Valdība atbalsta Fizisko personu reģistra izveidi 0

Otrdiena, 09 aug 2016, 15:56 Versija drukāšanai

Valdība atbalsta Fizisko personu reģistra izveidi
Ministru kabinets otrdien izskatīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto konceptuālo ziņojumu par Fizisko personu reģistru un atbalstīja tajā iekļauto risinājumu reģistra izveidi veikt, paplašinot jau esošo Iedzīvotāju reģistru, aģentūra BNS uzzināja valdībā.


IeM valdībai bija piedāvājusi trīs risinājumus Fizisko personu reģistra izveidei - izveidot to jau esošā Iedzīvotāju reģistra vidē, veidot jaunu reģistru tikai Fiziskajām personām, vai arī neveidot reģistru vispār. Ministru kabineta komisijā (MKK) ziņojums jau tika izskatīts, un tika atbalstīts risinājums par Fizisko personu reģistra izveidi Iedzīvotāju reģistra ietvaros.

 

Skaidrots, ka esošajā situācijā nemainot neko, katra iestāde turpinās iekļaut ziņas par personām savās informācijas sistēmās, piešķirot tikai konkrētās informācijas sistēmas ietvaros lietotos personas identifikatorus, savukārt jauna reģistra izstrāde un ieviešana ir laikietilpīgāka par esošā reģistra paplašināšanu. Vienots reģistrs nepieciešams, jo pašlaik nav iespējams viennozīmīgi identificēt vienu un to pašu personu dažādās informācijas sistēmās, nenotiek personas datu vienota aktualizācija informācijas sistēmās, nav iespējams veikt datu apmaiņu, kā arī ir apgrūtināta valsts deleģēto funkciju izpilde, kas samazina valsts pārvaldes efektivitāti.

 

Esošā reģistra papildināšana varētu izmaksāt aptuveni 300 - 500 tūkstošus eiro, kurus plānots iegūt no Eiropas Savienības (ES) fondiem. Salīdzinājumam IeM norāda, ka pilnīgi jauna reģistra izveide izmaksātu vismaz 3,5 miljonus eiro, kā arī tā uzturēšana gadā veidotu 355 tūkstošu eiro izmaksas.

 

Ministrija informē, ka reģistrā būs iespējams reģistrēt ārvalstniekus, kas atvieglos šīm personām elektronisko saziņu ar valsts iestādēm un izmantot e-pakalpojumus. Ārzemnieki tādējādi varēs iegūt arī elektronisko parakstu.

 

Nepieciešamība veikt pasākumus vienotai visu fizisko personu reģistrācijai, izveidojot Fizisko personu reģistru, uzsvērta jau vairākos politikas plānošanas dokumentos. Iepriekš tas neesot darīts, jo nav bijis iespējams to realizēt valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Pašlaik projektam iespējams piesaistīt ES struktūrfondu un Kohēzijas fondu līdzekļus.

 

Reģistrā tiks iekļauti: personas kods, ārvalstī piešķirtais personas kods (ja tāds ir), vārds un uzvārds (vai vairāki, ja tādi ir), dzimšanas datums, dzimums, valstiskā piederība un tās veids (pilsonis, nepilsonis, bezvalstnieks, bēglis, persona, kura ieguvusi alternatīvo statusu vai pagaidu aizsardzību, nenoteikts), ziņas par personu apliecinošu dokumentu, dzimšanas valsts un vieta, dzīvesvietas adrese, bērni, vecāki, laulātais, kā arī ziņas par par miršanas faktu, ja tāds noticis.

 

Fizisko personu reģistru plāno ieviest līdz 2020.gada 31.decembrim, darbu tas varētu sākt ar 2021.gada 1.janvāri.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti