Saules skola no etnogrāfijas līdz dizainam 0

Otrdiena, 07 feb 2017, 10:25 Versija drukāšanai

Saules skola no etnogrāfijas līdz dizainam
Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” vēsture aizsākās 1917. gadā, kad pēc kultūras veicināšanas biedrības “Saule” iniciatīvas pilsētā atklāja šūšanas un rokdarbu kursus. 20. gadsimta divdesmito sākumā tā jau bija rokdarbu skola, kurai 1927. gadā tika piešķirts sieviešu arodskolas statuss.


Daugavpils Saules skola kopš 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem kopā ar Kurzemes un Vidzemes reģiona mākslas skolām organiski iekļāvās Latvijas Republikas jaunveidotajā vidējās pakāpes lietišķās mākslas izglītības sistēmā, kuras pamatā bija rūpes par latviešu tautas mākslas bagāto tradīciju saglabāšanu, popularizēšanu un tālāku izkopšanu. Tajā pašā laikā Saules skola saglabāja sev raksturīgo – saikni ar katolicismu, rūpes par Latgales sieviešu izglītošanu un iekļaušanos sabiedriskajā dzīvē.

 

Aizgājušajos 100 gados skolai bijuši vairāki nosaukumi - Latgales latviešu Romas-katoļu kultūras veicināšanas biedrības "Saule" sieviešu arodskola (1917-1940), Daugavpils Daiļamatniecības vidusskola (1944-1953), Daugavpils Lietišķās mākslas vidusskola „Saules skola” (1992-1993), Daugavpils Mākslas koledža „Saules skola” (1993-2001), Daugavpils Mākslas vidusskola „Saules skola” (2001-2012), kopš 2012. gada - Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola”.

 

Izstāde SAULES SKOLA NO ETNOGRĀFIJAS LĪDZ DIZAINAM veidota kā skolas 25 gadu darba apskats. 1992. gadā atjaunotajā Saules skolā pulcējās izcils pedagogu kolektīvs. Smeļoties pieredzi no Rīgas un Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolām, īsā laikā Saules skola veiksmīgi iekļāvās Latvijas kultūrizglītības sistēmā.

 

Viens no skolas uzdevumiem bija iepazīt Latvijas un Latgales etnogrāfiju. Saules skolas pedagogi un audzēkņi pētīja Latgales tautas tērpus, muzeju fondos meklēja autentiskus dvieļus, segas, lakatus. Tika meklēti Latgales novadam raksturīgie krāsu salikumi, iepazītas latvju rakstu zīmes un to simboliskā nozīme. Izstādes etnogrāfiskajā daļā eksponētas skolas audzēkņu veidotās tautas tērpu kopijas.

 

Tautas mākslā tika rastas idejas mūsdienīgiem risinājumiem priekšmetu un telpu dizainā. Izstādē redzamie dizaina objekti veidoti, izmantojot dabīgus materiālus, lakoniskas kompozīcijas, krāsu un faktūru kontrastus. Plaši pārstāvēti tekstila dizaina darbi, kur tradicionāla tehnika apvienota ar mūsdienīgām kompozīcijām. Koka izstrādājumu dizaina objektos pētītas formu veidošanas likumsakarības un izceltas koka dabīgās īpašības. Apģērbu dizaina programmas veidotās tērpu kolekcijas izceļas ar elegantu siluetu, ko papildināja izsmalcināts krāsu salikums. Interjera dizaina un vizuālās reklāmas dizaina izglītības programmu nopelns ir šīs izstādes telpiskais risinājums.

 

Šodien Saules skola sniedz mūsdienīgu dizaina izglītību, kur būtiska ir kompozīcijas skaidrība, funkcijas un tektonikas izpratne, ražošanas tehnoloģiju apguve un inovatīvu risinājumu meklējumi. Laikam līdzi mainījies izglītības programmu saturs, skola ieguvusi mūsdienīgas iekārtas un aprīkojumu, bet nemainīgas saglabājušās Saules skolas pamatvērtības.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti