Eksperti: kopējais valsts finansējums ceļiem jāpalielina līdz 440 miljoniem eiro 0

Trešdiena, 10 aug 2016, 15:30 Versija drukāšanai

Eksperti: kopējais valsts finansējums ceļiem jāpalielina līdz 440 miljoniem eiro
Kopējais valsts finansējums ceļiem jāpalielinā līdz 440 miljoniem eiro, trešdien, prezentējot ekspertu redzējumu par ilgtspējīgu un prognozējamu ceļu sakārtošanas modeli, teica Latvijas valsts autoceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.


Viens no izstrādātajiem iespējamajiem rīcības virzieniem ir ceļa lietotāju maksājumiem piesaistīta finansējuma modelis, ieņēmumus no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa, autoceļu lietošanas nodevas un 80% apmērā no prognozētajiem valsts budžeta ieņēmumem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem iekļaut Ceļu fondā.

 

Lai to panāktu, nepieciešams izveidot grozījumus likumā par autoceļiem, fiksējot pašreizējo Ceļu fondam novirzāmo ieņēmumu summu, paredzot pakāpenisku 5% pieaugumu no akcīzes nodokļa par naftas produktiem.

 

Vienlaikus Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes loceklis Jānis Golubevs teica, ka nodokļu politika tagad nav pamatota un sabiedrībai skaidri izskaidrota, turklāt Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kur transporta līdzekļa vadītāji maksā piecu veidu nodokļus, kas ir vairāk nekā 500 miljonu eiro gadā, tomēr no valsts budžeta finansējuma gan pašvaldību ceļu, gan valsts ceļu pārvaldīšanai, uzturēšanai un atjaunošanai piešķir tikai vidēji 36% no ceļu lietotāju iemaksām.

 

Tāpat viens no redzējuma rīcības virzieniem ir nodokļu un nodevu pārskatīšana transportlīdzekļu jomā, kur eksperti aicina iekļaut transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli degvielas cenā, atcelt vieglo automobiļu un motociklu nodokli, lai veicinātu transportlīdzekļu reģistrēšanu Latvijā, kā arī noteikt samaksu par ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu izmantošanu Latvijā.

 

Vienlaikus eksperti noteikuši tādus iespējamos rīcības virzienus kā valsts, pašvaldību un komersantu ceļu tīkla kopēja izvērtēšana, kas varētu izmaksāt 85 tūkstošus eiro, un Ceļu fonda kā speciāla budžeta atjaunošana, kur uz nākamo gadu tiktu uzkrāti ne mazāk kā 10 miljoni eiro valsts autoceļu uzturēšanas vajadzībām ziemas sezonā.

 

Tāpat eksperti iesaka ņemt aizņēmumu ceļu pārbūvei un atjaunošanai, lai samazinātu sliktā ceļa stāvokļa dēļ tautsaimniecībā radītos zaudējumus, kā arī aicina novirzīt Latvijas valsts autoceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" un valsts autoceļu uzturētāja "Latvijas Autoceļu uzturētājs" peļņu ceļu uzturēšanai.

 

Satiksmes ministrija ekspertu izstrādātos priekšlikumus apkopos un gatavos informatīvo ziņojumu, ko prezentēt valdībā.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka trešdien pēc Auguļa iniciatīvas izveidotā ekspertu darba grupa prezentēs redzējumu par ilgtspējīgu un prognozējamu autoceļu sakārtošanas modeli Latvijā. Ekspertu grupā piedalās Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts policijas, ceļu būvētāju, uzturētāju un sabiedrības pārstāvji, kā arī Satiksmes, Ekonomikas, Finanšu, Iekšlietu un Zemkopības ministrijas pārstāvji.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti