Ludzas pilskalnā – lielie tautas mūzikas svētki 0

Pirmdiena, 29 maijā 2017, 10:26 Versija drukāšanai

Ludzas pilskalnā – lielie tautas mūzikas svētki
Sestdien, 27. maijā, Ludzā notika valsts mēroga kultūras pasākums – XX Latvijas tautas mūzikas svētki. Svētki turpināja Latvijas simtgades pasākumu ciklu, kas iesākās Rēzeknē, 5. un 6. maijā, atzīmējot Latgales kongresa simtgadi.


Tautas mūzikas svētki katrreiz notiek citā pilsētā. Pērn maija beigās tie tika rīkoti Valkā, bet šogad 24 tautas mūzikas kolektīvi no Latvijas un 4 no kaimiņvalstīm satikās Ludzā. Pasākumu organizēja Nacionālais kultūras centrs un Ludzas novada dome.

 

Dienā muzikanti ieskaņas koncertos uzstājās Ciblas, Zilupes un Kārsavas novadā, bet galvenais pasākums – kopkoncerts notika Ludzas pilskalnā. Atklājot pasākumu, dalībniekus un klausītājus sveica kultūras ministre Dace Melbārde, uzsverot Latgales īpašo vietu Latvijas kultūras dzīvē. Novada domes priekšsēdētāja, uzrunājot klātesošos, pateicās par iespēju uzņemt šo pasākumu Ludzā. Īpašs paldies Latvijas valsts simtgades biroja reģionālo projektu vadītājai Jolantai Borītei, LNKC instrumentālās tautas mūzikas ekspertam Ilmāram Pumpuram. Svētkos piedalījās Saeimas deputāts Einārs Cilinskis.

 

Koncerta vienojošais motīvs – maģiskais skaitlis trīs: trīs zvaigznes Brīvības piemineklī, skaitļa trīs nozīme dainās, pasakās, ticējumos…

 

Koncertprogramma pilskalnā turpinājās nedaudz vairāk nekā četras stundas. Katrs kolektīvs uzstājās ar diviem, trim priekšnesumiem. Garlaicīgi nebija, jo katrā novadā ir savdabīgas dziesmas, pat pazīstamu melodiju variācijas. Bija atbraukušas kapelas, orķestri un tautas mūzikas ansambļi no Bārbeles, Durbes, Limbažiem, Rīgas, Salacgrīvas, Lizuma, Skrīveriem, Saldus, Andrupenes, Viļakas, Kārsavas, Salnavas, Daugavpils, Lubānas, Malnavas, Žīguriem, Rēzeknes, Naujenes, Maltas, Viļāniem. Ar īpašu interesi skatītāji uzņēma Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas folkloras kolektīvus.

 

Katram kolektīvam bija interesanti skatuves tērpi, izvēlēts repertuārs, kas īpaši raksturo savu novadu, pārstāvētas visas paaudzes. Humora garu visā koncerta laikā uzturēja programmas vadītāji.

 

Tā kā programma turpinājās tik ilgi, publika mainījās. Jāatzīst gan, ka ap pussimt skatītāju izturēja visu koncertu. Iegādāti jauni krēsli skatītājiem, sēdēšana bija ērta. Traucēja vienīgi vēsais vējš, kas lika skatītājiem meklēt šalles un biezās virsjakas. Koncerta noslēgumā vēsums tika aizraidīts, iesaistoties straujās rotaļdejās.

 

Pasākuma noslēgumā kolektīvu vadītājiem un pasākuma organizētājiem muzejā notika tradicionālā tikšanās, bet pilskalnā līdz pusnaktij turpinājās zaļumballe. Spēlēja Einārs Lipskis.

 

Karīna Demko–Senkāne, pašvaldības IKS pārvaldes kultūras darba speciāliste atzīst, ka pasākums izdevās. No viesiem saņemtas tikai labas atsauksmes.

 

Ludza daudziem pārnovadniekiem nu ir kļuvusi tuvāka un interesantāka.

 

Jau pēc dažām nedēļām pilskalns atkal atdzīvosies – notiks tradicionālais Lielais latgaļu tirgus.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti