Tuvojas pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešana 0

Otrdiena, 14 apr 2015, 14:30 Versija drukāšanai

Tuvojas pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešana
Latvijas novados 2015.gada aprīlī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rīko seminārus „Pedagogu darba samaksas jaunais modelis un tā aprobācija” un 13.aprīlī tāds notika Daugavpilī. Uz tikšanos ar IZM Izglītības departamenta direktora vietnieci izglītības statistikas un finanšu plānošanas jomā Līgu Bucenieci un vecāko eksperti Modru Jansoni bija ieradušies Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada un Ilūkstes novada skolu direktori.


IZM speciālistes vēlreiz aktualizēja pedagogu darba samaksas jaunā modeļa izveides nepieciešamību, iemeslus un nosacījumus. Iepriekšējā pedagogu darba samaksas modeļa pamatā bija sistēma „Nauda seko skolēnam” un tas darbojās no 2009.gada septembra. Kopš šīs sistēmas ieviešanas ir pagājuši jau 5 gadi un arvien vairāk tiek spriests par tās trūkumiem.

 

Jaunā modeļa mērķis: palielinot pedagogu atalgojumu, nodrošināt finanšu resursu racionālu izmantošanu un efektīvu atbalstu skolēniem.

Jaunais modelis paredz 36 darba stundu nedēļu (pieļaujama arī līdz 40 stundu darba nedēļa), kuras laikā vidējais kontaktstundu skaits ir 24). Jaunā modeļa algu noteiks MK noteikumi, tātad tā būs vienāda visās izglītības iestādēs.

 

Pirms jaunā modeļa ieviešanas notika tā aprobācija. Pirmajā posmā, kas sākās 2014.gada oktobrī un ilga līdz decembrim, piedalījās 60 izglītības iestāžu apmēram 2000 pedagogi. Otrajā posmā no 2015.gada janvāra iesaistījās 692 vispārējās izglītības iestādes un notika konsultācijas, tika sniegts individuālais atbalsts. Trešais posms – aprobācijas noslēgums – ilgs līdz 2015.gada jūnija beigām. Trešajā posmā tiek papildināta jaunā modeļa algu aprēķina formula, kas būs atšķirīga vispārējās, profesionālās, pirmsskolas, sporta, interešu un speciālās izglītības iestādēm, internātskolām.

 

Jaunā modeļa ieviešana paredz katrai institūcijai – Ministru kabinetam (MK), IZM, pašvaldībai un skolas direktoram – savas funkcijas. MK nosaka skolu iedalījumu 5 grupās pēc vidējā skolēnu skaita klasē; skolotāja darba samaksu katrai grupai; direktora, direktora vietnieka, atbalsta personāla, interešu izglītības pedagoga, izglītības metodiķa un bibliotekāra amata algu; piemaksas par pedagoga profesionālās darbības kvalitātes pakāpi; piemaksas skolotājiem, kuri strādā ar speciālo izglītības programmu skolēniem vai iekļaujošo izglītības programmu skolēniem. IZM katrai skolai aprēķina skolotāju amata vienību skaitu un valsts mērķdotāciju; skolas direktora, vietnieku un bibliotekāru amata vienības un valsts finansējuma apmēru, savukārt katrai pašvaldībai IZM aprēķina: pedagoga un atbalsta personāla amatu vienības; valsts finansējumu ilgstoši slimojošo skolēnu apmācībai un samaksai par mācību stundu aizvietošanu; valsts finansējumu pedagogu kvalitātes pakāpju piemaksām. Pašvaldība, saņemot mērķdotāciju, novirza finansējumu līdz skolām atbilstoši aprēķinātajām pedagogu amata vienībām; sadala atbalsta personāla, interešu izglītības pedagogu skaitu un finansējumu skolām; sadala finansējumu ilgstoši slimojošo skolēnu apmācībai un samaksai par mācību stundu aizvietošanu; sadala finansējumu pedagogu kvalitātes pakāpju piemaksām; var piešķirt papildu finansējumu. Skolas direktors veido amata aprakstus skolotājiem un nosaka katra pedagoga noslodzi un darba laiku.

 

IZM akcentē, ka viņu atbildībā ir tikai mācību procesa finansēšana un daļēji atbalsta personāla darbības samaksas nodrošināšana, uzsverot, ka sociālais pedagogs un pagarinātās darba dienas grupa ir sociālais atbalsts ģimenēm, kas ir pašvaldības funkcija.

 

Pašvaldības uzsākušas aprēķinus, lai apzinātu, kāds finansējums no to līdzekļiem būs nepieciešams, ieviešot jauno modeli. Šobrīd izskatās, ka pašvaldības finansējuma daļa modeļa darbības nodrošināšanai nebūs maza.

 

Skolu direktoriem jau šobrīd jācaurskata darba līgumos ietvertie regulējumi, jāpārdomā slodžu sadale iestādē, kā arī jāpārbauda un jāprecizē VIIS datu bāzes informācija.

 

Neskatoties uz jau paveikto, jautājums par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešanas sākuma termiņu joprojām ir atklāts.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti