Nodokļu politikas dēļ Lietuvas jaunuzņēmumi grib pārcelties uz Latviju 0

Trešdiena, 14 dec 2016, 09:10 Versija drukāšanai

Nodokļu politikas dēļ Lietuvas jaunuzņēmumi grib pārcelties uz Latviju
Lietuvas jaunuzņēmumi jau sākuši apsvērt pārcelšanos uz Latviju, jo nodokļu likme jaunuzņēmumu Latvijā darbinieku algām pēc tam, kad Saeima atbalstīja nodokļu atvieglojumus šādiem uzņēmumiem, ir trīs reizes zemāka nekā Lietuvā, atsaucoties uz "Lietuvos žinios", ziņo LETA-BNS.


"Pēc laba sākuma un īpaši veiksmīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas veicināšanas pēdējo gadu laikā, radot apstākļus jaunuzņēmumu uzplaukumam, šķiet, ka Lietuva pakāpeniski zaudē savas pozīcijas konkurences cīņā ar kaimiņvalstīm," laikrakstam sacījusi advokātu biroja "Cobalt" nodokļu konsultante Elena Vegelīte.

 

Viņa norādīja, ka Latvijā bāzētiem jaunuzņēmumiem nodokļa likme būs 252 eiro par katru darbinieku, kura alga mēnesī nepārsniedz 4050 eiro. Tādējādi uz 1200 eiro algu, kas jaunuzņēmumā tiek maksāta Latvijā, tiks attiecināta 21% iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālās apdrošināšanas nodokļa likme, bet Lietuvā šādas pašas algas nodokļu likme būs 54,98%.

 

Kā ziņots, Saeima novembra beigās galīgajā lasījumā pieņēma Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu, lai ieviestu atbalsta programmas šādiem uzņēmumiem un veicinātu to veidošanos Latvijā. Jaunā likuma mērķis ir veicināt jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot pētniecību, kā arī inovatīvu ideju, produktu vai procesu izmantošanu saimnieciskajā darbībā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumus un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

 

Jaunais regulējums nosaka - valsts atbalsta programmai varēs pieteikties jaunuzņēmums, kurš ir piesaistījis kvalificēta riska kapitāla investora vismaz 30 tūkstošu eiro ieguldījumu tā pamatkapitālā katrā atbalsta pieteikuma iesniegšanas gadā, tādējādi apliecinot pieteiktās biznesa idejas dzīvotspēju.

 

Likumā paredzētie atbalsta pasākumi ir fiksēts maksājums, kas ir valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā. Tas ir maksājums divu minimālo VSAOI apmērā - 2016.gadā tas ir 252,26 eiro, algas apmēram nepārsniedzot 4050 eiro mēnesī. Ja nodarbinātā alga pārsniedz 4050 eiro mēnesī, papildus tiek maksāts solidaritātes nodoklis. Fiksētais maksājums aizstāj VSAOI un iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrēto darba ņēmēju.

 

Valsts atbalsta programmu jaunuzņēmumiem plānots sākt 2017.gada 1.janvārī.

0
Autors:mixnews.lv
Foto:bns foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti