Dažādu valstu studentu brokastu tradīcijas un receptes 0

Ceturtdiena, 28 jan 2016, 11:08 Versija drukāšanai


Par studentu brokastīm tradicionāli saucam žāvētu augļu un riekstu maisījumu. Nosaukums radies tāpēc, ka šie produkti sniedz daudz enerģijas, kas studentiem ir tik ļoti nepieciešama ne tikai sesijas laikā, bet visu cauru gadu, taču mēs nolēmām noskaidrot, vai tiešām studenti brokastīs ēd tikai žāvētus augļus un riekstus? Izrādījās, ka studentu brokastu ēdienkarte ir ļoti dažāda, un tajā var atrast daudz interesantas un gardas receptes. Biznesa augstskolas Turība ārvalstu studenti labprāt pastāstīja par to, ko brokastīs visbiežāk ēd viņu dzimtenē.


Azerbaidžāna – tandūra maize ar sviestu un sieru


Azerbaidžānā brokastīs visbiežāk ēd tandūra maizi (maize tradicionāli tiek cepta tandūra krāsnī ļoti augstā temperatūrā un to vienmēr pasniedz siltu) ar dažāda veida sieriem un sviestu, klāt piedzerot tēju ar cukuru. Uz brokastu galda vienmēr ir arī vairāki medus veidi, kaymak (ļoti līdzīgs krējumam, gatavots no piena) un ievārījums. Reizēm brokastīs tiek gatavots pomidor chighirtmasi, kas būtībā ir tomātu un olu sajaukums. Vienā no Azerbaidžānas pilsētām Ordubadā tradicionālais brokastu ēdiens ir qayghanaq – ļoti viegla un gaisīga omlete ar medu. To pagatavot ir pavisam viegli – olas saputo ar mikseri, uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas un cep saputotās olas. Kad viena puse ir apcepta, omleti apgriež un turpina cept. Omletei jābūt viegli brūnai, gaisīgai un vieglai, kad tā ir gatava, ēd kopā ar medu.

 

Beļģija – franču grauzdiņi


Beļģi brokastīs ir iecienījuši t.s. franču grauzdiņus, kuru pagatavošana nav sarežģīta. Jāņem 4 olas, tās jāsakuļ ar 125 ml piena (aptuveni puse krūzes), jāpievieno cukuru vai saldinātāju pēc garšas un nedaudz vaniļas cukuru. Šajā masā mērc baltmaizes šķēles, kuras pēc tam cep uz sakarsētas pannas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Franču grauzdiņus parasti ēd ar šokolādes mērci, svaigām ogām, var dekorēt ar svaigu piparmētras lapu vai cukurotām citrusaugļu šķēlītēm.

 

Nīderlande – sviesta piparkūkas vai maizītes ar jāņogu džemu un sieru


Nīderlandieši brokastīs visbiežāk ēd maizi ar dažādām piedevām: āboliem, sieru, gaļu, ievārījumu, medu, šokolādes-riekstu krēmu. Saldās maizītes apber ar hagelslag - šokolādes skaidiņām, ar kādām pie mums nereti rotā kūkas un tortes. Vēl Nīderlandē brokastīs ir iecienīti arī cepumi ar zemenēm, sviesta piparkūkas ar kanēļa un ingvera piedevu, kā arī maizītes ar jāņogu džemu un sieru.

 

Vācija, Bavārija – teļa gaļas desa


Tradicionāls brokastu ēdiens Bavārijā ir teļa gaļas desa, taču šādas brokastis vislabāk tomēr ēst brīvdienās, jo šo desu jāēd, klāt piedzerot kviešu alu, nevis kafiju vai tēju. Desu vāra ūdenī līdz tā gatava, pasniedz kopā ar saldajām sinepēm. Nekādā gadījumā nevajadzētu to ēst kopā ar parastajām sinepēm vai kečupu, tas ir sliktākais, kas var būt. Klāt noteikti jāpasniedz arī sāļo kliņģeri (pretzel) un, jau pieminēto, kviešu alu.

 

Ja brokastīs esi izvēlējies teļa gaļas desu, to ieteicams apēst līdz plkst. 12.00, jo Bavārijā ir ticējums – kad sāk skanēt baznīcas zvani, teļa gaļu vairs nevar ēst.

 

Krievija – pankūkas


Krievu virtuve ir ļoti dažāda un ikviens spēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošāku, taču vispopulārākais brokastu ēdiens ir pankūkas. Receptes ir daudz un dažādas, taču šī ir pati vienkāršākā – mīklai sajauc ½ krūzi miltu, trīs ½ tējkarotes cepamā pulvera, sāli, vienu ēdamkaroti cukura, vienu olu, ¼ krūzi piena un trīs ēdamkarotes izkausēta sviesta. To visu sajauc, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pannu viegli ieeļļo, un lej mīklu uz pannas tā, lai vienai pankūkai izlietotu aptuveni ¼ krūzītes mīklas. Cep no abām pusēm, kamēr pankūkas brūnas. Ja viss tiek izdarīts pareizi, pankūku pagatavošana neaizņems ilgāk par 20 minūtēm.

Pankūkas pasniedz karstas ar krējumu, medu vai dažāda veida ievārījumiem.

 

Spānija - Pan con tomate jeb maize ar tomātiem


Šim Spānijā populārajam brokastu ēdienam nepieciešamas tikai piecas sastāvdaļas – maize, tomāti, olīveļļa, ķiploki un sāls, arī pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs. Bageti pārgriež uz pusēm horizontāli, tad katru pusi vēl divos gabalos. Maizi apgrauzdē tosterī vai uz grila, kamēr maize vēl silta to ierīvē ar ķiploka daiviņu. Gatavus, svaigus tomātus sataisa biezenī un klāj uz maizes. Pēc garšas uzkaisa mazliet sāli un dažus pilienus olīveļļas.

 

Tatāru tradicionālās brokastis – kistibi (kыстыбый) jeb panzarotti


Lai pagatavotu tradicionālo tatāru brokastu ēdienu kistibi jeb panzarotti, pildījumam būs nepieciešama pusotra krūze rīvētu kartupeļu, viens sīpols, divas ēdamkarotes augu eļļas, sasmalcināti lociņi (pāris ēdamkarotes), savukārt, mīklai – trīs krūzītes miltu, viena krūze vārīta ūdens, viena tējkarote sāls, divas ēdamkarotes augu eļļas un 50-70 grami kausēta sviesta.

 

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā, kamēr paliek zeltaini brūni. Tos pievieno sasmalcinātiem lociņiem un rīvētiem kartupeļiem. Paralēli tam sajauc visas mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā un ļauj tai atpūsties 20-30 minūtes. Ņem mīklas piciņas (plūmes izmērā) un izrullē plānus plācenīšus, pirms cepšanas katru plāceni sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas. Plāceni apcep no abām pusēm līdz tas kļūst zeltainu brūns. Noņemot no pannas, katrā plācenī ieliek vienu karoti pildījuma, saloka un no augšas pārklāj ar plānu kārtiņu kausēta sviesta. Šo brokastu ēdienu ieteicams ēst kopā ar tunča un olas salātiem.

 

Turcija – börek un sucuk


Turkiem ļoti patīk brokastot, un, lai gan visā pasaulē ir izslavēta tieši turku kafija, brokastīs priekšroka tiek dota tējai. Tas arī ir pirmais, kas jādara, gatavojot brokastis – jāuzvāra laba un garšīga tēja. Turcijā brokastīs nereti ēd baltmaizi, taču īstais turku brokastu ēdiens ir börek – cepts mīklas izstrādājums, kas pildīts ar sieru, malto gaļu un/vai dārzeņiem. Pildījumu satin plānās mīklas loksnēs un cep. Tiem, kuri brokastīs vēlas, ko pikantāku, turki iesaka sucuk – kaltēta liellopu gaļas desa ar ķiplokiem, čili pipariem, ķimenēm un etiķi. Desu sagriež šķēlēs un apcep uz pannas kopā ar olām.

 

Uzbekistāna – katlama (cepts, gaisīgs plācenis)


Uzbeku valodā vārds "brokastis" – "nonushta" nozīmē "ēst maizi", kas jau liek domāt par to, ka brokastis bez maizes nebūs īstas brokastis. Uzbekiem patīk sātīgas brokastis, neiztrūkstoša to sastāvdaļa ir katlama – cepts, gaisīgs plācenis. Tā mīklu gatavo, sajaucot divas glāzes miltu, 100 ml ūdens un tējkaroti sāls. Pēc sajaukšanas mīklai ļauj atpūsties aptuveni 15 minūtes, tad mīklu izrullē aptuveni 1 mm plānu un pārklāj ar plānu kausēta sviesta kārtiņu, to sagriež 10 cm garās strēmelēs, no kurām veido apaļus plāceņus. Tos liek sakarsētā pannā un apcep no abām pusēm. Katlamu visbiežāk ēd ar krējumu, piedzerot saldu melno tēju.

 

Ja apnikušas ierastās brokastu sviestmaizes vai putra, iesakām izmēģināt kādu no studentu receptēm! Lai labi garšo!

 

0
Autors:travelnews.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti