NATO ir jāgatavojas Krievijas iebrukumam Polijā, brīdina eksperti 0

Trešdiena, 27 jūl 2016, 12:26 Versija drukāšanai

NATO ir jāgatavojas Krievijas iebrukumam Polijā, brīdina eksperti
Krievija varētu "vienas nakts laikā" iebrukt Polijā, tāpēc ASV ir jādara vairāk NATO aizsardzības stiprināšanai šajā reģionā, tostarp nosūtot vairāk raķešu Maskavas atturēšanai, uzskata ASV bāzētā pētījumu centra "Atlantic Council" ("Atlantijas padome") eksperti.


"Pat ja šobrīd Maskavai nav tūlītēju nodomu tieši izaicināt NATO, tas negaidīti var mainīties vienas nakts laikā un tikt ieviests lielā ātrumā, sekojot jau sagatavotiem plāniem. Iespējas to izdarīt lielā mērā jau ir," teikts domnīcas ziņojumā "Arming for Deterrence: How Poland and NATO Should Counter a Resurgent Russia".

 

Krievijas iebrukuma laiks nav paredzams, bet tas varētu notikt laikā, kad NATO ir ierauta kādā citā krīzē vai arī kā reakcija uz "nepareizu NATO aktivitāšu interpretēšanu", uzskata pētnieki.

 

Autori turpina: "Krievija reti maskē savus patiesos nodomus. Gluži pretēji, vairākos gadījumos tā izsludināja tos ļoti publiski, bet kopumā Rietumi ir izvēlējušies neticēt Krievijas paziņojumiem un ignorēt tās gatavību tos realizēt."

 

Eksperti uzskata, ka NATO uz iebrukumu reaģēs lēni un Krievija par atturēšanas līdzekli, lai invāzija nepārvērstos pilna mēroga karā, varētu izmantot kodolieročus.

 

Polijā izvietoto NATO spēku uzdevums ir spēt kopā ar vietējiem aizkavēt iebrūkošo karaspēku, lai iegūtu laiku papildspēku ievešanai. Taču NATO pašreizējā klātbūtne reģionā ir par mazu, lai šo uzdevumu spētu izpildīt, brīdina analītiķi.

 

Jau ziņots, ka Krievijas realizētā Krimas pussalas aneksija un atbalsts kaujiniekiem Austrumukrainā ir satraucis Baltijas valstis un Poliju.

 

Lai iebruktu Polijā, Krievijas spēkiem būtu jāiet cauri Latvijai un Lietuvai, ja Kremlim neizdotos vienoties ar Baltkrieviju par karaspēka izvešanu cauri tās teritorijai. Tāpat karadarbībai Krievija varētu izmantot militarizēto Kaļiņingradas apgabalu.

 

NATO aizsardzības ministri nesen vienojās par 4000 karavīru nosūtīšanu uz Poliju un Baltijas valstīm. Pa 1000 karavīriem piešķirs ASV, Kanāda, Vācija un Lielbritānija.

 

Nepatiku par papildu NATO karavīru izvietošanu reģionā ir paudusi Krievija, kura ir paziņojusi par trīs jaunu divīziju veidošanu līdz gada beigām, lai izvietotu tās pie valsts rietumu un dienvidu robežām.

 

Šovasar Polijā notika vienas no pēdējos 25 gados lielākajām militārajām mācībām "Anakonda-16", kurās piedalījās vairāk nekā 30 000 NATO karavīru. Mācības vingrinājās karavīri no 19 NATO un piecām partnervalstīm, apgūstot un pārbaudot saskaņotu reakciju uz draudiem no gaisa, jūrā un uz sauszemes.

0
Autors:DELFI
Foto:DELFI

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti