Terorisma draudu dēļ Brisele atceļ Jaungada uguņošanu 0

Ceturtdiena, 31 dec 2015, 13:59 Versija drukāšanai

Terorisma draudu dēļ Brisele atceļ Jaungada uguņošanu
Beļģijas galvaspilsētā Briselē šogad nebūs gadu mijas uguņošanas, tā lēmusi Briseles pašvaldība. Lēmums pieņemts pēc kārtējiem terorisma draudiem. Jau vēstījām, ka pirms dažām dienām policija veica reidus, kuru laikā aizturēja virkni cilvēku, apcietinājumā paturot divus, kurus tur aizdomās par plāniem sarīkot plašus teroraktus Briseles centrā. Beļģijas mediji ziņo, ka abi aizturētie esot bijuši valstī pazīstama motociklu kluba biedri, kas atklāti pauž ekstrēmas idejas.


"Delikāts un grūts lēmums," tā Beļģijas galvaspilsētas Briseles mēra Ivo Majēra izšķiršanos tomēr atcelt paredzēto Jaungada uguņošanu pilsētā nodēvējis Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels. Briseles mērs sekojis drošības dienestu rekomendācijām un izvēlējies tomēr lieki neriskēt.

 

Briseles svētku gaisotni nedēļas sākumā aptumšoja ziņa, ka kārtējos plašajos reidos gan galvaspilsētā Briselē, gan citur valstī policijas specvienības aizturējušas divas personas, kuras varētu būt iesaistītas plašu teroraktu plānošanā. Uzbrucēju mērķis Jaunā gada naktī būtu Briseles centrā koši izrotātais Ziemassvētku tirdziņš, kurā gan pašā, gan arī netālu esošās vecpilsētas centrālajā laukumā uzturas daudz cilvēku, kā arī policisti, kuri visu šo laiku plaši patrulē Briseles ielās.

 

Saskaņā ar pēdējo informāciju aizturētajiem gan neesot saistības ar nesenajiem notikumiem Parīzē. Beļģijas mediji ziņo, ka abi aizturētie esot bijuši valstī pazīstama motociklu kluba biedri, kas atklāti pauž ekstrēmas idejas un simpātijas teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts" jeb "Daīš", paužot to arī interneta sociālajos tīmekļos, piemēram, saziņās vietnē "Facebook". Šim klubam esot saistības ar Beļģijā jau ilgāku laiku aizliegto musulmaņu fundamentālistu grupējumu "Sharia4Belgium", kura locekļi arī tiesāti par cilvēku vervēšanu un naidīgu ideju paušanu.

 

Policijas reidos aizturēto dzīvokļos uziets militārs apģērbs. Policija lēš, ka teroristi vēlējušies pastrādāt noziegumu, tērpušies kā "Daīš" karavīri.

 

Pēdējās dienās Briseles centram tuvu esošajā Molenbēkā, kur lielākoties mitinājušies gan Parīzes terorakta īstenotāji, gan pēdējie aizturētie veikti vairāki reidi. Tie esot saistīti arī ar joprojām meklēšanā esošo Salahu Abdeslamu, kurš, kā ziņo, ir bijis ļoti tieši iesaistīts Parīzes teroraktos, proti, palīdzējis tos organizēt, izlūkojot vietas un spridzinātājus arī nogādājis sarunātajos punktos. Taču saspringta gaisotne ir ne tikai jau ilgstošas terorisma ēnas skartajā Beļģijā.

 

Arī Turcijas policija aizturējusi divas personas, kuras tur aizdomās par plānu Vecgada vakarā sarīkot teroraktu galvaspilsētā Ankarā, tā vēsta Turcijas amatpersonas. Aizturēšana notikusi vienā no Ankaras piepilsētām. Aizdomās turētie varētu būt saistīti ar teroristu grupējumu "Islāma valsts"' un plānojuši uzspridzināties.

 

Turcija vēl salīdzinoši nesen piedzīvoja pamatīgu trauksmi, kad oktobra sākumā sprādzienos kurdu atbalstītāju mītiņā Ankarā dzīvību zaudēja vairāk nekā 100 cilvēku. Turcija aizdomās par šo uzbrukumu tur arī "Islāma valsti" un ir pastiprinājusi drošības pasākumus visā valstī.

 

Līdz ar pēdējā laika notikumiem paredzams, ka arī citur Eiropas lielākajās galvaspilsētās būs pastiprināti drošības pasākumi, jo, sagaidot Jaunā gada iestāšanos, cilvēki lielā skaitā pulcēsies gan pilsētu laukumos, gan citās publiskās vietās.

0
Autors:Ina Strazdiņa / lsm.lv
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti