Viļņā atjaunots grafiti ar Putinu un Trampu, bet tā saturs mainījies 0

Sestdiena, 17 sep 2016, 10:17 Versija drukāšanai

Viļņā atjaunots grafiti ar Putinu un Trampu, bet tā saturs mainījies
Viļņā šonedēļ atkal atjaunots pasaulē plašu ievērību guvušais grafiti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu, ko aptuveni pirms mēneša kāds naktī bija aizkrāsojis ar baltu krāsu.


Zīmējumā, kas tagad atkal skatāms uz amerikāņu uzkodu bāra "Keule Rūke" sienas, varoņi gan palikuši tie paši, bet saturs mainījies.

 

Proti, sākotnēji Putins un Tramps tajā bija attēloti "brālīgā skūpstā", bet šoreiz viņi kopīgi smēķē pašrocīgi uztītu marihuānas cigareti.

 

"Vēl skaistāks, vēl aktuālāks un ar vēl spēcīgāku vēstījumu," sociālās saziņas vietnē "Facebook" apgalvojis viens no grafiti idejas autoriem, uzkodu bāra līdzīpašnieks Dominiks Čečkausks.

 

Pēc viņa teiktā, zīmējumam joprojām ir politisks zemteksts, bet tas vairs neesot galvenais.

 

"Grafiti ataino Trampu, kas pīpē "kāsīti" un pūš dūmus Putinam mutē. Mēs gribam Lietuvā sākt diskusiju par kaņepju dekriminalizāciju, zinātnisku pētījumu atļaušanu un marihuānas izmantošanu medicīnā smagu slimību ārstēšanā," viņš skaidrojis ziņu aģentūrai BNS. "Protams, te ir daudz dimensiju, un domāju, ka katrs var izlemt, kā to interpretēt, (..) bet galvenais vēstījums attiecas uz to virzienu, ko Lietuva izvēlējusies, reglamentējot kaņepes."

 

Citās domās ir psihiatrs, sabiedriskās Nacionālās tabakas un alkohola kontroles koalīcijas prezidents Aurēlijs Verīga. Viņaprāt, nav šaubu, ka šāds zīmējums reklamē narkotikas un nav uzskatāms par labu veidu diskusijas rosināšanai.

 

"Diskutēt var par visu ko. Ja rosināsim diskusijas par pedofiliju, vai tad zīmēsim dzimumaktu starp pieaugušo un bērnu? Nedrīkst Lietuvā reklamēt narkotikas, un šī, bez šaubām, ir reklāma. Var rīkot diskusijas, kur tas ir vajadzīgs, bet ne jau reklamēt pašu parādību," aģentūrai BNS sacījis eksperts, kas ir Lietuvas zemnieku un zaļo savienības kandidāts uz veselības ministra amatu. Šī partija, kas pašlaik Lietuvas Seimā gan pārstāvēta tikai ar vienu mandātu, jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā atpaliek tikai no valdošajiem sociāldemokrātiem un dala otro vietu ar opozīcijā esošo "Tēvzemes savienību-Lietuvas kristīgajiem demokrātiem".

 

Zīmējumā var saskatīt nepārprotamu līdzību ar slaveno 1990.gadā tapušo krievu mākslinieka Dmitrija Vrubela grafiti uz Berlīnes mūra, kurā skatāms vēsturiskais 1979.gada skūpsts starp toreizējo Padomju Savienības vadītāju Leonīdu Brežņevu un Austrumvācijas komunistiskā marionešu režīma līderi Ēriku Honekeru.

 

Grafiti ar Putinu un Trampu izpelnījās arī starptautisko plašsaziņas līdzekļu uzmanību, par to vēstīja raidsabiedrības BBC, CNN, izdevumi "Time", "Washington Post" un daudzi citi.

0
Autors:BNS
Foto:Twitter@rawbrainer

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti