsim nodrošināt arī šīs neatliekamās palīdzības sniegšanu diennakts režīmā. Ja pie mums nebrauktu speciālisti no Balviem un Rēzeknes, Daugavpils reģionālajā slimnīcā jau šodien būtu apdraudēta traumatologa palīdzība diennakts režīmā," norādīja Vaivode.

0
Autors:daugavpils24.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti