Abu izdevumu žurnālisti pētījuši vairāku simtu krimināllietu tiesu un policijas dokumentu failus, kuros arī atklājušies sabiedrību šokējošie fakti. Pēdējā laikā ik pa laikam parādījušies atklātībā vairāki fakti par seksuāliem pārkāpumiem ASV vingrošanas sistēmā, tomēr pētījuma iznākums satriecis amerikāņu sporta vidi.

 

Pētījums atklāj, ka vingrošanas sistēmā neviens daudz par to nav vēlējies runāt, bet treneri pēc seksuāla rakstura pārkāpumiem vienkārši mainījuši mītnes vietu un sākuši savu profesionālo darbību citā štatā vai pilsētā. Kopā daudzajās krimināllietās figurē 115 treneru un citu pieaugušo, kuri bija saistīti ar šiem treneriem, vārdi. Gandrīz visi cietušie bijušas nepilngadīgās meitenes.

 

"12 gadus vecai vingrotājai "terapijas seansu" laikā regulāri uzmācies olimpiskās komandas treneris. Bērnu sešu gadu vecumā kailu slepeni fotografē treneris. Cits treneris "nejauši" ieslidina pirkstu zem vingrotājas triko. Citam trenerim gandrīz katru dienu bija sekss ar 14 gadus vecu vingrotāju vienā no prestižākajām ASV vingrošanas skolām," teikts publikācijas ievadā. "Neviens īsti nezina, cik bērnu seksuāli izmantoti visās ASV vingrošanas skolās pēdējos 20 gados. Tomēr "IndyStar" un "USA Today" visā valstī izpētītie policijas un tiesu materiāli pirmo reizi parāda tos apmērus, cik plaša ir šī problēma."

 

"Treneru dzīve bijusi tik viegla – viņi pieņemti darbā citur, tad atkal citur, tad atkal citur. Seksuālā vardarbība zēla un plauka tikai viena iemesla dēļ: cilvēki kaunējās no fakta, nevēlējās par to runāt, tāpēc klusēja. Tāpēc arī lielākā daļa treneru saņēma darba piedāvājumus citās vietās. Neviens sevišķi nevēlējās runāt par treneri, kura uzvedība neatbilda prasībām. Treneris tikai klusām aizbrauca un sāka darbu citur," stāsta advokātu grupas "Champion Women" valdes priekšsēdētāja Nensija Hogšīda-Meikera, kura pati savulaik bijusi olimpiskās komandas peldētāja.

 

Izmeklēšana fakti met lielu ēnu uz ASV Vingrošanas federāciju ("USA Gymnastics"), kas, iespējams, piesegusi trenerus. Vairākās lietās treneriem izvirzītas seksuāla rakstura apsūdzības, tomēr viņi saglabājuši vingrošanas trenera sertifikātu, turpinājuši dalību organizācijā un darbu "USA Gymnastics" sertificētās vingrošanas skolās.

 

Bijušais treneris Džefrijs Betmens šobrīd izcieš 25 gadu ilgu cietumsodu par bērnu pronogrāfijas izplatīšanu. Viņš izveidojis 469 video failus ar 49 vingrotājām 6-16 gadu vecumā, kuras slepeni filmējis vingrošanas skolas ģērbtuvē Oregonā un Kalifornijā. Betmens saņēmis rājienus par "šausminošu uzvedību" divās vingrošanas skolās, pret treneri Kalifornijā ierosināta lieta par kādas vingrotājas izmantošanu, tomēr tas viņam nav traucējis turpināt darbu "USA Gymnastics" pārvaldītās sporta skolās.

 

Cits treneris Viljams Makeibs zaudēja darbu divās sporta skolās Floridā, bet tikai 2006. gadā saņēma cietumsodu Džordžijā par bērnu seksuālu izmantošanu, jo slepeni filmējis ģērbtuvēs. Savukārt Rejs Adamss četros štatos nomainījis sešas darba vietas, jo katra nākamā sporta skola uzskatījusi, ka treneris ir "tīrs".

"Mēs esam satriekti, ka sportists ir cietis savā vingrotāja vai vingrotājas karjerā. "USA Gymnastics", tās valdei un valdes priekšsēdētājam Stīvam Penijam vissvarīgākais ir sportista drošība, kas prasa visu iesaistīto - treneru, sportistu, vecāku, administratoru un komandas pārstāvju - modrību," teikts "USA Gymnastics" paziņojumā.

 

"USA Gymnastics" norāda, ka cīnījušies ar problēmu, rūpīgi pārbaudot treneru kriminālo pagātni, publicējot treneru vārdus, kuri atstādināti no sacensībām, un apgādājuši ar izglītojošiem materiāliem vingrošanas skolu vadību. Tomēr žurnālisti savā izmeklēšanā vaino "USA Gymnastics", ka tā nodarbojusies ar izglītošanu, nevis apkarojusi sērgu. Kā norāda žurnālisti, pēdējo 20 gadu laikā vidēji ik pēc 20 dienām bijusi viena krimināllieta par seksuāla rakstura pārkāpumiem vingrošanas skolās.

 

Tikai šī gada septembrī parādījās informācija, ka aizdomās par seksuāliem uzbrukumiem, arī olimpiskajām medaļniecēm, tiek turēts ASV izlases ārsts Lerijs Nasars. Tiesas materiāli liecina, ka Nasars regulāri seksuāli izmantojis un uzmācies Džeinai Do (īstais vārds mainīts; šāds vārds figurē tiesas procesā). Noziegumi pastrādāti 1994.-2000.gados, kad Do bija nepilngadīga. Drīz pēc šīm apsūdzībām Nasars zaudēja savu augsto amatu Mičiganas Valsts universitātē.

 

Savā ilgstošajā pētījumā žurnālisti runājuši ar vairākiem simtiem cilvēku – vingrošanas skolu īpašniekiem, sportistiem, treneriem, policistiem, prokuroriem un bērnu advokātiem. 80 cietušo atteicās runāt ar žurnālistiem.

 

"Indianapolis Star" un "USA Today" secina, ka visos ASV reģionos tiesu dokumentos "aprakti" pierādījumi par seksuālu vardarbību pret vairākiem simtiem vingrotāju. Daudzos gadījumos minēti tikai bērnu iniciāļi, bet citos gadījumos tiesu materiālos figurē "Upuris Nr1".

 

Lietās figurējošo personu stāstītais ļauj secināt, ka vingrotājus izmantojuši gan olimpisko komandu treneri, gan vienkārši darbinieki vingrošanas skolās. Tādējādi var teikt, ka "sērga" bijusi plaši izplatīta visos līmeņos. Tāpat seksuālie pārkāpumi konstatēti visā ASV, tie nav bijuši reģionāla rakstura.