Itālijas lavīnā bojāgājušo skaits pieaug līdz 12 0

Otrdiena, 24 jan 2017, 11:54 Versija drukāšanai

Itālijas lavīnā bojāgājušo skaits pieaug līdz 12
Bojāgājušo skaits lavīnas apraktajā viesnīcā Itālijas Abruco reģionā ir sasniedzis vismaz 12, bet vēl 17 cilvēki nav atrasti, atsaucoties uz itāļu amatpersonām, ziņo raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).


Gandrīz nedēļu pēc zemestrīces izraisītas lavīnas, kas piemeklēja "Hotel Rigopiano" viesnīcu, otrdien amatpersonas paziņoja par vēl piecu bojāgājušo atrašanu ēkas drupās, kopējo oficiāli apstiprināto mirušo skaitu palielinot līdz 12. Joprojām nav atrasti 17 viesnīcas viesi un darbinieki.

 

Līdz šim glābējiem izdevies no apraktās un sagrautās ēkas izglābt deviņus dzīvus cilvēkus, tostarp četrus bērnus, kuri bija patvērušies gaisa kabatās. Divi izdzīvojušie tika atrasti ārpus viesnīcas.

 

Otrdien glābējiem drupās izdevās atrast trīs dzīvus kucēnus.

 

Vēstīts, ka 18. janvārī Itālijas vidieni satricināja virkne spēcīgu zemestrīču, kas kopā ar pēdējo dienu spēcīgo snigšanu izraisīja lavīnas un izolēja ciemus. Lavīna apraka "Hotel Rigopiano" viesnīcu ar aptuveni 30 cilvēkiem.

 

Glābējiem biezā sniega dēļ nelaimes vietu izdevās sasniegt tikai nākamajā dienā. Divi cilvēki tika atrasti dzīvi, jo lavīnas brīdī atradās ārpus viesnīcas. 20. janvārī – vairāk nekā 40 stundas kopš lavīnas – glābējiem izdevās no sniega apraktajām viesnīcas drupām atbrīvot deviņus dzīvus cilvēkus.

 

Aptuveni 120 000 tonnu sniega masa ar 100 kilometru stundā lielu ātrumu viesnīcu pamatīgi bojāja. Tomēr glābējiem ir cerības, ka gaisa kabatās varētu atrast vēl izdzīvojušos.

 

Itālijas mediji publicējuši e-pasta vēstuli, ko trešdien pirms lavīnas varasiestādēm (Peskāras provinces vadībai, policijas šefam un Farindolas mēram) nosūtījis viesnīcas menedžeris Bruno di Tomaso. Viņš lūdzis gatavot palīdzību, norādot, ka viesi ir "šausmās" zemestrīču dēļ un ir nolēmuši palikt ārpus telpām.

 

"Mēs mēģinājām viņus nomierināt, bet viņi nekur netiek, jo ceļi ir bloķēti un viņi gatavojas pārlaist nakti automašīnās," rakstīja Tomaso. Viņš arī informēja, ka viesnīcas dīzeļdegvielas krājumi ģeneratoram beigsies nākamajā rītā un ka telefonsakari nedarbojas.

 

"Apkārt viesnīcai ir aptuveni divus metrus biezs sniegs. 12 mūsu numuriņi ir aizņemti, neskaitot personālu," teikts e-pasta vēstulē.

 

Itālijas mediji raksta, ka varasiestādes trešdien jau septiņos no rīta zināja, ka būs nepieciešams jaudīgs sniega tīrītājs, lai atbrīvotu ceļu uz viesnīcu. Peskāras provinces prezidents Antonio di Marko vēstuli izlasījis pulksten 14.00, raksta "Il Messaggero".

 

Viņš norāda, ka vēstule nav ignorēta un skaidro, ka ir apliecinājis viesnīcas īpašnieka māsai, ka vakarā uz viesnīcu tiks nosūtīts īpašs sniega tīrītājs "turbīna". Zemestrīču izraisīta lavīna viesnīcu aprakusi ap 17.00.

 

Viena no atrastajām izdzīvojušajām pastāstīja, ka ēda sniegu un ledu, lai remdētu slāpes. Daudzi viesi atradās viesnīcas pirmajā stāvā, gatavojoties evakuācijai pēc zemestrīcēm.

 

Glābēju ierašanos apgrūtināja biezais sniegs un kritušie koki, tāpēc viesnīca sasniegta vien ceturtdien 4.30 pēc vietējā laika. Ārkārtas dienestiem nācās sākumā atrakt ceļu transportam, bet glābējiem uz nelaimes vietu doties uz slēpēm.

 

Trīs spēcīgākās no zemestrīcēm, kas trešdien satricināja Itālijas vidieni, bijušas 5,3; 5,7 un 5,6 magnitūdu stipras – tās visas notikušas vienas stundas laikā. Pavisam fiksētas 10 zemestrīces, kas stiprākas par četrām magnitūdām un notikušas 10 kilometru rādiusā ap Amatriči, kas tika pamatīgi izpostīta pērnā gada oktobrī notikušā zemestrīcē.

 

Situāciju apgrūtināja apstākļi, ka Itālijā bija uzsnigusi bieza sniega sega. Amatričes apkārtnē bez apstājas snidzis 36 stundas, vietām sniega kārtai sasniedzot pat piecu metru biezumu.

 

Tūkstošiem cilvēku palika bez elektrības, bet atsevišķi ciemi tika izolēti no ārpasaules.

 

 

0
Autors:DELFI
Foto:kadrs no video

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti